A szicíliai cannoli pajzán története

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.03.29 | Gasztro | Olvasási idő: 5 perc
A szicíliai cannoli pajzán története

Jön a nyár, az olaszországi utazások ideje, ami a tengerparton és a műemlékeken túl egy dolgot jelent: olasz ételeket. Pizza, tészták és fagyi minden mennyiségben. És persze ott van a szicíliai cannoli, a finom krémmel töltött égetett tészta, amit egész Olaszországban lehet kapni. Az 1200 éves olasz desszertről hoztunk néhány meglepő érdekességet.

Ha már tervezed, hogy hamarosan Olaszországban fogsz habzsolni egy cannolit, akkor érdemes tisztában lenned az édesség több mint ezer éves történelmével!

Nem annyira édes

A cannoli szülőhelye Palermo, így aki a legeredetibb cannolit szeretné megkóstolni, annak Szicíliába kell utaznia érte. Persze Olaszország minden pontján lehet cannolit kapni, de a legfontosabb különbség, hogy a hagyományos változat nem annyira édes, a ropogósra sült tészta sokkal árnyaltabb. A szicíliai receptben fahéj, kávé és kakaó keveredik, ami még mélyebbé teszi a tészta ízét.

A „valódi” cannoli tészta sztárja azonban a Marsala bor. Ez a Szicíliából származó édes bor az aszalt gyümölcsökhöz hasonló enyhe, édes aromát ad a tésztához. Az enyhén édes ricotta alapú töltelékkel kombinálva a krém és a ropogós tészta tökéletes harmóniába kerül a szánkban.

cannoli - szicília - gasztro - gasztronómia - történet

Igen, szándékosan emlékeztet arra a testrészre

Ha valaha is eszedbe jutott volna, hogy a cannoli jellegzetes formája nagyon emlékeztet egy bizonyos testrészre, akkor nem neked piszkos a fantáziád. Valójában a desszert története eredendően a szexualitásban gyökerezik. Úgy tartják, hogy az általunk ismert és kedvelt cannolit egy emír (ekkor arab megszállás alatt volt Szicília) háremében találták fel a IX. században, az ő hímtagjának tiszteletére.

Egy másik elmélet néhány száz évvel későbbre teszi a cannoli megszületését, de ez sem nélkülözi a szexualitást. Eszerint a desszerteket a termékenység szimbólumaként készítették a 11. században katolizált Szicília vallási eseményeihez. A National Geographic beszámolója szerint „a szuggesztív ételek készítése és fogyasztása a termékenység ünneplésével járt együtt, és segített előmozdítani az istenséggel való kapcsolattartást”.

A cannoli azóta is fontos része a vallásnak, hiszen az évszázadok során a böjt előtti ünnep, a Carnevale szerves része lett. Ez a karnevál a táncról, a maszkos alakokról és ételekről szól, és a cannoli sem maradhat ki a kínálatból. Az utcai árusok cannolit árultak a mulatozóknak, akik gyakran megajándékozták a leendő szerelmeseket olyan dalszövegek kíséretében, amelyek a desszertet kacér jelzésként használták.

Az összetevők eklektikus eredete

A cannoli vitathatatlanul a leghíresebb desszert, amely Szicíliából származik – és felfedezhető rajta a sziget sokszínű kultúrájának nyoma. Stratégiai elhelyezkedése miatt a Földközi-tenger szívében, Szicíliai a történelem folyamán számos birodalomhoz tartozott fontos és jövedelmező területként. A háremről szóló történet például a IX. századi arab uralom idején játszódik, ami a kávét és a fahéjat is elhozta a régióba.

A szicíliai bortermesztés, beleértve a Marsala bort is, az ókori görög hatásnak tulajdonítható. A kakaó használata pedig Amerikából ered, Szicília 16. századi spanyol megszállása révén.

cannoli - szicília - gasztro - gasztronómia - kultúra

Az apácák terjesztették el

Európa-szerte számos kulináris különlegesség elterjedése a papság munkájának köszönhető. A gyógynövénylikőrök gyakran a papok által kifejlesztett gyógyitalok, amelyeket a helyi botanikai anyagok felhasználásával készítettek. A francia Chartreuse likőr receptjét még ma is csak két karthauzi szerzetes ismeri.

A középkor nagy részében pedig a cannolit apácák tartották életben szerte Szicíliában. A sütemények készítése mindennapos volt a kolostorokban, hogy a nemesi vendégeknek szolgálják fel azokat. De ahogy a mezőgazdasági technológia fejlődött és az alapanyagok megfizethetőbbé váltak, a cannoli és más desszertek készítése nagy mennyiségben is lehetségessé vált.

A csúcson, a 18. században Palermóban állítólag 21 kolostorban készítették a süteményeket. Ma már csak néhány működik ezek közül, de Szicília szinte minden sarkában találhatunk friss cannolit.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!