Ne így motiváld a gyereked!

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.15 | Anyaság | Olvasási idő: 5 perc
Ne így motiváld a gyereked!

Bárki lehetsz. Bármit megtehetsz. Bármit elérhetsz. A XXI. század egyik leggyakoribb motivációs üzenete, szakértők szerint viszont a „bármi” ellenproduktív is lehet, könnyen visszájára fordulhatnak a lelkesítésnek szánt gondolatok.

„A bármi egy rendkívül általános üzenet. Ráadásul a valóságban mindenkinek vannak korlátai. Az életben az egyik feladat az, hogy ezek között a korlátok között megtaláljuk a lehetőséget és kihozzuk magunkból a maximumot. A gyerekeknek valós példákra lenne inkább szüksége, amelyekből gyakorlati inspirációt is meríthetnek” – mondja Joanna North pszichoterapeuta a CNBC kérdésére.

Miért nem jó, ha azt mondod a gyerekednek, bármit megtehet?

Az elmúlt mintegy ötven évben a gyerekekre irányuló pszichológiai elméletek a gyerekek önbecsülésének növelésére összpontosultak. Szülőként természetes, hogy életed legnagyobb csodájaként tekintesz gyermekedre, ahogyan az is, hogy lehetőséget szeretnél adni a kezébe, hogy bármit elérjen, amit csak szeretne.

Az énhatékonyság fogalmát fogalmát Albert Bandura vezette be a pszichológia tudományába. Bandura szerint az énhatékonyság „az egyén azon képességébe vetett hite, hogy eléri a teljesítmény egy bizonyos szintjét, és ez befolyásol olyan történéseket, amelyek hatással vannak az életére. Azok, akik úgy gondolják, hogy valamit meg tudnak tenni, valószínűbben vesznek részt egy tevékenységben – és ki is tartanak mellette addig, ameddig elérik a céljukat.

A célkitűzés képessége, az ambíció mind olyan kulcsfontosságú dolgok és témák, amelyeket szülőként meg kell próbálni megteremteni a gyerekek életében, érdemes viszont óvatosan bánni a szavakkal. Azzal együtt, hogy a „bármi” magában hordozza a végtelen lehetőséget, egyúttal terhet is jelent. Szülőként sokkal nagyobb segítség lehet, ha segítesz gyermekednek megtalálni, ő miben a legtehetségesebb. Mi az a terület, ahol ha a saját tehetségére és készségei, képességei fejlesztésére fókuszál valóban bármit elérhet, amit csak szeretne. Ezzel reális elvárásokat, reális várakozásokat teremthetsz benne a világgal kapcsolatban.

„A saját határok ismerete nem arról szól, hogy visszafogod az álmaidat. Sokkal inkább abban segít, hogy arra a területre fókuszálj, arra a területre összpontosítsd az energiáidat, amelyek valóban pozitív változást, akár kiemelkedő eredményeket hozhatnak az életben” – magyarázza a szakértő.

Hogyan inspirálhatod a gyermekedet?

Az első lépés, hogy figyeld meg, mi az, amit a gyermeked szeret csinálni. A fizikai tevékenységekben jó vagy inkább a zene felé húz a szíve? Figyeld meg az érdeklődési körét, motivációit és azt is, hogy mi teszi boldoggá. Ha hibázik, elakad a saját kis biztonságos világában, segíts neki megtenni a következő lépést, mutasd meg neki, hogy nyugodtan kipróbálhat új dolgokat is – ahogyan megkóstolhat olyan ételt, amit korábban sosem evett.

Ha a gyermeked nagy álmokat dédelget, segíts neki megérteni, hogy ezek eléréséhez valószínűleg végig kell menni a kudarcokon is.

„A „mindent azonnal” korba a „bármit megtehetsz” gondolat teljesen beleillik. Az élet viszont nem ilyen. Meg kell tanulnunk elviselni ezeket az alapvető érzéseket … és megtanítanunk a gyerekeinket arra, hogy erősek és ellenállóak legyenek” – teszi hozzá North.

Amikor egy oktatási rendszer a gyerekek sikereit vagy kudarcait méri, egy, az átlagostól eltérő gyermek mindig úgy fogja érezni, nem elég jó. Szülőként ilyenkor automatikusan jön a bátorítás, megpróbálod megnyugtatni, megvédeni a fájdalomtól és biztosítani arról, hogy belőle is bármi lehet. Ehelyett inkább abban segíts neki, hogy megtalálja az életben azt a területet, ahol ő maga is ragyoghat. Lehet, hogy ez nem a matematika lesz, hanem a rajzszakkör, esetleg az, ahogyan édesapjának segít megjavítani az autót.

„Tanítsd meg a gyerekedet, hogy nagyon magasra törjön, de tanítsd meg neki a körülötte lévő világ reális elvárásait, és a kemény munka értékét is” – nyomatékosítja North.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!