Szíverősítő gyakorlatok: ez lenne a hosszú élet titka?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.07 | Egészség | Olvasási idő: 2 perc
Szíverősítő gyakorlatok: ez lenne a hosszú élet titka?

A kardió edzéseket sokan unalmasnak tartják, és úgy gondolják, hogy nem hoznak olyan látványos változásokat, mint a konditermi gyakorlatok. Azonban a rendszeres kardió edzések számos előnnyel járnak a szív egészsége szempontjából.

Az Amerikai Szív Szövetség szerint heti 150 perc aerob tevékenység, 75 perc megnövelt intenzitású edzés, vagy ezek kombinációja a legideálisabb az egészség megőrzése szempontjából. A kardió edzések nemcsak a szívizmot fejlesztik, hanem javítják a vér- és oxigénellátást, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint csökkentik az Alzheimer-kór és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát is.

A világ legjobb atlétái jelentős időt töltenek az úgynevezett 2-es pulzuszónában, és különböző intenzitású gyakorlatokkal fejlesztik állóképességüket. Ha nem szereted a futást, más kardió edzéseket is választhatsz, mint például az ugrókötél, evezés vagy akár a tenisz.

Dr. Ben Levine, a téma szakértője azt javasolja, hogy lehetőség szerint váltogasd az edzéseket, hogy elkerüld a monotonitást és ami a legfontosabb, élvezd az edzést. Olykor már az is energetizálhat, és megadhatja a kellő lendületet, ha a munkahelyedre beérve elfelejted a liftet és helyette futólépésben haladsz felfelé a lépcsőn.

A kardió edzések egyik vitathatatlan előnye, hogy sosem késő elkezdeni őket. Dr. Levine és kutatócsoportja 2021-ben kimutatta, hogy a középkorú emberek körében a kardió edzések csökkentették a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Bár a kardió edzések nem feltétlenül hoznak olyan látványos változásokat, mint a súlyemelés, de hozzájárulhatnak a hosszabb, egészségesebb élethez, aminél nincs nagyobb nyereség.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!