Évekkel lassíthatja a Parkinson-kór tüneteit ez a mozgásforma

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.20 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Évekkel lassíthatja a Parkinson-kór tüneteit ez a mozgásforma

Egy nemrégiben publikált kínai tanulmány szerint akár évekkel lassíthatja a Parkinson-kór tüneteinek kialakulását, illetve a meglévő tünetek súlyosbodását a rendszeres tai chi – számol be róla a BBC.

A Parkinson-kór egy progresszív betegség, mely remegést és lelassult mozgást okoz, jelenleg nincs rá gyógymód. Azok körében viszont, akik rendszeresen, hetente legalább kétszer gyakorolták ezt a mozgásformát, kevesebb szövődményt és jobb életminőséget figyeltek meg a kutatók.

A szakértők szerint az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányokat a mozgás jótékony hatásairól a Parkinson-kóros betegek számára. A Shanghai Jiao Tong Egyetem Orvostudományi karának kutatása öt éven át követte a Parkinson-kóros páciensek egészségi állapotát.

A résztvevők egyik csoportja, összesen 147 ember rendszeresen gyakorolta a tai chit, míg a kontrollcsoport 187 tagja nem mozgott rendszeresen.

A hagyományos kínai gyakorlat lassú, gyengéd mozdulatokat kombinál mély légzéssel és relaxációval. A kutatók megállapították, hogy a tai chit gyakorló csoportban a betegség tüneteinek kialakulása és a mozgás lassulása lassabban haladt. Ebben a csoportban kevesebb esésről, kevesebb hátfájásról és kevesebb szédülésről számoltak be, emellett kevesebb memória- és koncentrációs zavart tapasztaltak, mint a másik csoportban. Emellett az alvás és az életminőség is folyamatosan javult.

Egy korábbi kísérletben a Parkinson-kóros emberek, akik hat hónapig gyakorolták a tai chit, érezhető javulást tapasztaltak a járásban, testtartásban és egyensúlyban, mint azok, akik nem vettek részt a programban.

A Neurology Neurosurgery & Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmányban Dr. Gen Li és társszerzői azt állítják, hogy tanulmányuk azt mutatja, hogy a tai chi hosszú távon kedvező hatással van a Parkinson-kórra. Véleményük szerint a tai chi hosszú távon segítheti a Parkinson-kór kezelését, és meghosszabbíthatja az életminőséget, miközben segít a betegeknek, hogy aktívak maradjanak.

A kutatók ugyanakkor elismerik, hogy a tanulmány viszonylag kis létszámú csoporttal készült, és nem tudják tudományosan bizonyítani, hogy a tai chi volt-e az oka annak, hogy az egyik csoport jelentős pozitív eredményeket ért el. A szakértők szerint habár még túl korai lenne bármilyen következtetést vagy kezelési protokollt levonni a tanulmány alapján, az eredmények biztatóak és további kutatásra van szükség. Érdekesség, hogy korábban a balett kapcsán is jutottak hasonló következtetésre.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!