A világon itt a legdrágább felnevelni egy gyereket

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.22 | Anyaság | Olvasási idő: 6 perc
A világon itt a legdrágább felnevelni egy gyereket

Egy új jelentés szerint Kína az egyik legdrágább hely a világon a gyermeknevelés szempontjából, a családalapítás aránytalanul nagy terhet ró a nőkre, ami hozzájárul az országban kibontakozó demográfiai válsághoz – írja a CNN egy, a napokban közzétett tanulmányra hivatkozva.

Az eredményekről a Kínában működő YuWa Népességkutató Intézet számolt be, adataik szerint egy átlagos család számára egy gyermek felnevelése a születéstől kezdve 17 éves koráig mintegy 74 800 dollár, ami az egyetemi diploma megszerzésével akár a 94 500 dollárt is elérheti.

A gyermek felnevelésének költsége Kínában 6,3-szorosa az ország egy főre jutó GDP-jének.

Összehasonlításként ez az arány Ausztráliában mindössze 2,08-szoros, Franciaországban 2,24-szeres, az Egyesült Államokban 4,11-szeres és Japánban 4,26-szoros.

„A gyermek születésekor várható magas költségek, a nőket érintő aránytalan megkülönböztetés, a munka és a magánélet egyensúlyának jelentős kihívásai miatt drasztikusan csökkent a gyermekvállalási hajlandóság” – áll a jelentésben. „Nem túlzás a jelenlegi népességi helyzetet a születési ráta összeomlásának tekinteni” – teszik hozzá.

Kína népessége az elmúlt két évben folyamatosan csökkent, 1949 óta nem volt olyan alacsony a születési ráta, mint tavaly. A demográfiai válság jelentős hatással lehet a világ második legnagyobb gazdaságára is, és az elmúlt években mélyült el, annak ellenére, hogy a hatóságok erőfeszítéseket tettek a tendencia megfordítására az évtizedek óta fennálló szigorú szülési politikák után.

A kormány lazított ugyan a gyermekek számának korlátozásán és országos kampányokat indítottak, amelyek arra ösztönzik a családokat, hogy több gyermeket vállaljanak, kevés változás történt – részben azért, mert sok nő számára nem éri meg az áldozat – áll a YuWa jelentésben.

A szülési szabadságra vonatkozóan a nők „tisztességtelen bánásmódot” tapasztalhatnak a munkahelyükön, például áthelyezhetik őket más csapatokba, csökkenhet a fizetésük és az előléptetésre is kevesebb lehet a lehetőségük.

Hozzátették, hogy ha a szülési szabadság költségeit teljes mértékben a cégek viselik, kormányzati támogatás nélkül, a munkaadók elkerülhetik a gyermekvállalási korban lévő nők felvételét – ez valóban gyakori Kínában, ahol arról szólnak a hírek, hogy a nőket a családtervezésről kérdezik állásinterjúkon, vagy figyelmen kívül hagyják őket az állásokra való jelentkezések során, még akkor is, ha nem terveznek gyerekeket. A munkaerőpiacra való visszatérés sem egyszerű, akár 12 százalékkal is csökkenhet a nők fizetése – írják a tanulmány szerzői.

Ezek az áldozatok talán egykor gyakoriak voltak, de a kínai nők most már képzettebbek és gazdaságilag függetlenebbek, mint valaha: már többen vannak a felsőoktatási programokban, mint a férfiak.

A szakértők korábban azt mondták, hogy az elmúlt években elért sok előrelépés miatt a nők egyre inkább prioritást adnak karrierjüknek és önképzésüknek az olyan hagyományos életpályák helyett, mint a házasság és a gyermekvállalás.

Ezután ott vannak a gyermekneveléshez kapcsolódó idő-, munka- és pénzügyi költségek is. A kutatások szerint Kínában a nők főként a háztartási feladatokért, például a főzésért, takarításért és vásárlásért felelősek, valamint a gyermekfelügyeletért, ideértve az iskolába járást, a házi feladatok segítését és a korrepetálást is.

A jelentés egy 2018-as tanulmányra hivatkozva megállapította, hogy ez azt jelenti, hogy a nők naponta mintegy öt órát veszítenek el szabadidejükből és fizetett munkaidejükből – amely szinte teljes egészében a házimunkára fordítódik. Habár a férfiak is elveszítenek némi szabadidőt, fizetett munkaidejük nem változik lényegesen – és karrierjüket sem éri jelentős változás.

„A gyermekvállalás szempontjából a jelenlegi társadalmi környezet egyértelműen előnytelen a nők számára. Sokaknak kell választani a szakmai siker, a karrier és a családalapítás között és egyre kevesebben választják az utóbbit” – összegez a jelentés.

Kína gazdasága 2023-ban 5,2%-kal nőtt, kissé jobb teljesítményt mutatva, mint a hivatalos célkitűzés volt. De az ország számos kihívással néz szembe, beleértve a rekordméretű ingatlanválságot, a rohamosan növekvő fiatalkori munkanélküliséget, a deflációs nyomást, az egyre növekvő vállalati csődöket és a helyi kormányok pénzügyi stresszének növekvő mértékét is.

A jelentés figyelmeztetett arra, hogy a csökkenő születési ráta mélyen befolyásolhatja a gazdasági növekedést, az emberek általános boldogságát és Kína globális pozícióját is. A tanulmány szerzői szerint sürgős és jelentős változásra van szükség a szülés és a gyereknevelés költségeinek csökkentése érdekében – ideértve a pénzügyi-, adó- és lakásjuttatásokat, az egyenlő anyasági és apasági szabadságot, a szingli nők reproduktív jogainak védelmét és az oktatási reformokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!