Valódi megbocsátás 5 lépésben: állj készen a váratlanra

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.21 | Mentális jóllét | Olvasási idő: 4 perc
Valódi megbocsátás 5 lépésben: állj készen a váratlanra

A megbocsátás sosem egyszerű folyamat. Sokszor átlag feletti léleknívót igényel, hogy felülemelkedjünk személyes sérelmeinken, fájdalmainkon, és őszintén farkasszemet nézzünk a múlttal. Halogatni azonban nem érdemes a feladatot, hiszen ha eljutsz a valódi megbocsátásig, azzal valójában nem is a másik félnek, hanem magadnak kedvezel.

Manipulatív kollégák, hamis barátok, gyermekkori ellenlábasok, esetleg hűtlen szeretők: számos olyan személy akadhat az életedben, akire hosszú ideje neheztelsz, s akinek vétkeit – saját bevallásod szerint – sosem bocsátanád meg. Pedig – ahogy azt a CNN cikke is hangsúlyozza – valójában nem a bűnös másik fél, hanem te magad vagy az őszinte, igazi megbocsátás legnagyobb kedvezményezettje.

Tudományos bizonyítékok százai támasztják alá, mennyi pszichológiai előnnyel jár, ha képes vagy valóban megbocsátani, felülvizsgálni a múltat és elengedni a lelkedet mételyező rossz érzéseket.

A sokszor átlag feletti léleknívót feltételező, mégis egyszerű tett hatására megszűnhetnek a vérnyomásproblémáid, az alvászavaraid, a hangulatingadozásaid, de még a depresszió és a szorongás tünetei is mérséklődhetnek, sőt a megbocsátás a stressz miatt kialakuló gyulladásoknak is csodás ellenszere lehet, de még az immunrendszeredet is erősítheti.
Ne úgy gondolj a megbocsátásra, mint egy etikai szempontból elkerülhetetlen aktusra, melynek keretében a másik embert „feloldozod bűnei alól”! Inkább tekints rá úgy, mint egy természetes gyógyulási folyamatra, melynek végén kívül-belül újjászületsz. Nézzük, melyek a valódi megbocsátás legfontosabb lépései:

1. Ügyelj a tökéletes időzítésre!

Előfordulhat, hogy hosszú ideig dédelgeted-ápolgatod a sérelmeidet, melyeket egy régi barátod, egy exed, esetleg egy rosszindulatú munkatársad okozott. Ilyenkor a harag érzése rátelepedhet a mindennapjaidra, s hónapokra, esetleg évekre béklyóba verhet. De mindig elérkezik egy pont, amikor a mérgező érzelmek alábbhagynak. Ez az igazi feloldozás kulcsa. A megbocsátáshoz ezernyi ösvény vezet, de a saját ösvényed kapujára magadnak kell rátalálnod!

2. Igazodj a megbocsátás fokozataihoz!

A megbocsátás összetett folyamat, mely komoly önuralmat és olykor erőteljes mentális erőfeszítést igényel. Törekedj rá tudatosan, hogy az idő előrehaladtával kisöpörd az elmédből az adott személyhez kötödő negatív érzéseidet! A súlypontot fokozatosan helyezd át a pozitív érzelmekre, majd – ha úgy érzed, készen állsz erre – ezt a változást a tetteiddel is nyomatékosítsd.

3. Bízd a munka dandárját az időre!

Nem árulunk zsákba macskát, a megbocsátás időbe telik: valószínűleg hosszú ideig tart majd, míg eljutsz a tényleges feloldozásig, a testi-lelki megnyugvásig. Gondolj úgy a megbocsátásra, mint „egy hosszú távú befektetésre”, mely csak hetek-hónapok múlva térül meg, hatása azonban felbecsülhetetlen lesz.

4. Gyakorold a megbocsátás „művészetét”!

Ha igazi mestere akarsz lenni a „műfajnak”, kezdd „kicsiben” és építkezz folyamatosan! Vedd fel a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akik csupán apró tettekkel-gesztusokkal bántottak meg, és kezdeményezz velük baráti párbeszédet! Ha napi rendszeresen gyakorlod a megbocsátást, egy idő után azon kapod majd magad, hogy a „kivitelezés” nem is annyira szörnyű, mint amilyennek elsőre gondoltad.

5. Állj készen a váratlanra!

Ha folyamatosan kedvességet, megértést és empátiát sugárzol azok felé, akik megbántottak, meglepő következményekkel is találkozhatsz: szakemberek szerint a megbocsátás fejlesztheti a problémamegoldó és döntéshozatali képességet, javíthatja az önértékelést, sőt még a társas kapcsolatok minőségét is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!