Aki szívből szereti a vendégeket: Nyári Kati és a Patrióta

Elek Lenke Elek Lenke | 2024.04.08 | Gasztro | Olvasási idő: 4 perc
Aki szívből szereti a vendégeket: Nyári Kati és a Patrióta

Ismeretségünk Gyulán kezdődött, ebben a fejlődő, turisztikailag egyre vonzóbb városban. Nyári Katalin – szinte mindenkinek csak Kati – bebizonyította, hogy a helyi kulináris vonzerő nem merül ki a kolbászban és a pálinkában, vagy éppen a Százéves cukrászda habkönnyű, édes finomságaiban.

Ikonikus vendéglátó helyük, a Patrióta, pár éve elnyerte Gault&Millau Az év feltörekvő étterme címét és kiérdemelték Békés megye 2020-21 évi vendéglátója díját is.

Konyhaművészet Gyulán, zenei körítéssel

Ott jártamkor rögtön megfogott Kati kedves kínálása és vendégfogadási stílusa. Az előételként kínált húskrém, a rafináltan körített, mutatós, omlós sült és a kellemes desszert közben előírás-szerűen érkeztek a hozzájuk illő italok. A konyhaművészeti részért férje, Csiszér Árpád séf volt a „felelős.”

A Patrióta egyedi színfolt volt a helyi vendéglátós palettán: ide előre megbeszélt, egyeztetett időpontban érkeztek a fiatal párok, családok, baráti társaságok vagy éppen kollegák. A tulajdonos-háziasszony szíves szóval és jófajta falatokkal traktálta a vendégeket, akik közben Hevesi Imre kellemes nosztalgia koncertjét hallgatták.

Legközelebb a Bükki Nemzeti Park szomszédságában randevúztunk, Borsodgeszten, ebben a háromszáz lelkes kis faluban, amelynek szélén egy, a természeti környezethez illeszkedő, minden apró részletében modern, ízléses, de nem hivalkodó, és főleg „zöld” panzió fogadott, a Villa Viridis.

Cickafark, madársóska meg kökénylevél

Amikor megérkeztünk, hívtam Katit, aki éppen hecsedlit szedett, abból készült reggelire a lekvár, bár maradt még előző napról a naspolyából és a bodzából is. A cickafark meg a madársóska zöldje ebédnél köszönt ránk a tányéron, reggel kökénylevél ízesítette a teát.

Katalin és Árpád itt is mindig kiemelt hangsúlyt fektetett a helyi alapanyagok és azok ízvilágának alapos megismerésére. Konyhájuk alapanyagai gondosan szelektált termelőktől, a fenntarthatóságot is szem előtt tartó saját gyűjtésből, és kiskerti termelésből származtak.

De nézzük a közösen megalkotott-kitalált akkori menüt: omlós mangalicapofa, puliszka hasábokkal, sült körtével, rántott krumpligombócka kápiapaprika krémmel, mini lángos fűszeres joghurttal, húsrilett, céklavariációk, kenyérfagyi, kökényszorbé.

Hogy mindez miért íródott múltidőben? Mert a lelkes és fáradhatatlan házaspár úgy döntött, inkább másutt folytatja, hogy megteremthessék saját elképzeléseiket. Jelen sorok írója szerint Gyulán voltak igazán otthon, de a sors máshogy döntött.

Blogger és főzőshow szereplő lesz

Katival, a szerény életkörülmények közül indult, ambiciózus, megszállott „vendéglátóssal” Budapesten, a Gellért téren beszélgettem legutóbb. Épp az egyik tévécsatorna székházába sietett – főzőműsorban szeretné megcsillantani a tudását. Közben elkezdett blogot írni, téma bőven akad, hiszen gazdag szakmai életút áll mögötte – és előtte.

Pár hónapja a Bükköt a magyar tengerre cserélték – most Balatonfüreden próbálják megvalósítani szakmai elképzeléseiket. Nem mindenütt veszik ma még komolyan a fenntarthatóságban, és a nulla kilométeres, helyben termett minőségi alapanyagokban hívő szakembereket. De én bízom benne, hogy most megtalálják igazi alkotóterepüket.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!