Ezért veszélyes, ha folyton mások véleménye miatt aggódsz

Halmai Zsófia Halmai Zsófia | 2023.11.24 | Siker | Olvasási idő: 4 perc
Ezért veszélyes, ha folyton mások véleménye miatt aggódsz

Az agy a túlélésre rendezkedett be, folyamatosan pásztázza a környezetet, vizsgálja a lehetséges veszélyforrásokat és próbál alkalmazkodni az adott helyzethez. Amíg viszont régen egyet jelentett volna a halálos ítélettel, ha valaki nem tud alkalmazkodni és kizárják a törzsből, a XXI. századi embert megbéníthatja a mások véleményétől való félelem, azaz a FOPO.

Az angol „fear of other people’s opinions” kifejezésből származó mozaikszó egyre gyakrabban kerül elő a közösségi média világával kapcsolatban, miután felnőtt egy generáció az instant visszajelzés, a like-ok korszakában. Fontos különbség van ugyanis aközött, hogy érdekel a környezeted, figyelsz a körülötted lévőkre és aközött, hogy folyamatosan azon aggódsz, vajon mit gondolnak mások. Míg előbbi a beilleszkedést segíti, utóbbi nemcsak az önbizalmat rombolja, de megbénít a céljaid elérésében is.

„Minél hamarabb megváltoztatod a hozzáállásod mások véleményéhez, annál gyorsabban szabad lehetsz”

állítja Michael Gervais pszichológus, akinek nemrég jelent meg könyve a FOPO jelenségről. Gervais úgy véli a mások véleménye miatti folyamatos aggodalom kiszolgáltatottá tesz és rombolja az önbizalmat, ezért bármennyire és biológiai, illetve társadalmi okokra vezethető vissza a kialakulása, érdemes mielőbb megszabni a saját határokat és olyan emberek véleményére adni, akik valóban méltók rá, akik ténylegesen ismernek téged, akiket valóban érdekel a személyes fejlődésed. Vagy – teszi hozzá a szerző – olyan emberek, akik rendkívül nehéz dolgokat éltek meg az életükben.

„Azoknak az embereknek a véleménye, akik nem tartoznak ebbe a két csoportba, nem számít” – húzza alá Gervais. „Amint felismered, hogy ez része a belső pszichológiádnak, kialakíthatsz egy olyan pszichológiai készséget, amely segít neked navigálni, amikor érzed, hogy magával ragad a FOPO jelenség” – mondja.

Amikor mások véleménye miatt aggódsz, elveszted azt a fókuszt, ami az adott feladat teljesítéséhez, az adott cél eléréséhez szükséges, ezáltal akadályoz az előre lépésben.

Amikor érzed, hogy a FOPO megjelenik a gondolatodban, figyeld meg a fejedben zajló narratívát, kezdd el tudatosan mélyíteni a légzésedet és minden kifújásnál próbálj meg arra gondolni, hogy elengedsz egy darabot ebből az aggodalomból – javasolja Gervais. Végül térj át egy teljesítményalapú azonosságról – amely egyfajta összehasonlítási modell-, egy célvezérelt azonosságra – teszi hozzá.

„Azok az emberek, akik a teljesítmény helyett a célt látják maguk előtt, felszabadulnak mások véleményétől, mert a cél olyan nagy és fontos, annyira számít nekik, hogy mások véleménye eltörpül mellette” – magyarázza.

A mások véleménye miatti folyamatos aggódás és a negatív vélemények elkerülése hosszú távon kimerítő és lehetetlen küldetés. Ha csak arra figyelsz, hogy mit gondolnak mások, akkor az életedet mások feltételei szerint éled, nem a sajátod szerint. A FOPO egy előzetes mechanizmus, ami azt jelenti, hogy az emberekkel való interakció előtt történik, még mielőtt ténylegesen találkoznál velük. Ez a túlzott aggodalom tehát nem arról, amit gondolnak, hanem arról, hogy mit gondolhatnak rólad. Az emberi potenciál egyik legnagyobb gátja.

Visszatart attól, hogy önmagad legyél, hogy megmutasd a legjobb éned.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!