Ennyit várj reggel az első kávéddal!

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.17 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Ennyit várj reggel az első kávéddal!

Dr. Deborah Lee alvásszakértő a legfrissebb kutatási eredmények alapján egy új megközelítést javasol az első reggeli kávé időzítésére: a szakértő szerint a reggeli kávét érdemes az alvási ciklushoz, illetve a szervezet kortizolszintjéhez igazítani.

A kortizol hormon a szervezet saját ritmusában követ egy jól meghatározható ciklust, amely jelentős hatással van az immunrendszerre és az általános jóllétre. Dr. Lee hangsúlyozza, hogy ha az ember ébredéskor magas kortizolszinttel rendelkezik, a korai kávéfogyasztás esetlegesen árthat az immunrendszer működésének, hosszú távon pedig a szervezet immunissá válhat a koffeinre.

A kortizol emellett számos más fontos funkciót is betölt a szervezetben, beleértve a stresszkezelést, az energiaszint, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozását és a gyulladás elleni küzdelmet is.

Ezért az optimális időpont a reggeli kávé elfogyasztására általában a délelőtt későbbi óráiban van, amikor a kortizolszint alacsonyabb, és érzed, hogy szükséged van egy kis „lendületre”. Ha ez nem is sikerül, a szakértő szerint 45 percet legalább érdemes várni ébredés után az első kávéval. A kutatások szerint a kortizolszint éjfél körül éri el a mélypontját, majd hajnali 2-3 óra körül kezd emelkedni.

Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik korán kelnek, érdemes várniuk az első kávé elfogyasztásával a délelőtti órákig.

Ami pedig az alvást illeti, Dr. Lee azt javasolja, hogy legalább hat órával lefekvés előtt érdemes kerülni a koffein fogyasztását, délután három óra után pedig már nem ajánlott koffeintartalmú italokat fogyasztani.

A szakértő végezetül azt tanácsolja, hogy ha valaki mégis meleg italra vágyik a délután folyamán, érdemes lehet koffeinmentes italokat választani, amelyek nem zavarják meg az alvásciklust. Ez lehet például gyógytea, vagy koffeinmentes kávé is. Ezáltal nemcsak jobb alvásminőséget érhetsz el, de hosszú távon is támogathatod az egészséged és jólléted.

Olvass tovább: Ez történik a testeddel, ha felhagysz a koffeinnel

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!