Menopauza alatt felszedett kilók: 5 tipp, hogy formában maradj

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.12 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Menopauza alatt felszedett kilók: 5 tipp, hogy formában maradj

A menopauza és a felszaladt kilók látszólag kéz a kézben járnak. 40 és 50 éves koruk között a nők átlagosan fél kilót híznak évente, aminek a jelentős része a derékrészen rakódik le, megalapozva a későbbi anyagcserezavaroknak, magas vérnyomásnak, – koleszterin, illetve – vércukorszintnek, amelyek mind növelik a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását – magyarázza a CNN kérdésére Dr. Monica Christmas, a Chicagói Egyetem menopauza programjának vezetője.

Valóban a menopauza áll a felszedett kilók hátterében? Ahogy a legtöbb egészségügyi probléma esetében, itt is bonyolult a kép. A szakértő szerint a változókor során a szervezetben lezajlódó folyamatok mellett megkerülhetetlen tényező az öregedés és az ezzel együtt járó életmódbeli változások: a lassuló tempó, a kevésbé aktív mindennapok.

Nem egyik pillanatról a másikra történik.

Nemcsak az életmód, az életkörülmények változnak, de az anyagcsere is: idővel sajnos lassul, ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra, amivel támogathatod szervezeted a menopauza alatt is.

„A súlygyarapodás nem mindenkinél következik be; azoknál az embereknél, akik aktívak maradnak, akik rendszeresen mozognak, akik törekszenek az egészséges táplálkozásra, valószínűleg minimális változás történik” – magyarázza Christmas, aki egyúttal megosztotta, mit javasol változókorban lévő pácienseinek, hogy formában maradjanak.

A tested a templomod

A szakértő szerint az első és legfontosabb dolog a táplálkozás: válogasd meg, hogy miből és mennyit eszel. Tápanyagban gazdag, valódi ételeket fogyassz, ne csak üres kalóriákat. Ez nem azt jelenti, hogy időnként nem ajándékozhatod meg magad valamilyen kényeztető finomsággal, de törekedj a mértékre és az egyensúlyra. Igyekezz minél több, rostban gazdag, növényi eredetű, gyulladáscsökkentő ételt a tányérodra tenni, húsokból pedig mértékkel fogyassz. Lehetőség szerint pedig kerüld az ultrafeldolgozott ételeket.

Aktivizáld magad

Az edzés kulcsfontosságú az egészséges testsúly megtartásához és az egyik legjobb fegyver, amivel felveheted a harcot az öregedéssel együtt járó izomvesztés ellen. A legjobb mozgásforma, amit valóban megcsinálsz: a lényeg, hogy megtaláld azt a sportot, amit szívesen csinálsz, ami nemcsak formában tart, de örömet is okoz.

Csökkentsd az alkoholfogyasztást

Korlátozd az alkoholfogyasztást, vagy kerüld el teljesen. Az extra kalóriákon kívül az alkohol zavarhatja az alvást, felerősítheti a depressziót.

Figyelj oda az alvásra

Kutatások szerint a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás hiánya jelentősen összefügg a súlygyarapodással: azok az emberek, akik nem alszanak eleget, gyakran és többet nassolnak az étkezések között és gyakrabban nyúlnak olyan, magas kalóriatartalmú élelmiszerek után, amelyeket kerülni kellene.

Fogadd el és szeresd magad

A menopauza egy természetes életszakasz, amely társulhat bosszantó tünetekkel, beleértve a súlygyarapodást – de ne hagyd, hogy ez megakadályozzon abban, hogy elfogadd és szeresd magad.

„Fontos a rendszeres mozgás, az egészséges étrend, de ugyanolyan fontos az énidő, hogy időt szánj magadra és azokra a dolgokra, amelyek feltöltenek, amelyek örömet okoznak és békét, megnyugvást hoznak a mindennapokba” – magyarázza a szakértő hozzátéve, hogy a szomorúság, ingerlékenység, fokozott szorongás és csökkent motiváció gyakori velejárói a változókornak, amelynek kezelésében érdemes lehet szakember segítségét kérni.

Olvass tovább:
Változókor: mindannyiunkat érint, de nem mindegy hogyan
Változókor: hogyan törd át a saját falaidat?

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!