A karrieredbe kerülhet a túlzott előzékenység

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.20 | Siker | Olvasási idő: 3 perc
A karrieredbe kerülhet a túlzott előzékenység

A túlzott előzékenység árthat a karrierednek, érdemes ehelyett a kollégáid tiszteletét kivívni, ami nem csak neked segít hosszú távon, de a környezetednek is – mondja Vanessa Wasche, kommunikációs szakértő.

„Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kegyetlenül át kellene gázolnod az embereken a feljebbjutás reményében. Sőt, a legkedvesebb, legőszintébb emberek akikkel valaha találkoztam, történetesen nagyvállalati vezetők voltak. Az ő sikerük kulcsa a kiváló teljesítmény volt, amivel kivívták maguknak a tiszteletet” – teszi hozzá Wasche. Hogyan lehet különbséget tenni kedvesség és előzékenység között? Íme, három lépés, ami segíthet meghúzni a határt.

Felejtsd el, hogy mindenki szeressen

A kedvességet az önbecsülés táplálja és tiszteletet eredményez, míg az előzékenységet az elismerés iránti vágy motiválja, ami viszont könnyen visszaéléshez, kihasználáshoz vezethet – magyarázza a szakértő.

Ha a munkanapodat azzal töltöd, hogy azon tűnődsz, vajon kedvelnek-e a kollégáid, vagy hogyan lehetne megkedveltetni magad a csapattal, értékes időt veszítesz. Igazából nem számít, hogy kedvelnek-e a kollégáid. Az számít, hogy tiszteletteljesek-e veled szemben, és jó munkakapcsolatot ápolsz-e velük. Az így felszabaduló időt és energiát fordítsd inkább arra, hogy kiváló munkát adj ki a kezed közül, az eredmények pedig magukért fognak beszélni – akár kedvelnek, akár nem.

Vállald fel a véleményed

Ha túlságosan törekszel arra, hogy megkedveljenek, elképzelhető, hogy nem mered felvállalni a véleményed vagy félsz megosztani egy új ötletet akkor is, ha tudod, hogy feltétlenül meg kellene vitatni a kérdést. A konstruktív vita viszont a változás motorja, ami előre viheti a projektet a közös cél felé.

Ne vegyél mindent magadra

Mindenkinek lehet rossz napja, amikor téves vagy meggondolatlan kijelentést tesz. Nem tudod irányítani más emberek érzelmeit, de irányíthatod a saját reakciód. Ha hasonlót tapasztalsz és tudod, hogy az illető téved – engedd el. Ne vedd személyeskedésnek. Ha pedig semmiképp nem tudod elengedni a dolgot, a heves érzelmek lecsengése után mielőbb beszélj a problémáról a kollégáddal. A legfontosabb tanulság az, hogy ha valaki ki is fakad melletted, az még nem jelenti azt, hogy nem kedvel téged. És biztosan nem érdemes az idődet más (vélt) érzéseinek értékelésével tölteni.

Az a fontos, hogy tiszteljenek azért a munkáért, amit elvégzel, és te is tiszteld kollégáidat azért a munkáért, amit elvégeznek. Ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a megfelelő tiszteletet, akkor érdemes megvitatatni a kérdést.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!