A 10 legfontosabb pénzügyi lecke, amit nem spórolhatsz meg

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.17 | Pénzügyek | Olvasási idő: 7 perc
A 10 legfontosabb pénzügyi lecke, amit nem spórolhatsz meg

A pénzügyi stabilitás és a kitűzött pénzügyi célok elérése érdekében fontos, hogy időben átgondold pénzügyi szokásaidat, a pénzhez való viszonyodat, befektetési lehetőségeidet, amelyek segíthetnek elérni a rövid-, közép-, illetve hosszú távú pénzügyi célokat, mint például az otthonvásárlás, a gyerekek oktatása, egy álomnyaralás, vagy akár nyugdíjas évek biztonsága.

A pénzügyi tudatosság egy életen át tartó folyamat és bár vannak, akik ezt otthonról hozzák, esetleg olyan iskolába járnak, ahol tanáraiktól megtanulhatják, a legtöbben saját hibájuk árán kénytelenek elsajátítani a pénzügyi alapvetéseket. A pénzügyi jártasságot nem lehet elég korán kezdeni – véli Steve Liesman közgazdasági riporter, aki a CNBC kérdésére gyűjtötte össze, melyek azok a legfontosabb pénzügyi alapvetések, amelyeket érdemes mihamarabb elsajátítani és a gyermekednek is átadni.

Határozd meg céljaidat, értékeidet és vágyaidat – barátaidtól és a közösségi médiától függetlenül

A pénzügyi célok egy rendkívül személyes kérdés, ezért mielőtt elkezdenéd a költségvetés készítését és a céljaid felé való haladást, meg kell határoznod ezeket a célokat. Olyan célokat, amelyek személy szerint számodra fontosak: ne érezd magad nyomás alatt amiatt, hogy egy olyan mérföldkő felé haladsz, ami valójában nem egyezik életed céljaival.

A kamatos kamat a legjobb barátod, tehát kezdd el a befektetést mielőbb

Amikor befektetsz, a pénzed piaci időtartama gyakran legalább annyira fontos, mint a befektetett összeg. Ez a kamatos kamatnak köszönhető: a befektetett pénz hozamot termel, amelyet hozzáadnak az eredeti befektetésedhez, és így kamatot kapsz a kamatra is. A befektetési szakértők, mint például Warren Buffett is egyetértenek abban, a kamatos kamat az egyik legegyszerűbb módja a vagyon felépítésének, és annak maximalizálásához tartsd a pénzedet minél tovább befektetve. Ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni a befektetéseket.

Sajátítsd el a pénzügyi tudatosság képességét

Mindenkinek meg kell találnia a módját annak, hogyan éljen meg egy bizonyos összegből. Még ha sok pénzed is van, könnyen el lehet költeni, vagy akár mínuszba is kerülhetsz, ha nem tartasz számon mindent. Elég csak arra gondolni, hány lottónyertes került vissza nullára rövid idő alatt. Az impulzusvásárlások csábítóak. Szánj időt arra, hogy átgondold, valóban arra szeretnéd-e költeni a pénzed, amit éppen meg akarsz venni. A szükséges kiadások (lakhatás, élelmiszer és számlák) és a vágyott kiadások (utazás, szórakozás) közötti különbség tudatosítás azt jelenti, hogy képes vagy azonosítani, mire kell költened, és mire szeretnéd költeni a pénzed. Bármennyire is egyszerűnek tűnik, nem magától értetődő. A hónap végi összegzés jó kiindulási pont lehet annak azonosításához, hogy hova megy a pénzed. Innen pontosan láthatod, mennyi marad a szükségleteid kielégítése után. Majd eldöntheted, mit kezdesz a maradékkal, vagy keresel olyan területeket, ahol visszafoghatod a költekezést egy bizonyos cél eléréséhez.

Beszélj minél többet a pénzről

Minél kényelmesebb vagy a pénzről való beszélgetésben olyan helyzetekben, ahol nincs tét, annál könnyebb lesz szóba hozni, amikor számít, például amikor a fizetésedről tárgyalsz, vagy ajánlatot teszel.

Tanulj meg tárgyalni

Minél előbb elsajátítod a tárgyalás művészetét, annál jobb helyzetben leszel. Mind a bejövő pénz (például a fizetésed), mind a kimenő pénz (például a lakbér) terén jobb pozícióba kerülhetsz egyszerűen azzal, hogy teszel egy számodra kedvezőbb ajánlatot. Nem fogod megtudni, mire vagy képes, ha nem kérsz. A legrosszabb, ami történhet, hogy nemet mondanak.

Ha valamit nem értesz, kérdezz

Minél hamarabb kezdesz el komfortosan beszélni a pénzről, annál hamarabb fogsz elkezdeni fejlődni a pénzügyek terén. Nem tudsz javítani a jelenlegi helyzeteden, ha nem érted, miért kerültél bele.

Tanulj a hibáidból

Mindenki követ el hibákat. Ez mind a tanulási folyamat része, amennyiben tényleg tanulsz belőlük. Kérdezd meg magadtól, miért történt a hiba, és gondold át hogyan lehetett volna megelőzni. Majd vidd magaddal ezt a tudást a jövőbe, hogy ne kövesd el ugyanazt a hibát kétszer.

Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatják a pénzügyi céljaidat

Ha egy utazásra próbálsz spórolni, de a barátaid minden hétvégén vacsorázni mennek és havonta új ruhákra költenek, nehezebb lehet tartani a céljaidhoz vezető utat. Nem kell, hogy mindenki ugyanabban a pénzügyi helyzetben legyen, de nagy árat fizethetsz végül azért, ha arra kényszeríted magad, költsd el azt a pénzt, ami nem áll rendelkezésedre vagy amit nem akarsz elkölteni. Másrészről, ha olyan emberek vesznek körül, akik bátorítanak a céljaid elérésében, sokkal könnyebb lehet a siker.

Találj olyan ingyenes vagy alacsony költségvetésű hobbit és tevékenységeket, amiket élvezel

Különösen akkor, amikor megtanulod, hogyan kell kezelni a pénzedet és kezded felépíteni a vagyonodat, jó ötlet olyan ingyenes vagy alacsony költségvetésű programokat találni, amiket szeretsz, például időt tölteni a szabadban a természetben, önkénteskedni helyi nonprofit szervezeteknél, írni, sportolni vagy kreatív tevékenységeket elsajátítani.

Nem a pénz jelenti a valódi gazdagságot

Nem feltétlenül azok az emberek érzik magukat a leggazdagabbaknak és legboldogabbnak, akik a legnagyobb fizetéseket viszik haza. A legtöbb pénzügyi szakértő és a legtöbb gazdag ember is egyetért abban, a boldogság akkor sem jön automatikusan, ha nem kell aggódnod a pénz miatt, és ugyanennek a fordítottja is igaz. A lényeg, hogy bármilyen jövedelmi szinten is legyél, a tudásod és képességeid fejlesztésével bármikor megteheted az első lépést a pénzügyeid hatékony kezeléséhez.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!