Tapasztó Orsi: Nem tudok mindenhol tökéletesen helytállni

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.30 | Anyaság | Olvasási idő: 3 perc
Tapasztó Orsi: Nem tudok mindenhol tökéletesen helytállni

„Ha szétszakadok, óhatatlanul megbillenek lelkileg is, de a meditáció mindig segít” – mondta el Tapasztó Orsi az ÉVA Magazin nagyinterjújában. A mentálhigiénés szakember, akit a „Nemakarobeleszolni” trió tagjaként százezrek ismernek, az élet számtalan területén bizonyít nap, mint nap: gyermeket nevel, önkénteskedik, kutat, podcastot vezet. Az interjúban a pályaelhagyás és az anyává válás nehézségeiről is őszintén mesélt.

Tapasztó Orsi mentálhigiénés szakemberként sok embert kísér az önismeret útján – ő maga pedig nyolc évig járt terápiára azért, hogy közelebb kerüljön legbensőbb énjéhez. Akkor fordult először szakemberhez, amikor kutatóként már nem érezte teljesnek az életét:

„Csak félig tudtam azonosulni a pályával, azzal együtt, hogy szeretem a kutatást. A hiányérzetet önkéntes munkával kompenzáltam, harmincéves korom körül pedig terápiára kezdtem járni. A nyolc év alatt tudatosult bennem, mitől lennék boldog”

– fogalmazott Tapasztó Orsi, aki egyúttal elárulta, hisz abban, hogy bizonyos tünetek esetén mindenkinek érdemes szakemberhez fordulnia, kiváltképp, ha valaki szorongással küzd.

„Sokszor bizony észrevétlenül válunk szorongóvá, és azt hisszük, hogy feszült állapotunk a normális, mert mi „ilyen típusúak vagyunk”. A helyzet az, hogy nem kell így élni, szerencsére a boldogság és az egyensúly elérése tanulható. Egyébként a legtöbbünk szorong” – mondta Tapasztó Orsi hozzátéve, hogy a szorongásnak nem mindig látjuk a valós veszélyeit, hiszen az hosszú távon kártékony, nem a pillanatnyi jóllétünket fenyegeti.

Orsi eredetileg fizikus végzettséggel rendelkezik, és habár két egymástól meglehetősen távol álló területről van szó, azt mondja, számos ponton kapcsolódik a fizika és a mentálhigiéné.

„Egy segítői folyamatban az érzések gyökeréig kell leásnunk, hogy megértsük egy elakadás okát, ahogy a fizika esetében is le kell menni atomi szintre, hogy egy jelenséget meg tudjunk magyarázni.”

Orsi nemcsak segítő szakember, hanem aktív influenszer és egy szórakoztató-tudományos podcastot is vezet, emellett gyakran önkénteskedik. Az időmenedzsmenttel kapcsolatban elárulta, természetesen ő maga sem tud mindenhol tökéletesen helytállni, egyszerűen nincs ennyi idő a földön.

“Súlyoznom kell. Itt jön be a meditáció: ha szétszakadok, óhatatlanul megbillenek lelkileg is. Ilyenkor muszáj elcsendesednem: hátralépek egyet, onnan nézek rá az adott élethelyzetre vagy napra” – osztotta meg, hogy mi működik számára a mindennapokban.

Tapasztó Orsi sosem csinált belőle titkot, hogy gyermekük örökbefogadás útján érkezett hozzájuk, a családdá válás időszakáról is őszintén mesélt.

„Számomra a legnehezebb az anyaság érzésének azonosítása volt. Miközben Csabit az első pillanattól kezdve mindennél jobban szerettem, terhességnyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ki tudjam mondani teljes bizonyossággal, hogy innentől elsősorban anya vagyok, és az identitásom összes többi része csak ezután következik”.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!