Matthew McConaughey: a tonhalsaláta feketeöves nagymestere

Szász Nóri Szász Nóri | 2025.01.20 | Gasztro | Olvasási idő: 4 perc
Matthew McConaughey: a tonhalsaláta feketeöves nagymestere

Matthew McConaughey eddig leginkább filmjeiről volt ismert, azonban újabb fordulóponthoz ért karrierje, amikor a 2 Bears, 1 Cave című podcast műsorban szerepelt.

A beszélgetés során ugyanis az egész világnak elárulta a tonhalsaláta receptjét, amiért azóta az egész internet megőrül és talán nem túlzás kijelenteni, hogy Matthew McConaughey a tonhalsaláta készítés feketeöves mestere.

Mielőtt meghaltam? Csillagok között? Úriemberek? Most olybá tűnik, Matthew McConaughey örökségét nem csak filmográfiája fogja kitenni, hanem tonhalsaláta receptje is, ami futótűzként terjed a TikTokon.

McConaughey elmondása szerint egyszerűen mindenféle alapanyagokat összedobált, amit a hűtőben talált, de a végeredmény annyira jó lett, hogy ő a „tonhalsaláta mestere”.

@theplantslant Replying to @Mary never question Matthew McConaughey 😅#tuna #tunasalad #matthewmcconaughey #recipe @bertkreischer ♬ original sound – Liam

„Az alappal kezdődik” – mondta a podcastban. „Fogod a jó tonhalat. Ezután figyelj arra, hogy mennyi citromot és ecetet adsz hozzá”. Elmagyarázza, hogy azért kell erre figyelni, mert bármit is teszel először a tonhalra, az a fő íz, amit a tonhal magába szív. Ezután wasabival kevert majonézt ad hozzá, mielőtt a többi hozzávalóra is sor kerülne: apróra vágott lilahagyma, kapros uborka, ropogós jalapeno chips, kukorica, fagyasztott borsó, kockára vágott alma kerül bele és az egészet egy csöppnyi agavéval koronázza meg az édesség kedvéért.

Igen, az almánál és az agavénál nekünk is kikerekedett a szemünk. De bízunk Matthew-ban, úgyhogy, ha te is letesztelnéd a receptet, akkor mutatjuk mire lesz szükséged hozzá.

Összetevők:

  • 300 gramm jó minőségű olajos tonhalkonzerv
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1/3 csésze majonéz, plusz még több, ha szükséges
  • 2 teáskanál wasabi paszta
  • 1/4 csésze lilahagyma, apró kockákra vágva
  • 1/4 kapros uborka, finomra vágva
  • 1/3 csésze ropogós jalapeno chips
  • 1/4 csésze apróra vágott alma
  • 1/2 evőkanál agave szirup
  • 1/2 csésze friss kukorica (konzerv)
  • 1/4 csésze fagyasztott borsó

Elkészítés

  • 1. lépés: Készítsd el az öntetet
    Egy kis keverőtálban keverd össze a fehérborecetet, a citromlevet, a majonézt és a wasabi pasztát.
  • 2. lépés: Keverd össze a tonhallal
    Ezután keverd össze a tonhalkonzervet és az öntetet egy közepes tálban, egészen addig, amíg teljesen be nem borítja a halat az öntet.
  • 3. lépés: Mehet bele minden más
    Add hozzá a többi hozzávalót a tálhoz, és keverd össze. Azonnal tálald, vagy fedd le és tedd a hűtőbe, hogy később falatozz belőle. McConaughey szerint ez egyike azoknak a recepteknek, amelyek másnap még jobbak, mint frissen elkészítve, mivel az ízeknek van idejük összeérni.

Ha meg kellene határozni, hogy mitől olyan finom Matthew McConaughey tonhalsalátája, akkor a titok nyitja a wasabi és a ropogós jalapeno chips lenne. Mindkettő annyi ízt, textúrát és ropogást visz a receptbe, hogy aztán mind a tíz ujjunkat megnyalhatjuk. Ezek nélkül ez is egy szimpla tonhalsalátarecept lenne, mint bármelyik másik.

A másik titka ennek a receptnek, hogy a szíveddel kell mérni. Ugyan van egy recept, de itt nem kell betűig mindent követni, nyugodtan alakítsd ízlésed szerint az alapanyagok mennyiségét. Adj hozzá extra wasabit és jalapeno chipset, ha szereted a csípőset, vagy adj hozzá extra almát és agavét, hogy édesebb legyen. Matthew McConaughey szereti áthágni a szabályokat, és biztosan így van ezzel a konyhában is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!