A botox és alternatívái: fiatalos vonások műtét nélkül is

Hilbert Monika Hilbert Monika | 2023.10.31 | Nőiség | Olvasási idő: 7 perc
A botox és alternatívái: fiatalos vonások műtét nélkül is

Életünk során mindannyian elérkezünk arra a pontra, amikor felfedezzük arcunkon az öregedés jeleit. Az évek múlásával bőrünk átalakul, megjelennek az első finom vonalak, majd a mélyebb ráncok, és változnak az arcunk általános kontúrjai is. A tükörben naponta látjuk ezeket a jeleket, sokszor csak egy régi fénykép alapján veszünk észre változásokat. A fiatalos megjelenés megőrzésére kínált lehetőségek tárháza szinte végtelen, nézzük most azokat, amelyekkel műtét nélkül is lassíthatjuk az idő kerekét.

A botox az egyik legismertebb, leghatásosabb öregedést lassító kezelés, népszerűsége abban rejlik, hogy azonnali eredményeket hoz. A kezelés során egy idegparalizáló szert, a botulinum toxin A-t injektálnak kis mennyiségben a bőr alá az izmokba. Ez az adott területen blokkolja az izomösszehúzódást, így kisimítja a ráncokat és finom vonalakat. Leggyakrabban az arcon lévő dinamikus ráncok – homlok ráncok, szarkalábak – kezelésére használják. Az eljárás gyors és minimális kellemetlenséget okoz, az eredmények rövid időn belül láthatók és tartósak lehetnek. Általában három-hat hónap után ismételt kezelésre van szükség. Az eljárás ellen szól, hogy előfordulhat az izmok ideiglenes bénulása, ami korlátozhatja, torzíthatja az arc mimikáját.

A botox konkurenseként elsőként a Dysport, Jeuveau, Xeomin és Daxxify készítményeket érdemes megemlíteni, amelyek mind botulinum toxin alapú injekciós kezelések. Ezek is az izmok ideiglenes bénításával működnek, és a mimikai ráncok csökkentésére alkalmazhatók. A kulcsfontosságú különbség közöttük, hogy mindegyiknek más a kémiai összetétele és a bennük lévő tartósítószer, ezért más lehet a hatékonyságuk, tartósságuk, egyéni reakciók. Mivel relatíve új készítmények, így kevesebb a klinikai tapasztalat.

Az ulterápia és a microneedling a két a legnépszerűbb alternatív anti-aging eljárás

Az ulterápia ultrahangtechnológiát használ a bőr alatti kollagén stimulálásához, ami feszesítő hatást eredményez az arc és a dekoltázs területén. Az ultrahang energiát a bőr mélyebb rétegeibe irányítja, hogy melegítse és stimulálja a kollagén termelését. A kollagén egy olyan fehérje, amely a bőr feszességéért és rugalmasságáért felelős. Az eljárás során az ultrahang segítségével a bőr alatt kiválasztott rétegeket célzó energiatérképet hoznak létre, és így pontosan azt a területet lehet stimulálni, amelyen a legnagyobb szükség van erre. Nem invazív eljárás, így nincs szükség műtétre, és az eredmények hosszabb távon is észrevehetők maradhatnak. Az eljárás közben érezhető hő járhat egyedül esetleges kellemetlenséggel, illetve a kezelés után néhány napig lehet pirosodás és duzzanat az alkalmazott területen. Az eredmények fokozatosan alakulnak ki, és több hónapba is telhet, mire a végleges vonalak láthatóvá válnak. Az ulterápia azok számára is hasznos lehet, akik az áll alatti területeket, a felsőkar belső oldalát, vagy a mellkast szeretnék feszesebbé tenni.

A microneedling során vékony tűkkel apró lyukakat hoznak létre a bőrben, serkentve a kollagén és elasztin termelését. A microneedling segíthet a bőr textúrájának javításában, a finom vonalak és a hegek csökkentésében. A lábadozás rövidebb ideig tart, mint a műtéti beavatkozásoknál, az eljárás után átmeneti, napégéshez hasonló bőrpír és duzzanat tapasztalható, amely általában néhány nap alatt elmúlik.

A szükséges kezelések számát az egyéni bőrállapot és a kívánt eredmények befolyásolják, de általában háromtól hat kezelésig terjed, minden egyes kezelés körülbelül 15-30 percig tart. A microneedling eljárás előtt egy orvosi minőségű érzéstelenítő krémet alkalmaznak a kellemetlenség minimalizálása érdekében. Az egyes kezelések között általában néhány hét szükséges a bőr gyógyulása miatt. Az eljárás során használt tűk mélysége és sűrűsége a bőr problémájától függ, és az orvos vagy bőrgyógyász határozza meg. A microneedling hatékony lehet a finom vonalak és ráncok csökkentésében, a bőr textúrájának javításában, a hegek és akné nyomok kezelésében, valamint a bőr általános, fiatalosabb megjelenésének visszaállításában. A tartós eredmények és a bőr általános egészségének megőrzése érdekében ajánlott három-hat hónaponként emlékeztető kezeléseket végezni. A microneedling biztonságosnak tekinthető, ha egy képzett és tapasztalt szakember végzi a beavatkozást. A helytelen technika vagy a nem megfelelő sterilizáció viszont szövődményekhez vezethet, például fertőzéshez, hegképződéshez vagy bőrszín elváltozásához.

A harmadik legnépszerűbb, alternatív eljárás a hyaluronsav alapú injekciók alkalmazása.

Az adermal fillerek a bőr alatti térfogat visszaállítására és a ráncok kitöltésére szolgálnak. Az arc különböző területein azonnali eredményeket nyújthat, és a hatás hosszabb távon is élvezhető, bár a kezeléseket gyakran meg kell ismételni. A dermal fillerek hátránya még, hogy költségesek lehetnek, különösen, ha több területen alkalmazzák őket.

Fontos megjegyezni, hogy ezen alternatívák egyike sem fog olyan látványos változást hozni, mint a botox. A beavatkozások előtt érdemes konzultálni egy tapasztalt orvossal, esztétikai szakemberrel, így a számunkra legmegfelelőbb kezelést tudjuk kiválasztani. A kozmetikai eljárásokon túl érdemes a bőr általános egészségére összpontosítani és átfogó megközelítést alkalmazni az öregedés ellen az egészséges életmód fenntartásával. A megfelelő bőrápolási rutin kialakításával, a napsugárzás elleni védekezéssel, hidratáltság fenntartásával, kiegyensúlyozott étrend követésével és a stressz kezeléssel is látványos eredményeket érhetük el.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!