Így lesz tökéletes az eszpresszó - a tudomány szerint

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.08 | Gasztro | Olvasási idő: 3 perc
Így lesz tökéletes az eszpresszó - a tudomány szerint

A tökéletes eszpresszó elkészítésének titkáról generációk óta vitatkoznak a kávé fanatikusai. Most tudósok egy csoportja azt állítja, megtalálták a választ, és azonosították a titkos összetevőt – még mielőtt a kávészemek őrlése egyáltalán elkezdődne.

A kutatók felfedezték, hogy egy kevés víz hozzáadása a kávészemekhez még az őrlés előtt egyenletesebb és ízletesebb eszpresszót eredményez – írja a The Guardian.

A kávészemek őrlése közben a súrlódás elektromosságot hoz létre, ami a részecskéket összetapasztja az őrlőben. A kutatás kimutatta, hogy a víz hozzáadása e folyamathoz csökkenti az előállított elektromosságot, ami kevesebb kávéhulladékot és erőteljesebb ízeket eredményez.

„A víz nemcsak csökkenti az elektromosságot, illetve az őrlés közben keletkező hulladékot is, de jelentős hatással lehet az ital intenzitására, az ízek sokkal koncentráltabban jelennek meg az elkészült eszpresszóban” – mondta Christopher Hendon, az Oregon Egyetem kémiai tanszékének adjunktusa.

A tanulmány, amelyet a Matter című folyóiratban publikáltak, azt is vizsgálta, hogyan befolyásolja az elektromosság a kávé ízét. A kutatók egyesítették erőiket vulkáni szakértőkkel, akik a vulkánkitörések során fellépő kapcsolódó elektromos tevékenységet vizsgálták – azt feltételezték, hogy a folyamat hasonlít a kávéfőzéshez.

„A vulkánkitörés során a magma apró részecskékre törik, amelyek kiáramlanak a vulkánból. Ezek a részecskék egymással dörzsölődnek és felületes elektromosságot termelnek. Egy egyszerűsített módon hasonló a kávéőrléshez, ahol ezeket a szemeket finom porrá zúzzuk” – magyarázta Joshua Méndez Harper, a Portlandi Állami Egyetem elektromos és számítástechnikai mérnökségének egyetemi adjunktusa.

A kutatók különböző típusú kávészemeket vizsgáltak, figyelembe véve az eredet országát és a kávé színét is. Feljegyezték a kávéfeldolgozási módszereket, figyelembe vették, hogy a kávé mosott, koffeinmentesített vagy természetes volt-e, és kiderült, hogy egyik tényező sem befolyásolja az előállított elektromosság mennyiségét, illetve a folyamatot. A kutatók következő lépése most az, hogy feltörjék a tökéletes kávé elkészítésének kódját – mondták.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!