Ünnepi, finom és védett: bíboros bejgli lehet az idei év slágere
Ha valaki azt gondolná, hogy a bejgli valamiféle retro sütemény, hát téved. Soha nem volt ilyen népszerű, mint ma. Legalábbis ezt igazolja, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület idén ötödik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt a cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.
A megmérettetésnek az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet e kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. A versenyre olyan termékekkel nevezhettek a mesterek, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen ez a sütemény „védett” termék.
Gesztenyétől a csokiig és olajos magvakig
Három kategóriában lehetett jelentkezni: hagyományos diós és mákos, valamint ínyenc. Az utóbbiban bármely olyan ízesítéssel és töltelékkel készült süteménnyel nevezhettek, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek a dió és mák mellett a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és a csokoládé, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej- és tejtermékek. Itt indulhattak a vegyes töltelékes, különleges kompozíciók is.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat, akik több mint 50 félét kóstoltak meg, és értékeltek. A neves szaktekintélyekhez „műkedvelők” is csatlakoztak.
Idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de előfordult birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla és még mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – használtak a versenyzők gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillagánizst és édesköményt is.
Hagyományos diós kategóriában aranyérmes lett Karl Zsolt, (Karl Cukrászda, Dunaharaszti), a mákosok közül pedig Bánki Viktor, a Még1kiflit Kézműves Pékség képviseletében. Ínyenc kategóriában ugyancsak Karl Zsolt remekelt, a Bíborossal, amely egy aszalt szilvás – vörösboros – diós, valamint narancs- és citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajt töltelékes, hagyományos pozsonyi tésztával készült különlegesség.
Sziléziától Ausztriáig és Amerikáig
Bejgli nélkül szintén nincs magyar karácsony, sőt, ma már, mint említettük, szakmai védettséget élvez. Kérdés, mennyire magyar ez a sütemény? Mert állítólag Sziléziából származik, ahol a mákos kalács már a XIV. század óta ismert. Ugyanakkor a neve német eredetű, és a Beugen szóból jön, ami meghajlítottat jelent. A mohnbeugel – azaz mákos bejgli – osztrák közvetítéssel érkezett annak idején hazánkba és terjedt el a XIX. század második felében. Posonyi finom mákos kaláts néven már szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvében. Egyesek örmény eredetet tulajdonítanak neki. A Beigl egyébként jiddis eredetű szó. A klasszikus zsidó ünnepi sütemény, a flódni is rokon, hiszen mákkal, dióval készül.
A bejglit régen a háziasszonyok otthon sütötték, bár ez elsősorban a falvakra volt jellemző. Magyar Elek, az Ínyesmester szerint: „készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta”. Ezek szerint profiktól is vásároltak ünnepi süteményt, már vagy 8o évvel ezelőtt is.
Az alapanyagoknak egyébként mágikus jelentése van: a népi hiedelem szerint a szenteste elfogyasztott mák boldogságot teremt. A lengyelek különösen kedvelik ezt a fajta süteményt, egyáltalán, a mákot – és többféle jó tulajdonsággal ruházzák fel. Van, ahol az étkezési mákot tévesen azonosítják az ópiummal és kábítószernek tekintik. Volt, amikor be akarták tiltani Magyarországon, de a krónikák szerint ezt gróf Apponyi Albert akadályozta meg. Méghozzá úgy, hogy süttetett jó néhány rúd mákost, és megkóstoltatta a képviselő társakkal. Ők jó ízűen elfogyasztották, csak utána kérdezte meg ismét Apponyi: uraim, ezt akarják betiltani?
Mennyi legyen benne a töltelék?
Hajdanán anyósom olyan bejglit sütött, amiben szinte több volt a töltelék – az udvaron magasodó hatalmas diófának is köszönhetően – mint a tészta. A népi hagyomány szerint a jó bejglibe annyi tölteléket kell tenni, mint amennyi a tészta. A mai jogszabály viszont azt írja elő, hogy a töltelék mennyiségének a késztermékben legalább 40 százaléknak kell lennie.
A magyar hagyományokhoz hozzátartozik, hogy sok családban marad belőle az ünnep utánra. Ilyen fogalom, minthogy bejglimérgezés, csak Magyarországon létezik. Magyar Elek is tett erről említést: az ünnep végére száz évvel ezelőtt is megunták a férfiak a bejglit. Merthogy, érdekes módon, a bejgli állítólag férfias sütemény. A nők „csak” sütik, de – állítólag – többnyire jobban szeretik a tortákat.
(Kiemelt kép: Magyar Cukrász Ipartestület)