Az impulzusvásárlás elkerülhető, mutatjuk hogyan

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.28 | Pénzügyek | Olvasási idő: 3 perc
Az impulzusvásárlás elkerülhető, mutatjuk hogyan

Bízhatsz a megérzéseidben, de nem akkor, ha vásárlásról van szó: ezeket a döntéseket ugyanis a legtöbb esetben az érzelmek befolyásolják, ami sok esetben ellentmond a tudatos pénzügyi tervezésnek – mondja Brad Klontz pszichológus, pénzügyi tanácsadó.

Nem vagy egyedül, ha egy stresszhelyzet vagy szomorú esemény miatt valaha is úgy döntöttél, vásárlással vidítod fel magad, de az érzelmi alapon történő vásárláshoz nem kell feltétlenül nagy horderejű dolognak történnie: az ösztönök a mindennapi bevásárlásnál is gyakran késztetnek arra, hogy olyan dolgot vegyél meg, amire valójában nincs szükséged.

Arra vagyunk kódolva, hogy költsünk, de az impulzusvásárlást és az érzelmi alapon történő költekezéseket is mérsékelheted ezzel az öt lépéssel.

Az érzelmi alapon történő vásárlás visszaszorításának első lépése, hogy elismerjük: mindannyian megtesszük. „A pénz, a költekezés terén nem bízhatsz az ösztöneidben” – nyomatékosítja Klontz. Az érzelmi vásárlást az amigdala vezérli, az agy azon része, amely az érzelmeket dolgozza fel. És amikor az érzelmek magasak, a prefrontális kéreg – amely a költségvetéssel kapcsolatos racionális ítéletek meghozataláért is felelős – kikapcsol.

24 órás szabály

Az impulzus vásárlás visszaszorításának egyik leghatékonyabb módja, ha vársz egy kicsit – például egy napot – az impulzus és a tényleges vásárlás között. Betöltöd az adott terméket a kosaradba, de csak másnap vásárolod meg, ha biztos vagy benne, tényleg szükséged van rá – javasolja a szakértő.

Készpénz vs. bankkártya

Ahhoz, hogy pontosan tudd, mennyit költesz érdemes készpénzt használni a bankkártya helyett. Azzal, hogy gyakorlatilag is kiadod a pénzt a kezedből, a bankkártya átnyújtása helyett, érzelmi szinten is nyomatékosítod a költést.

Nehéz kérdések

Mielőtt megvennél valamit, hasznos lehet feltenned magadnak egy sor kérdést annak megállapítására, valóban megéri-e a vásárlás: Megengedhetem magamnak ezt? Valóban szükségem van erre? Hova fogom tenni? És hogy fogom magam holnap érezni miatta?

Társ a felelősségben

Egy közeli barát segítségével is visszaszoríthatod a költéseidet, ha megállapodtok egy olyan költségkeretben, amelynek betartása mellett mindketten elkötelezitek magatok.

Hosszú távú célok

Bár az érzelmi alapon történő vásárlás gyakran elkerülhetetlen, ha a mérleg másik oldalán pontosan meghatározott, egyértelmű vízió, hosszú távú pénzügyi célok állnak, segíthetnek visszaszorítani azokat a szokásokat, amelyek akadályozzák a pénzügyi előrelépést.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!