Hogyan hozz helyre egy félresiklott barátságot?

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.01.21 | Mentális jóllét | Olvasási idő: 8 perc
Hogyan hozz helyre egy félresiklott barátságot?

Ha kapcsolatokról van szó, a legtöbb energiát és figyelmet a romantikus kapcsolatainkra fordítjuk, pedig szociális lényként az egyéb társadalmi kapcsolódásaink is fontosak. Kiemelt szerepet töltenek be életünkben a barátok, ezért is fontos ezeket a kapcsolatokat is ápolni, és ha úgy adódik, akkor helyrehozni. Erre hoztunk öt módszert.

A könnyebbik út egyszerűen hagyni, hogy egy barátság menjen a levesbe. Mindenki elfoglalt, sok a dolga, konfliktust felvállalni és őszintén beszélni az érzéseinkről pedig nem könnyű. Azonban a mai világban, amikor egyre többen érzik mérhetetlenül magányosnak magukat, különösen fontos odafigyelni azokra a kapcsolódásokra, amelyekből töltekezhetünk.

„Valójában élet-halál kérdése”

– írja Lydia Denworth Friendship: The Evolution, Biology, and Extraordinary Power of Life’s Fundamental Bond című könyvében. „Benne van a DNS-ünkben, abban, ahogyan be vagyunk drótozva. És ez azt jelenti, hogy a barátság nem választás vagy luxus, ez egy olyan szükségszerűség, amely kritikus fontosságú ahhoz, hogy sikeresek legyünk és boldogulni tudjunk.”

Ha egyszerűen elsikkadt egy barátság, esetleg egy kibeszéletlen konfliktus miatt szakadt meg a kapcsolat, az alábbi öt tipp segíthet újra egymásra találni.

1. Reflektálj és írd le a pozitív dolgokat

Amikor nehéz beszélgetés elé nézel egy barátoddal, próbálj meg lelassítani és átgondolni a kapcsolatotokat. „Gondolj egy konkrét pillanatra, amikor ez a barátság örömet vagy izgalmat okozott neked” – tanácsolja a szerző. Ezt az emléket használd inspirációként arra, hogy leírd azokat a dolgokat, amelyeket nagyra értékelsz a barátodban. Azt is erősen ajánlja, hogy a beszélgetés közben oszd meg ezt a listát az érintettel.

„Ha a két fél közötti kommunikáció javítását a hála és a pozitivitás felől kezdjük, a beszélgetés sokkal tartalmasabbá válik” – mondja. Bármi is legyen ennek az interakciónak a kimenetele, te pozitív attitűddel és szándékkal vágtál bele, és ezt semmi sem tudja eltörölni. „Még ha meg is marad a feszültség, esetleg megszakad a kapcsolat, ez a hála nagyban hozzájárul az empátia és a kölcsönös megértés kialakításához” – mondta Poswolsky.

2. Válassz más kommunikációs módot

Mindent megtettél, hogy helyrehozd a helyzetet? Lehet nem az üzeneten, hanem a csatornán kell változtatnod. „Az emberek izgatottak, ha olyan levelet kapnak, ami nem valami katalógus vagy számla. Küldj több képeslapot, írj több levelet, vagy küldj valakinek egy könyvet, amiről úgy gondolod, hogy tetszene neki” – javasol egy ma már nem hétköznapi megoldást Denworth hozzátéve, hogy a levélírás lehet az első lépés egymás felé. „Próbáljatok meg levelet írni egymásnak, mielőtt beszélgetnétek. A levélben írd meg, hogy miért érzed a kapcsolatot fontosnak – és miért szeretnéd helyrehozni”. Ez a megközelítés segíthet az empátia megszerzésében és a kommunikációs készségek fejlesztésében. „Lehet, hogy rájössz, hogy a barátod olyasmin ment keresztül, aminek te nem voltál tudatában. Ezzel gyakorolhatod a hallgatást, még mielőtt leülnétek egymással beszélgetni” – jegyezte meg Denworth.

3. Adj időt és próbáld meg újra

Az emberek különbözőképpen kezelik a konfliktusokat, ezért ne feledd, hogy adj elég időt és teret a másiknak, mielőtt újra megpróbálnád felmelegíteni a barátságot. Nem jelent semmit, ha egy időre kihűl a kapcsolat és távolságot tartotok – a kapcsolatoknak nincs szavatossági ideje. A barátságoknak időre lehet szükségük ahhoz, hogy a konfliktus után újra visszarázódjanak a normális kerékvágásba.

