Tévhit, hogy a koffeinmentes kávéban nincs koffein

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.21 | Gasztro | Olvasási idő: 2 perc
Tévhit, hogy a koffeinmentes kávéban nincs koffein

Van, aki a kávé ízét kedveli, van, aki energetizáló hatása miatt fogyasztja, míg mások egyszerűen csak megszokásból indítják a reggelt a megszokott feketével. Ha azok közé tartozol, akik kerülik a koffeint vagy csökkenteni szeretnék a napi koffeinmennyiséget, a kávéról viszont nem szívesen mondanak le, akkor a koffeinmentes verzió tökéletes megoldásnak tűnhet.

Sajnos azonban tévhit, hogy a koffeinmentes kávé teljesen koffeinmentes lenne. Kis mennyiségben ugyan, de minden csészében marad valamennyi koffein. Becslések szerint a koffein 97%-a eltávolításra kerül a koffeinmentesítési folyamat során. A 3% maradék elhanyagolható mennyiségnek tűnhet, de nem feltétlenül az. Habár a koffeinmentes kávé jó irányba tett lépés, ha minimalizálnád a koffeinfogyasztást, ezt mindenképp érdemes figyelembe venni.

Nem könnyű teljesen megszabadulni a koffeintől

A koffeinmentes kávé jóval kevesebb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávé; egy átlagos csésze kávé 95 és 200 milligramm közötti koffeint tartalmaz, míg egy koffeinmentes csésze 3 és 15 milligramm közötti koffeint. A kávétermelők olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyek hatékonyan eltávolítják az italból a természetes koffeint, de még mindig nem találtak módszert arra, hogy garantálják, az ital teljesen koffeinmentes lesz.

A koffeinmentes kávé is felpörgethet?

A koffeinmentes kávéban található minimális koffein hatása teljesen egyéni:  néhányan érzékenyebbek a koffeinre ez lehet az életkor, bizonyos gyógyszerek vagy olyan mentális tényezők miatt is, mint például a szorongás. Ha gyakran fogyasztasz koffeint, a szervezet számára a koffeinmentes kávéban lévő mennyiség valószínűleg fel sem tűnik, idővel ugyanis a koffeinnel szemben is kialakul egyfajta tolerancia. Ha viszont érzékeny vagy a koffeinre, a kis mennyiség is okozhat kellemetlen mellékhatásokat, így érdemes inkább olyan italokat, például gyógyteákat választani, amelyeknek biztosan nincs koffeintartalma.

Olvass tovább: Ennyit várj reggel az első kávéddal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!