Változókor: mindannyiunkat érint, de nem mindegy hogyan

Havasi Mia Havasi Mia | 2023.11.02 | Menopauza | Olvasási idő: 7 perc
Változókor: mindannyiunkat érint, de nem mindegy hogyan

Változunk. Látszólag kiszámíthatatlanul törnek fel a hol forró, hol jeges hullámok. Hol elgyengülünk, hol erőre kapunk. Legszívesebben elmenekülnénk a világ elől, néha pedig egyszerűen csak üvöltenénk.

Elbizonytalanodunk. Vissza akarjuk kapni önmagunkat, a testünk jól megszokott működését, a rugalmasságunkat, az elménk frissességét, az eddigi életünket, de valahol a lelkünk mélyén pontosan érezzük, hogy ez lehetetlen.

Egy földrengés robajával nyílik fel bennünk az új, az átjáró, a kapu – egy új világba, egy új önmagunkhoz. Nem, általában nem gyengéd! Hogyan is lehetne az? Hogyan is lépkedhetnénk bizonyossággal a lerombolt világunk romjain?

Saját belső világunkkal vívunk csatát, miközben azért küzdünk, hogy a külvilág tekintete elől elrejtsük mindazt, ami bennünk zajlik.

A társadalom üzenete cseppet sem támogató a változókorban lévő nőket illetően, mi pedig nem akarunk a gúny, az ítélkezés, a megvetés tárgyaivá válni, így óriási energiákat fektetünk a látszatokba. Pedig a lelkünk mélyén pontosan érezzük, hogy egy messzire mutató, időt és figyelmet igénylő belső utazás kezdetén vagyunk, egy olyan utazásén, melyen egész lényünk, – testünk, lelkünk, szellemünk – formálódik, újjászületik.

Menopauzáról akkor beszélhetünk, ha eltelt 12 hónap és a menstruációnk ezalatt az idő alatt egyszer sem jelentkezett.

A perimenopauza a menopauza körül zajló teljesen természetes folyamat, akár 2-10 évet is felölelhet. Ezekben az években általában lassan, fokozatosan változik a ciklusunk természete, ingadozik a hormontermelés, csökken a petefészkek működése, a változás azonban nem kizárólag fizikai, sőt! Lelki folyamataink erőteljes hatással vannak a változást kísérő fizikai jelenségekre.

Bár a változókorhoz való személyes hozzáállásunk elsődleges jelentőséggel bír mégis számos olyan tényező is érezteti a hatását, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Fontos szerepet játszik az adott társadalmi, kulturális közeg, a szociális – gazdasági és pénzügyi helyzetünk, az alapvető egészségi állapotunk, a családi mintáink valamint a személyes habitus.

2016-ban Kínában 54 moszó és 52 han asszony részvételével készült egy tanulmány, ahol azt vizsgálták, hogy a 40 és 60 év közötti nők, hogyan élik meg a változás éveit. A moszók a legkisebb létszámú közösség Kínában, és mind a mai napig matriarchális rendszerben élnek. Ezzel szemben a han, a legnagyobb etnikai csoport, és patriarchális társadalmi berendezkedésben élnek.

A tanulmány megállapította, hogy a családi struktúra, a nők stabilabb önbecsülése és a jól érzékelhető közösségi támogatás, összefüggésben áll az enyhébb változókori tünetekkel! A vizsgálatok eredménye szerint a moszó nők önbecsülése a változókor időszakában nagyobb a han csoportbeli társaikénál, kevesebb fizikai tünetet is észlelnek, és erős közösségi támogatást kapnak.

A különböző földrajzi területeken végzett kutatások is eltérő eredményeket mutatnak.

Japánban a menopauza vagy „konenki” időszakát 40-60 éves kor közé teszik. Bár a japán kifejezést menopauzának fordítjuk, eredeti jelentése sokkal gazdagabb. Magában foglal egy hosszabb, fokozatos átmenetet, ahol a menstruáció elmaradása pusztán egy járulékos jellemző.

Jelenleg a japán nők élnek a világon a várható leghosszabb élettartammal, mégis sokkal kevésbé jellemzőek rájuk olyan krónikus egészségügyi problémák, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az ízületi gyulladás vagy az allergia. A japán nők körében a magasabb életkor elérése ellenére is ritkább az emlőrák előfordulása.

A kutatók úgy vélik, hogy az egyéni genetika, a kulturális környezet, valamint az étrend, a testmozgás, a mindenki számára elérhető közoktatás, a jó egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés mind hozzájárulnak a japán nők jó egészségi állapotához.

Elmondhatjuk, hogy a japán asszonyok többsége egyáltalán nem tart a változókori évektől, viszont a Guatemala és Chichimilá régióiban, valamint a mexikói Yucatán-félszigeten élő asszonyok kifejezetten várják a változás éveit, ugyanis a menopauza elhoz számukra egy újfajta szabadságot és megváltozott társadalmi státuszt. Az érett asszonyok spirituális vezetőkké válnak.

A maják teljesen természetes, növényi alapú étrendje, gyógynövényeik gazdag használata és viszonylag lassabb élettempója, valamint a kulturális közeg hozzáállása az idősödő nőkhöz jelentős mértékben hozzájárul a menopauza tüneteinek csökkenéséhez, illetve a nők egészségéhez.

Mind a japán, mind pedig a maja kultúra mélyen tiszteli az idős nőket, és fontosnak tartja az érett korban lévők tapasztalatait. Az őslakos kultúrákban a nők a menopauza után papnők, gyógyítók és a közösségük vezetői lesznek.

A nyugati civilizáció a menopauzát nem a regeneráció, a megújulás időszakának, az új egyensúly születésének tekinti, hanem leépülésnek, kezelendő betegségnek, ami ellen küzdeni kell. Pedig a női lét e hatalmas átmenetét puszta orvosi esetté silányítani, végzetes hiba.

A közbeszéd, a megítélés, a nyílt elutasítás, és megbélyegzés, a szemlélet, amely nem akar tudomást venni a nők természetes éréséről, jelentősen felerősíti a változókori szorongást, zavarodottságot, és félelmet.

Apró lépésekben bár, de itt a nyugati világban is megmutatkoznak a szemléletváltás jelei, és omladoznak a változókort övező tabuk falai.

Egyre több érett nő, női orvosok, színészek, művészek, kutatók képviselik a természetességet. Egyre többen beszélünk arról a megváltozott szemléletről, amely a változókort egy tágabb perspektívába helyezi, és amely teret ad a nők által megélt tapasztalatoknak, az újjászületés lehetőségének, annak az állapotnak, amelyet az indián hagyományban „másod virágzásnak”, a taoista megközelítésben pedig „második tavasznak” hívnak.

A legfontosabb – mi magunk, hogyan viszonyulunk az átmenethez.

A saját falainkon átjutva energiáinkat az egészségünkre, a belső folyamatainkra, az öngondoskodásra fordítva, teret adhatunk egy sokkal tudatosabb átmenetnek. Arról, hogy ezt hogyan valósíthatjuk meg, egy következő cikk szól majd.

Havasi Mia
kineziológus, menopauza tanácsadó

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!