„Ha továbbra is kellemetlen érzéseket kelt a kapcsolat, az arra utalhat, hogy nem mindenki tudta elmondani az álláspontját, és nem érezte magát meghallgatva” – mondta Franco. A szakértő egy őszinte, megerősítő megközelítést javasolt, például: „Úgy érzem, hogy a dolgok nem működnek megfelelően, mióta konfliktusunk volt. Szeretném, ha a dolgok újra sínen lennének, mivel nagyon értékelem a barátságodat. Szerettem volna megnyitni a beszélgetést, hogy lássuk, van-e még valami, amit tisztáznunk kell”.

Fontos azt is észben tartani, hogy csak annyit tudsz tenni, amennyi módodban áll. Ha a barát nem nyitott erre, nem akar javítani, változtatni, akkor nem tudsz mit csinálni, egyszerűen el kell fogadnod ezt, ha minden tőled telhető erőfeszítést megtettél. Senkit sem irányíthatunk, így a barátainkat sem.

4. Rendezd át a barátságokat

A régóta fennálló barátságok egyik kihívása, amikor beleragadunk abba az elképzelésbe, hogy milyen volt egy kapcsolat. A valóság az, hogy mindannyian változunk, ahogy a körülményeink és a prioritásaink is változnak, ezzel összhangban pedig a kapcsolataink sem maradnak ugyanolyanok.

Ha már megpróbáltál rendbe hozni egy barátságot, és nem érzed úgy, hogy a dolgok visszatérhetnek a konfliktus előtti állapothoz, Denworth azt javasolja, hogy fontold meg, nem tudnátok-e lazább módon barátok maradni. „Én ezt úgy hívom, hogy a bútorok átrendezése a társasági életedben” – mondta Denworth. „Nem minden barátság tart egy életen át, és ez rendben van. Az evolúcióbiológusok megállapították, hogy a jó minőségű kötelékeknek három dologra van szükségük: legyenek tartósak, pozitívak és kooperatívak. Mindháromra szükség van”.

5. Ügyelj a figyelmeztető jelekre

Néha egy barátság egy félreértés miatt romlik meg, néha azonban a problémáknak sokkal mélyebb a gyökere. Franco arra biztatja az embereket, hogy ne hagyják, hogy egyetlen probléma tönkretegye a barátságukat, amit a gyakorlatában is sokszor lát. „A konfliktus egy lehetőség a barátság újrakalibrálására és javítására, és kölcsönösen befektetett energiákat közvetít. Ne adjuk fel csak azért a barátságokat, mert felmerült egy probléma” – mondta Franco.

Ahogy azonban a romantikus partnerek esetében, úgy a barátoknál is érdemes figyelni az intő jeleket, manapság elterjedt kifejezéssel a red flageket. „Ha egy lépést hátrébb lépsz a barátságtól, és észreveszed, hogy több kárt okoz, mint amennyi hasznot kapsz belőle, például a barátod nem drukkol a sikereidnek, terrorizál, tapintatlan, vagy úgy érzed, hogy teljesen leszív vagy folyamatosan félreért téged… lehet, hogy itt az ideje, hogy a megjavítása helyett véget vess a barátságnak” – mondta Franco.

Lényeges mérlegre tenni a barát okozta kárt és a neki köszönhető pozitívumokat, és értékelni ezt az egyensúlyt.

Kicsit, mint egy pro-kontra listánál. „A barátság tudománya azt mutatja, hogy az ambivalens kapcsolatok nem tesznek jót az egészségünknek. Más szóval, a jó nem feltétlenül ellensúlyozza a rosszat, ha túl sok a rossz” – mondta Denworth. „Légy őszinte magaddal egy barátság egészségét illetően, és ne tarts ki mellette csak a régi idők emlékére, ha egyébként árt neked”.

Amikor az élet nehéznek tűnik, a kínos vagy fájdalmas beszélgetések kezdeményezése az utolsó dolog, amihez az embernek kedve van, és addig halogatja, amíg csak lehetséges.

Pedig kutatások bizonyították, hogy az emberi kapcsolatainknak jelentős hatása van a közérzetünkre, az egészségünkre, sőt, arra is, hogy milyen sokáig élünk. Itt az ideje, hogy felvállald a kínos beszélgetéseket, őszinte legyél, elmondd, ami a szíved nyomja, és meghallgasd a másikat – bármi is legyen a végeredménye ennek, te csak jól járhatsz vele.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!