Tomán Szabina: A bélflóra helyreállításához nem elég a rostfogyasztás

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.06.13 | Egészség | Olvasási idő: 7 perc
Tomán Szabina: A bélflóra helyreállításához nem elég a rostfogyasztás

Abból, hogy régen mit ehettek meg őseink, nem szabad kiindulni, mert az akkori kenyér nem az, amit ma a boltban kaphatunk. Régen kizárólag kovászos kenyeret fogyasztottak, az volt az alap. A kovászolás lebontotta a glutént. Az elmúlt minimum 50 év alatt azonban olyan generációs betegségek alakultak ki, mint az áteresztő bélszindróma, a gluténérzékenység, további ételintoleranciák, melyek mind ennek a hozadéka.

Régen megvolt egy viszonylagos napi rutin. Az emberek korán keltek, sokat mozogtak, a mai mennyiségekhez képest keveset ettek, amiket elfogyasztottak pedig háztáji, finom és egészséges ételek voltak. Ezzel szemben manapság reggelire nincs idő, sokszor rendelünk ételt, az egyszerűbb, ami pedig tartalmazhat olyan anyagokat, melyek károsítják az egészségünket.

Miért? Mert a bélflóránkat károsítjuk.

A szervezetnek annál jobb, minél változatosabb és minél több értünk dolgozó, számunkra hasznos „bacink” van, hiszen így jobb lehet az immunválasz, és egészségesebbek leszünk. Az egyoldali táplálkozással, a magas szénhidrát tartalmú, nagyon sok transzzsírt tartalmazó élelmiszerekkel olyan anyagokat adunk a bélflóránknak, amikkel az nem, vagy csak nagyon nehezen tud bármit is kezdeni, mert az elmúlt kétmillió évben nem erre lett berendezkedve. Ezért igényel ma viszonylag nagy odafigyelést, ha egészségesen szeretnénk étkezni.

Miért tartják a bélrendszert második agynak?

Van egy fő idegpályánk, ami összeköti az agyat az összes szervünkkel. Ezt megvizsgálták, és kiderült, hogy annyi idegsejttel kapcsolódik a bélrendszerhez, mint amennyi egy kifejlett macska agyában van. Ez rengeteg. Az információk, amik a bélrendszer és az agy között cserélődnek, szinte mindent meghatároznak. Több kutatás is rávilágított arra, hogy a bélflórának az állapota, összetétele, változatossága kihat még a gondolkodásunkra és hangulatunkra is. Amit a bélrendszerünkbe juttatunk, azzal etetjük a mikrobiomot (bélflórát), illetve azon részét, amelyeknek tápanyagul szolgál. Azok a törzsek, amiket táplálunk, el fognak szaporodni, nagyobb populációt fognak alkotni, és annak a hatásait – akár pozitív, akár negatív – mi érezni fogjuk. Nem igazán lehet egyértelműen meghatározni, hogy mi is a jó és mi is a rossz. Egy törzs hiánya vagy túlszapordása szintén okozhat rossz eredményeket, ugyanis ha egy faj nagyon felszaporodik, vagy sejtszáma lecsökken, eltolja az egyensúlyi flórát, és megjelennek olyan metabolitok, termelt anyagok, amik számunkra már rossz hatással is lehetnek. Az egyensúlytól eltérni mindig rossz.

A bélflóra egyensúlyának helyreállításához mire van szüksége a szervezetnek?

Probiotikumokra. Vagyis értünk dolgozó, hasznos baktériumok és gombák összességére. “A Toman Balance Novum fejlesztésekor arra figyeltünk, hogy ez a probiotikum tudja a lehető legtöbbet. Mi a bélflóra 80%-át kitevő 14 „alap” flóratörzset tettük bele, ami minden egészséges bélflórában jelen van. Egy szimpla, drogériás probiotikum sokszor egy bacit erősít csak, ami a többi szaporodását és fennmaradását gátolja. Ez a termék az egészséges bélflóra 80%-át tartalmazza, aminek ott kellene lennie, és ha megfelelően táplálkozunk, akkor ezek fognak erősödni” – magyarázza Tomán Szabina. “Ezért fontos a program másik eleme, a rost vagyis a prebiotikum. Ezzel etetjük ugyanis ezeket a hasznos baktériumokat. Az eredmény pedig egy olyan alap, amiben a vitaminok és ásványi anyagok képesek felszívódni. Ha ez az egészséges alap nincs meg, akkor vehetünk akármilyen vitamint, vagy csodaszert, nem fog működni” – teszi hozzá.

Miért nem elég a bélflóra helyreállításához pusztán a rost?

Kezdetben elég lehet. Ha nagyon rostszegényen táplálkozunk majd ezen változtatva emeljük a rostok bevitelét, akkor a bélflóra hasznos része megörül, hogy van élettere és tápláléka, és ennek következtében érezhető egy jelentős változás az egészségben, energiaszintben és a napi rutinban. De az egészséges egyensúly ha a rost fogyasztás lecsökken vagy megszűnik, akkor pozitív állapot felborul és végeszakad ennek az érezhető folyamatnak. A rostok fogyasztása elegendő egy bizonyos egészséges szint fenntartásához, de a végső boldogsághoz, az emésztőrendszer tökéletességéhez kevés.

Fontos dolog az edukáció. Ha a bélflóra helyreállításában gondolkodunk, akkor a zöldség zöld, piros, sárga, lila, és fehér. Változatos és többrétű. Hogy készítsük el? Nem rántva, hanem párolva vagy nyersen.

A rost egy bázis, ami kibéleli a bélrendszerünket, és egy lágy, laza „dugót” képezve végigsöprögeti másnap reggelre a bélrendszerünk teljes hosszát, megakadályozva a pangást és az emésztés lassulását.

Mennyire jellemző, hogy az emberek tisztában vannak azzal, milyen élelmiszerre érzékenyek?

Amíg kritikus probléma nem alakul ki, az emberek jellemzően nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Sajnos a tapasztalatok szerint két részre lehet osztani a társadalmat: akinek fogalma sincs róla és aki rosszul tudja.

Amikor élelmiszert veszünk a boltban és amit megeszünk, azt azért csináljuk, hogy a szervezetünk tápanyagokhoz jusson. A tápanyag viszont nem egyenlő az élelmiszerrel. A tápanyagok azok a makro- és mikroelemek, amelyeket az élelmiszerek emésztésével kapunk: a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok, a rostok. A fő probléma, hogy ahhoz, hogy a mai élelmiszereket a szervezetünk le tudja bontani (meg tudja emészteni), ahhoz nem rendelkezünk elegendő és olyan enzimmel, amire szükség lenne.

“Ezért kézenfekvő, hogy minden olyan enzimet, amit a szervezetünk megtermel, biztosítsuk egy kapszula formájában, hogy amit egy étkezéskor megeszünk, annak lebontását tudja segíteni, és ezeket az építőköveket tudja a szervezet használni” – mondja Szabina.

Az öregedés és a szépség mennyire függ össze azzal, amit megeszünk?

Az öregedés egy természetes folyamat, a gyorsaságát azonban az életvitel és a táplálkozás megszabja. Normál étkezés mellett, ha aktívak vagyunk, nem dohányzunk, sportolunk, bevisszük a probiotikumokat, amik értünk dolgoznak, akkor ez folyamat lelassulhat. Kitolható maga az öregedési folyamat és az élettartam. Csak attól függ, hogy mit eszünk. Az öregedés egy oxidációs folyamat, mint ahogy a vas is rozsdásodik, így a megfelelő antioxidáns vitaminok és ásványi anyagok fogyasztásával lassítható.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!