Újradefiniálnád az életed? 7 kérdés, amit tegyél fel magadnak!

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.17 | Mentális jóllét | Olvasási idő: 5 perc
Újradefiniálnád az életed? 7 kérdés, amit tegyél fel magadnak!

Bármilyen újévi fogadalmat is tűztél ki az év elején, legyen az egy új nyelv megtanulása, sportosabb életmód vagy több olvasás, az alapvető cél valószínűleg az, hogy jobban kihasználd, hatékonyabban töltsd el a rendelkezésedre álló időt.

Az idő viszont az az egyetlen eszköz, amit nem lehet megsokszorozni. Korlátozott erőforrás, éppen ezért a változáshoz pontosan kell látni, hogy konkrétan mit akarsz tenni a rendelkezésedre álló idővel. Ahogyan pedig egy vállalat tervez a jövőre, úgy ezt te is megteheted a saját életedre vetítve. Allison Bailey, a Boston Consulting Group vezető beosztású senior partnere a CNBC kérdésére beszélt arról a hét kérdéssorból álló stratégiáról, ami az üzleti életben éppúgy segíthet újradefiniálni az irányokat, ahogyan a magánéletben.

Mit jelent számodra a jó élet?

Több pénz, nagyobb lakás, új autó. Biztosan olyan célért dolgozol, ami valóban boldoggá tesz vagy csak egy, a társadalom által meghatározott mérce szerint tűzted ki a következő mérföldkövet. A saját célok pontos meghatározásához Allison azt javasolja, gondold át a következő tényezőket és értékeld őket egy egy és tíz közötti skálán aszerint, hogy mennyire fontosak számodra. Ez segít abban, hogy pontosabb képet kapj arról, hogyan kellene beosztanod az energiádat és a rendelkezésedre álló időt.

  • Pozitív érzelmek, vagy gyakori öröm- és elégedettségérzés
  • Elkötelezettség és flow érzés
  • Kapcsolatok, kölcsönös gondoskodás, támogatás és szeretet érzése
  • Hozzájárulás ahhoz, hogy a világ jobb hely legyen
  • Teljesítmény és siker, a célok elérése
  • Vitalitás és egészség

Mi a célod az életben?

A célod megtalálásához tegyél fel magadnak két kérdést: mi az erősséged és mit igényel a világ? Általában a célod az erősségeid és annak metszete, hogy milyen emberi problémát tudsz megoldani. Ezután írd le azt a „küldetésnyilatkozatot”, amit szem előtt tarthatsz, minden döntésnél, amit az életed során meghozol.

Mi a víziód a saját életeddel kapcsolatban?

Képzelj el néhány prioritást és célt, majd társítsd hozzá laza határidőket. Mi az, amit az elkövetkező három évben, öt évben vagy akár tíz évben szeretnél követni, elérni? Mit tennél, ha a pénz nem lenne tényező? Mi az, amit semmiképp sem akarsz elmulasztani az életben? A kérdésekre adott válaszok, illetve azok vizualizálása segíthet abban, hogy olyan döntéseket hozz, amelyek valóban közelebb visznek a céljaidhoz.

Hogyan értékeled életed portfólióját?

„A negyedik lépés annyira fontos, mert itt minden konkréttá válik” – mondja Allison. Egy héten összesen 168 óra áll rendelkezésre. Írd le, hogyan töltöd ezeket az órákat, és hasonlítsd össze azzal, amit a jó életről gondolsz. Ha azt mondod, hogy a kapcsolatok fenntartása fontos számodra, de csak egy órát töltesz hetente barátaiddal, talán érdemes lenne újragondolni a naptáradat.

Mit tanulhatsz a benchmarkokból?

Ahogyan egy kezdő cég is elleshet néhány trükköt az évek óta működő vállalatoktól, úgy te is kereshetsz példákat, jól működő gyakorlatokat a környezetedben akár a munka és a magánélet egyensúlya, akár az időbeosztás, akár a szociális hálód erősítése a cél. Használd bátran a pozitív példákat az életedben is.

Hogyan változtathatsz a portfóliódon?

„Ennél a kérdésnél összeérnek az előző lépések” – mondja Allison. Megnevezted, mi fontos számodra, és értékelted, hogyan szeretnéd eltölteni az idődet. Most el kell döntened, mely elemeket szeretnéd megváltoztatni, beállítani, kizárni vagy folytatni az életedben.

Hogyan biztosíthatod a sikeres, hosszú távon is működő stratégiát?

„Sok embernek vannak jó ötletei, de sokan kudarcot vallanak” – mondja Allison. Annak érdekében, hogy esélyt adj magadnak a változásra, oszd meg a tervedet barátaiddal, vagy kérj meg másokat, hogy csatlakozzanak hozzád az utadon. Figyeld egymás előrehaladását. Végül pedig tűzz ki egy ismétlődő, 15 perces idősávot a naptáradban minden héten és értékeld, mennyire valósítod meg az életed tervét.

„Ez a 15 perc remek alkalom arra, hogy gondolkodj a stratégiádon, az életeden, azon, mi működött jól az elmúlt héten, mi nem és hol kell módosításokat végrehajtanod, hosszú távon pedig jobb döntéseket hozhatsz és növelheted a boldogságod” – teszi hozzá Allison.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!