Mentőöv, ha gyakran érzed magad egyedül

Horváth Judit Horváth Judit | 2024.03.12 | Énidő | Olvasási idő: 4 perc
Mentőöv, ha gyakran érzed magad egyedül

Felnőttként barátokat találni nem a legegyszerűbb, ami igencsak elkeserítő belegondolva abba, hogy egyre többen küzdenek a magánnyal.

Minél idősebb vagy, annál nehezebb változtatni a helyzeten, ám néhány tevékenység segít, hogy viszonylag kis energiaráfordítással új barátokat szerezz, vagy csak társaságod legyen, ha egyedül érzed magad.

Látogass csoportos órákat!

Legyen az valamiféle sporttevékenység, kézműves foglalkozás vagy bármi, a hobbidhoz kötődő csoportos esemény. Menj el egy kiállítás szervezett tárlatvezetésére, foglald le a helyed a következő jógaórán, iratkozz be varró- vagy kerámiatanfolyamra vagy csak csatlakozz egy olvasókörhöz. Az ilyen csoportokban nagy valószínűséggel hasonszőrű emberekkel találkozol majd, ahol könnyen kezdhetsz beszélgetésbe. Ha világraszóló barátságok nem is születnek, a rendszeresen látogatott alkalmakon jó társaságra lehet lelni. Érdemes átgondolni: gyerekkorodban mely tevékenységek okoztak örömet? Tánc? Atlétika? Festés? Nem csak felidézni jó ezeket az emlékeket, de újra átélni is őket – ne habozz, keresd fel ezeket a lehetőségeket!

Meditáció az önszeretet jegyében

Ez a buddhista hagyományból eredő gyakorlat csak napi néhány percet vesz igénybe. A meditáció rendszeres gyakorlása egyébként is hasznodra lesz a szorongással teli hétköznapokon a problémákkal való megküzdésben, ám önmagad elfogadása és szeretete, pozitív tulajdonságaid erősítése is sokat segít, hogy pozitív érzésekkel újraírd a gyötrő magányt.

Régi fotók, videók

Ha úgy érzed, átcsap a fejed felett a sok hétköznapi gond és teljesen egyedül vagy, ha nem látod a kiutat a magányból, nyúlj vissza a régi, boldog idők emlékeihez. Ezek a képek, videók nem csak örömet szereznek, de emlékeztetnek rá, hogy szerethető vagy, méltó a minőségi kapcsolatokra. Ha lehetőséged van rá, vedd fel újra a kapcsolatot a régi barátokkal, vagy meríts erőt ezekből a régi kötelékekből, hogy könnyebb legyen újakat kialakítani.

Próbálj ki valami újat!

A közhely, miszerint érdemes kilépni a komfortzónából, ezúttal is igaz. Korábban már szó volt róla, hogy a régi, kedves időtöltéseknek érdemes hódolni, emellett biztatunk mindennek az ellenkezőjére is. Jöhet valami izgalmas, amitől korábban esetleg ódzkodtál, tartottál. Ezek a helyzetek azonban rákényszerítenek, hogy új emberekkel találkozz, ismerkedj: ilyen lehet például egy utazás, egy csoportos táncóra – bármi, ahol kapcsolódni kell a társakkal. Izgalmas és szórakoztató, csak merj belevágni!

Egy ölelés a háziállattól

A házi kedvencek közelsége terápiás hatással bír – de már egy idegen vidám kutyus is jókedvre deríthet az utcán -, jól tudja ezt mindenki, akinek háziállata van. A háziállat simogatása, közelsége már tíz percen belül csökkenti a stresszhormon szintet. Ráadásul a négylábú barátokon keresztül más emberekkel is találkozhatsz, például a kutyaiskolában, de akár az utcán is, akarva, akaratlanul beszélgetés alakulhat ki idegenekkel, ha éppen kis kedvencedet sétáltatod.

Olvass tovább: Hogyan hozz helyre egy félresiklott barátságot?

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!