Az állandó fáradtság valódi oka

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.01 | Énidő | Olvasási idő: 4 perc
Az állandó fáradtság valódi oka

Ha alapállapotoddá vált a kimerültség, itt az ideje végiggondolni, mi áll a folyamatos fáradtság mögött, mi a valódi ok, ami szünet nélkül meríti az energiaszintedet.

A nap végén sokan érzik magukat érzelmileg és fizikailag is kimerültnek. Kezdetben csak egy délutáni kávé kell, hogy túléld a napot és elég egy jó film a Netflixen ahhoz, hogy kikapcsolj, egyszer-egyszer ingadozik csak a hangulatod, egy-egy nap vagy csak ingerlékenyebb, de ha nem veszed észre a figyelmeztető jeleket és nem lépsz időben, könnyen alapállapottá válhat a kimerültség. Ehelyett próbáld meg azonosítani a stresszforrásokat és felismerni azokat a tényezőket, amelyek folyamatosan lehúznak.

Szokások

A külső tényezők mellett te is okozhatsz belső feszültséget magadnak többek között a folyamatos bizonyítási vággyal, azzal, hogy nem tanulsz meg nemet mondani és nem húzod meg idejében a saját határaidat. Ha úgy érzed, hogy folyamatosan nyomást gyakorolnak rád a feladatok, ha a nap minden percében próbálsz aktív maradni, gyorsan kiürülhetnek az energiakészletek.

Ez különösen igaz a nőkre, akik közül sokan érzik azt, folyamatosan bizonyítaniuk kell az értéküket. Ehhez folyamatosan kompromisszumokra van szükség a határok terén. Ha mindig meg akarsz felelni az embereknek, a munkahelyednek és otthon is, gyorsabban ki fog meríteni, mint bármi más. Az önvizsgálat és a fejlődés ezért kulcsfontosságú. A legtöbb problémát általában mi magunk generáljuk.

Negatív kapcsolatok

Az energiaszintedre a legnagyobb terhet a körülötted lévő emberek jelentik. Mindenki ismer olyanokat a munkahelyen, akik állandóan szükségét érzik, hogy megerősítsék saját egójukat, felforgassák a dolgokat maguk körül, hozzáadják a saját nézőpontjukat mindenhez – ami gyakran nagyon negatív -, és folyamatosan ledominálnak embereket és folyamatokat azért, hogy erősebbnek érezhessék magukat.

Az energia nem jön létre vagy semmisül meg; az energiát újraosztják. Azok az emberek, akik passzív-agresszívak, például mások energiáját újraosztják és maguknak tartogatják. Kiszívják másokból és a teremből az energiát, hogy koncentrálják önmagukban. Ennek gyökere gyakran a törékeny önbecsülés és a viselkedési minta, miszerint a negatív figyelem is jobb, mint a semmilyen figyelem.

A környezet

A világ eseményei, beleértve a háborúkat és természeti katasztrófákat, mindenkit érintő háttérstresszorok, még akkor is, ha nem közvetlenül érintenek bennünket. A negatív hírek, a diszkrimináció, a bárminemű társadalmi igazságtalanság szintén olyan tényezők, amelyek észrevétlenül meríthetik ki az energiádat.

Ha megvan a probléma, jöhet a megoldás

Az energiaszint optimalizálásához az első lépés annak a megállapítása, hogy meg tudod-e változtatni a helyzetet. A cselekvés ugyanis felszabadító érzés lehet, ami növelheti az energiádat. Ha nem tudod megváltoztatni a stresszforrást, elfogadni a valóságot kevesebb energiát von el, mint állandóan küzdeni ellene. Az az erőfeszítés, hogy hol tudsz pozitív hatást gyakorolni, megerősítő és növeli az energiaszinted is. Néha pedig az is elég, ha csak megosztod valakivel a történeted.

Ezután találj módot az energiád pótlására, aktívan kell egyensúlyozni azok között a feladatok között, amelyek kimerítenek és azok között a tevékenységek között, amelyek feltöltenek. Utóbbi lehet például bármilyen kreatív, alkotói tevékenység, mint például festés, tánc, kerámia tanfolyam. Fizikai aktivitás, mint például sport vagy egy esti séta, nem utolsó sorban pedig a valódi emberi kapcsolatok, amelyek pozitív értékekre épülnek. Végül pedig biztosíts szabad teret a napodban minderre. Ha sikerült meghúzni ehhez a határokat, próbálj meg hű maradni – elsősorban saját magadhoz. Az idő a legértékesebb eszközünk. Nem csak a munkában van szükség keretekre, de a magánéletben is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!