5 kérdés, amin a diéta sikere áll vagy bukik

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.04.08 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
5 kérdés, amin a diéta sikere áll vagy bukik

A diétával kapcsolatban általános igazság, hogy ha több kalóriát fogyasztasz, mint amennyit elégetsz, hízni fogsz, ha pedig kevesebb kalóriát fogyasztasz, akkor fogyni. A diéta sikere azonban nemcsak a kalóriadeficiten múlik.

„A kalóriadeficit fontos, de közel sem az egyetlen tényező, amin a diéta sikere múlik” – mondja Christopher Gardner, a Stanford Egyetem professzora hozzátéve, hogy az étrend, a megfelelő minőségű tápanyagforrások nemcsak a kalóriák számánál, de még az edzésnél is fontosabb szerepet játszanak a sikerben.

„A szervezet reagál a kevesebb kalóriára, de idővel ugyanahhoz az eredményhez jóval nagyobb erőfeszítésre van szükség, ami demotiváló lehet. Ezért fontos a hosszú távú megoldás az étrend és a diéta kialakításánál”

– magyarázza Gardner. A szakértő szerint a sikeres fogyásnak két aspektusa van. Az egyik a kalóriadeficit, a másik pedig a telítettség érzése, ami segít megakadályozni, hogy két étkezés között kompenzálj. Mit tehetsz annak érdekében, hogy maximalizáld esélyeidet a testsúly csökkentésére és hosszú távon meg is tartsd azt? Íme, Gardner öt tanácsa ehhez:

Csökkentsd a rossz minőségű szénhidrátok és hozzáadott cukrok mennyiségét

Szokj le arról, amit Gardner „rossz szénhidrátoknak” nevez. „A legtöbb ember esetében a hozzáadott cukrok és finomított gabonafélék mennyiségének csökkentése vagy teljes elhagyása lesz a legnagyobb hatással a diéta sikerére” – mondta. Helyettesítsd ezeket a szénhidrátokat okosan: válts azokra az ételekre, amelyekben sok a rost, mint például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák. A rost mellett, igyekezz egyszeresen telítetlen zsírokból álló tápanyagforrásokat keresni, mint amilyen az avokádó, diófélék, magvak, növényi olajok, zsíros halak, teljes zsírtartalmú joghurtok.

Állj meg, mielőtt túl sokat ennél

Gyakorold a tudatosságot az étkezésben is. Figyelj arra, hogy mit eszel, és hogyan érzed magad közben. „Kísérletezz a jóllakottság érzésével és próbáld ki a Hara Hachi Bu elvet, ami szerint csak addig szabad enni, ameddig a gyomor 80 százalékig megtelik. Mivel így sokkal kevesebb kalóriát viszel be a szervezetbe, megelőzheted az elhízást” – ajánlja Gardner. Alapvetően ez egy könnyű módja a kalóriák korlátozásának, mert lehetővé teszi a tested és az agy számára, hogy feldolgozzák az információt, hogy valóban eleget ettél.

Változtasd meg a hozzáállásodat

Az élelmiszer-választásaidnak fenntarthatónak kell lenniük hosszú távon, akár olyan étrendet választasz, amely alacsony zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú vagy magas fehérjetartalmú, vagy döntesz egy mediterrán, vegán, keto vagy paleo diéta mellett. A lényeg, hogy ne csak egy időszakos megoldást keress, hanem találd meg azt az étrendet, amit hosszú távon be tudsz illeszteni a mindennapokba, nem utolsó sorban pedig jól érzed magad az elfogyasztott ételektől. Ha folyamatosan éhesnek érzed magad, nem fog működni a diéta.

Legyél türelmes magadhoz

Nem könnyű megváltoztatni az étkezési szokásokat a testsúlycsökkentés érdekében, irreális elvárások helyett legyél magadhoz türelmes.

Találj örömöt az ételekben

Csak az a diéta működik hosszú távon, ami örömöt okoz – mondja Gardner hozzátéve, hogy engedd ezt magadnak és ezt szem előtt tartva válassz étrendet.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!