103 éves Keleti Ágnes

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.09 | Siker | Olvasási idő: 3 perc
103 éves Keleti Ágnes

Kedden ünnepli 103. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a nemzet sportolója, Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója, aki a világ legidősebb élő, egyben a világ valaha élt legidősebb ötkarikás aranyérmese.

Keleti Ágnes – eredeti nevén Klein Ágnes – 1921. január 9-én született Budapesten. Pályafutása során kiemelkedő sikereket ért el, és az olimpiai érmek tekintetében Magyarország valaha élt legtöbb érmével rendelkező női sportolója lett.

Keleti Ágnes sportkarrierje 1937-ben kezdődött a budapesti Vívó és Atlétikai Clubban, majd 1938-tól a Nemzeti Torna Egyletben folytatta.

Az 1939-es válogatottság után első magyar bajnokságát 1940-ben nyerte meg, de zsidó származása miatt ebben az évben eltiltották a sporttevékenységtől. A második világháború alatt álnévre szóló papírokkal Szalkszentmártonban menekült. Állóképességét futással igyekezett megtartani, a háború után pedig többek között a Budapesti Postás, a TF DISZ, illetve TF Haladás, valamint a Budapesti Dózsa színeiben szerepelt.

Az olimpiai éremgyűjteménye 1948-ban indult, amikor kvalifikált a londoni olimpiára, bár sérülése miatt ott nem szerepelhetett. Helsinkiben, 1952-ben mutathatta meg igazi tehetségét, ahol aranyat nyert műszabadgyakorlatban, ezüstöt csapatban, és bronzot felemás korláton és kéziszercsapat tagjaként.

A pályafutás csúcsára 1956-ban ért el Melbourne-ben, ahol aranyat nyert talajon és gerendán, valamint csapatban, ezüstöt egyéni összetettben és csapatban, valamint bronzot felemás korláton. Ezzel ő lett a játékok legeredményesebb versenyzője, és a legidősebb tornásznő, aki aranyérmet szerzett.

Melbourne után nem tért haza, hanem 1957-ben Izraelbe költözött, ahol aktívan részt vett a tornasport fejlesztésében, és az izraeli válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. 1980-ban vonult vissza a versenyzéstől, de az élsport iránti elkötelezettsége továbbra is megmaradt.

Keleti Ágnes számos elismerést és kitüntetést kapott az évek során, köztük a Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója címet, az Izrael díjat, valamint 2022-ben a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést.

Az olimpiai hős életét több könyv és dokumentumfilm is megörökíti, filozófiáját a következőképpen fogalmazta meg: „Az ember érzi, mi esik jól neki, és csak olyan dolgokat csináljon, amiket szeret. Az a legfontosabb a világon, hogy az ember szeressen.”

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!