Hogyan érd el a benned rejlő potenciál csúcsát?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.10 | Siker | Olvasási idő: 3 perc
Hogyan érd el a benned rejlő potenciál csúcsát?

A velünk született tehetség túlértékelt és a zseninek tartott gyermekek többsége felnőttként nem tud hasonlóan kimagasló eredményeket elérni – véli Adam Grant, a világ egyik legjobb üzleti iskolájának tartott Wharton professzora.

Adam Grant nemrégiben megjelent könyve (Hidden Potential: The Science of Achieving Greater Things – a szerk.) kapcsán a CNBC kérdésére elmondta, véleménye szerint a velünk született tehetséget túlértékeljük, míg lassabb tanulás és a későn érő típusokban rejlő potenciált az esetek többségében alábecsüljük.

„Ahelyett, hogy feladnád, amikor a dolgok nem úgy jönnek hozzád, ahogy eltervezted, kezdj el úgy gondolkodni, mint egy későn érő típus”

– magyarázza Grant. „Ahhoz, hogy elérd a benned rejlő potenciál csúcsát, képesnek kell lenned arra, hogy új dolgokat próbálj ki, problémákat oldj meg, és elfogadd a hibákat” – teszi hozzá. A professzor szerint ezek azok a készségek, amelyeket a későn érő típusú emberek általában kifejlesztenek, és ezek azok a tulajdonságok, amelyek felkészítik őket az élet későbbi szakaszaira.

A későn érő típusba tartozó emberek könnyebben alakítják át gyengeségeiket erősségé, ami segít nekik felkészülni az élet más területén érkező kihívásokra is.

„Ez természetesen nem azt jelenti, hogy akiket gyermekként zseninek tartottak, felnőttként kudarcra vannak ítélve. A könyv sokkal inkább arra világít rá, hogy nem szabad alábecsülni a később érőkben rejlő potenciált, ugyanis soha nincs késő arra, hogy kihozzuk magunkból a maximumot” – mondja Grant, egyúttal pedig megoszt néhány gyakorlati példát is azzal kapcsolatban hogyan érdemes elindulni ezen az úton.

  • Ne csak visszajelzést kérj főnökeidtől és kollégáidtól, de tanácsot is. Így érdekes és kapcsolódó összefüggéseket kaphatsz és segíthet új nézőpontból megközelíteni egy adott kérdést.
  • Keress új és szórakoztató módszereket a készségeid fejlesztésére. Gondolj az élsportolókra, akik különböző edzéstípusokat építenek be a felkészülésükbe a saját sportáguk mellé. Bármilyen kontextusban is vagy, ez segíthet megelőzni a kiégést.
  • Fogadd el a kellemetlen helyzeteket. Ha egy új dolgot nehéz is megtanulni, nem szabad, hogy elrettentsen a próbálkozástól. „Az érzés, hogy valami kényelmetlen, jelzés arra, hogy éppen valami újat tanulsz. Ez egy jelzés, amelyre nemcsak figyelni kellene, hanem erősíteni is” – mondja Grant.

Ha például hangzás alapján tanulsz, akkor inkább választhatod az audiokönyveket vagy podcastokat az írott szövegek helyett. De a forma valójában nem befolyásolja a képességedet a tananyag elsajátításában: a tanulmányok azt sugallják, hogy az emberek hatékonyabban tanulnak új fogalmakat, ha kilépnek a komfortzónájukból.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!