Kiderült, mennyit ártanak valójában az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.01 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Kiderült, mennyit ártanak valójában az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – egy minden eddiginél átfogóbb felmérés szerint – a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség, sőt a korai halálozás kockázatát is megsokszorozzák.

Harminckét különböző egészségügyi probléma kockázatát növelhetik az ultrafeldolgozott élelmiszerek – írja a The Guardian a témában készült eddigi legátfogóbb felmérés adatai alapján. A szóban forgó élelmiszerek a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri problémák, a 2-es típusú cukorbetegség és a korai halálozás esélyét is fokozhatják, miközben bizonyítottan roncsolják a mentális egészséget is.

A BMJ nevű tudományos folyóirat hasábjain közzétett tanulmány megállapítja: az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában az átlagos étrend felét teszik ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek, de bizonyos csoportoknál (fiatalok, alacsony jövedelműek, hátrányos helyzetűek) az arányuk akár a 80 százalékot is elérheti.

A nagyszabású – körülbelül 10 millió ember adatait elemző – kutatás szerint itt az ideje, hogy a veszélyeztetett fogyasztók csökkentsék – lehetőség szerint minimalizálják – a káros hatású élelmiszerek mennyiségét az étrendjükben. A felmérésben olyan világszerte ismert, nagy tekintélyű tudományos intézmények munkatársai vettek részt, mint a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (USA), a Sydney Egyetem (Ausztrália) vagy a Sorbonne Egyetem (Franciaország).

A szakértők arra jutottak, hogy a vizsgált ételek 32 különböző módon károsíthatják a fogyasztók egészségét.

Légzőszervi, szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri, illetve daganatos betegségeket ugyanúgy megalapozhatnak, ahogy anyagcserezavarokat is előidézhetnek, de még bizonyos mentális rendellenességek kialakulásához is hozzájárulhatnak, miközben megrövidíthetik az élettartamot.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (készételek, péksütemények, cukros üdítők, cukrozott gabonafélék) a gyártás során többféle feldolgozási folyamaton is keresztülmennek, sokszor adalékanyagokat és tartósítószereket is tartalmaznak, miközben túl kevés bennük a rost, s tápanyagmennyiségük is rendkívül alacsony.

A tudósok azt találták, hogy ezek az ételek 50 százalékkal növelhetik a kardiovaszkuláris betegségből eredő halálozás, 48-53 százalékkal a szorongás és egyéb mentális betegségek, 12 százalékkal pedig a 2-es típusú cukorbetegség veszélyét, de az elhízásért és az alvásproblémák kialakulásáért is felelőssé tehetők.

Dr. Chris van Tulleken, a University College London munkatársa, aki a téma egyik legtekintélyesebb szakértőjének számít, elmondta, hogy az új eredmények megerősítik a korábbi, egymástól független kutatásokat, melyek már igazolták az ultrafeldolgozott élelmiszerek súlyos egészségkárosító hatását.

„Ma már pontosan értjük, miért okoznak problémákat ezek az élelmiszerek. Részben azért, mert nagyon alacsony a tápanyagtartalmuk, telített zsírokban, sóban és cukorban viszont igen gazdagok” – mutatott rá a szakértő, aki szerint az sem elhanyagolható tényező, hogy miként dolgozzák fel ezeket az élelmiszereket, továbbá milyen fogyasztói csoportokat céloznak meg velük.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!