Millió dolláros kérdés: lejár-e valaha a sriracha szósz?

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.03.21 | Gasztro | Olvasási idő: 3 perc
Millió dolláros kérdés: lejár-e valaha a sriracha szósz?

2022 a csípősszósz-válság éve volt: amellett, hogy minden más élelmiszerhez hasonlóan a piros üvegeknek is felment az ára, hiány alakult ki belőlük, ezzel pedig céltáblává váltak. Sőt, arról is szóltak a hírek, hogy teljes egészében beszüntetik a sriracha gyártást. Sokan ezért alaposan feltankolták a készleteiket, ami felvet egy fontos kérdést: vajon meddig áll el egy üveg sriracha?

Globális gyászba taszította a világot pár éve, amikor egy rövid ideig úgy tűnt, hogy a csípős ételek rajongóinak le kell mondani kedvenc fűszerükről. Szerencsére a pandémia okozta gyártási problémák végül megoldódtak, így minden függő hozzájuthat az adagjához. Azonban ez a válság felhívta a figyelmet arra, hogy milyen könnyen elveszhet egy jól megszokott alapanyag.

Ha emiatt te is nagyobb sriracha készleteket halmoztál fel, vagy egyszerűen csak elgondolkoztál már azon, hogy vajon lejár-e a sriracha, akkor most mutatjuk a választ!

Tény, hogy élelmiszerről van szó, így adott, hogy idővel le fog járni a szavatossága. Azonban a többi természetes és kémiai tartósítószerrel ellátott élelmiszerhez hasonlóan a sriracha is hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, még az üveg felbontása után is, különösen, ha megfelelően tárolod. A Huy Fong Foods (az ikonikus csirkés sriracha logó mögött álló márka) szerint a legjobb módja a sriracha üveg tárolásának, ha hűvös és száraz helyen, például egy szekrényben vagy a kamrában helyezzük el. Jó, ha ez a hely sötét is, mivel kimondottan kerülendő a csípős szószt közvetlen napfénynek kitéve tárolni. Azonban, ha szeretnéd még jobban meghosszabbítani az élettartamát, akkor a felbontott üveget a hűtőbe érdemes elhelyezned.

Jelek, hogy itt az ideje kidobni a sriracha-t

Miért ilyen hosszú a sriracha szavatossági ideje? A szánkat lángra lobbantó piros szósz összetevőinek köszönhetően. A sriracha alapanyagai között olyan természetese tartósítókat találunk, mint a só, az ecet és a chilipaprika, amelyek megnehezítik a baktériumok és a penész elszaporodását. A Huy Fong Foods kémiai tartósítószereket is használ, az üveg címkéjén a nátrium-biszulfiot tüntetik fel tartósítószerként.

Ez azonban nem jelenti, hogy egy-egy üveg az idők végezetéig elállna, és évszázadok múlva a jövő régészei még ehető sriracha szószra bukkannának. Milyen jelekre érdemes odafigyelned, hogy ne romlott srirachát tegyél a kedvenc thai fogásodba? Ha nagyon rossz szaga van a szósznak és avasodik, penész és baktériumok elszaporodásának jeleit mutatja, az állaga megváltozott vagy besűrűsödött, és a szósz szétvált, itt az ideje búcsút inteni a sriracha üvegnek. Ha ezeket a jeleket tapasztalod, a csípős szósznak biztosan rossz íze is lesz. Ha csak besötétedett, és nem mutatja a felsorolt jeleket, a sriracha még mindig biztonságosan fogyasztható.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!