Meghittség helyett stressz és agybaj a köbön

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.11 | Karácsony | Olvasási idő: 6 perc
Meghittség helyett stressz és agybaj a köbön

Az év legvarázslatosabb időszaka, amelyet átjár az ünnepi készülődés örömteli hangulata, a karácsonyi sütemények mennyei illata és az egész éves hajtás után emlékeztet arra, érdemes néhány napra megállni és hálát adni mindazért, amink van. Elméletben könnyűnek tűnik, sokak számára viszont ez a néhány nap épp az ellenkezőjét jelenti.

Ha meghittség helyett stressz, érzelmi káosz vagy mélyreható magány nyomaszt, nem vagy egyedül. Csak az Egyesült Államokban az emberek mintegy 66 százaléka érzi magát hasonlóan az ünnepek alatt és a mentális betegséggel küzdők mintegy 64 százaléka mondja azt, az ünnepek csak rontanak az állapotukon – írja a CNN hozzátéve, hogy a probléma általános és e tekintetben nincs számottevő különbség életkor vagy nemek szerinti eloszlásban. Ha téged nem is érint ez a probléma, tartsd észben, hogy barátaidnak, kollégáidnak nagyobb empátiára lehet szüksége az ünnepek alatt.

Mit tehetsz, ha magányosnak érzed magad az ünnepek alatt?

Mivel az ünnepeket általában a családi és társas összejövetelekkel aposztrofálják, ez csak tovább erősíti a magány és elszigeteltség érzését az érintetteknél. Vannak, akik messze élnek a családjuktól és valamilyen oknál fogva nem tudnak találkozni, mások elveszített szeretteiket gyászolhatják vagy egy feszült családi kapcsolatot próbálnak kezelni – az ünnepek pedig csak kellemetlen emlékeztetői ezeknek a veszteségeknek. Megint másoknál az ünnepi időszak olyan családokat hoz össze, akik inkább külön lennének. Bármelyik is az ok, az ünnepek hatása a mentális egészségre mélyreható lehet.

Magányosnak és boldogtalannak lenni nem jó – ezt bármiféle kutatás nélkül is tudjuk, azonban a legfrissebb kutatások szerint a magány még a dohányzásnál is gyorsabban öregít, súlyosbíthatja a mentális egészségügyi problémákat és növelheti az agyvérzés, szívbetegség és akár a korai halálozás kockázatát is.

Ha magányosnak érzed magad az ünnepek alatt, az első dolog, amit tehetsz, hogy felismered és megnevezed magát az érzést. Engedd, hogy az érzés beáramoljon, mintha csak egy pillanatnyi dolog lenne, ami elmúlik. Ha megpróbálsz ellenállni az érzésnek, általában visszapattan, és tovább marad. Ha viszont engeded átsuhanni rajtad, olyan könnyen elillanhat, ahogyan jött. Ezután próbáld meg az érzés forrását meghatározni. Az ünnepek emlékeztetnek egy szeretett személy elvesztésére, vagy negatív élményhez kapcsolódnak a gyermekkorodból? Esetleg amiatt érzed magad rosszul, hogy összehasonlítod magad másokkal és amit látsz nem felel meg a társadalmi elvárásoknak?

Amint az érzelem kiváltó okát azonosítod, próbálj meg magaddal kedvesen beszélni róla úgy, mintha egy baráttal beszélnél. Emlékeztesd magad arra, hogy rendben van gyászolni. Mondd el magadnak, hogy az összehasonlítás elterelés, és tedd félre a közösségi médiát. Vagy emlékeztesd magadat arra, hogy befektethetsz a kapcsolatokba, ha valóban akarod – ami felett van némi kontrollod.

Végül pedig találj módot a kapcsolatteremtésre másokkal. A magány leküzdésének kulcsa viszont nem csupán annak a számnak a növelésében keresendő, hogy hány emberrel találkozol egy nap, hanem a teljesebb társadalmi kapcsolatok kialakításában. A magány csökkentése nem csak azt jelenti, hogy emberek vannak körülötted, hanem hogy értékes kapcsolatot ápolsz velük.

Hála helyett csak haragot érzel?

A meghittség és a hála helyett jóformán csak negatív érzések kerítenek hatalmukba? Feszültségek, amelyeket sosem sikerült feloldani. Sérelmek, amelyeket sosem sikerült megbeszélni. Mérföldkövek, amelyeket még mindig nem sikerült elérni. Bármi is álljon a háttérben, itt az ideje, hogy elengedd ezeket a mérgező gondolatokat – ha másért nem, akkor magadért. Milyen módon tudod kifejezni a haragodat tiszteletteljes és konstruktív módon? Van olyan beszélgetés, ami segíthet, hogy feldolgozzátok a múltbéli sérelmeket? Ha ez nem lehetséges, fontold meg az érzéseid leírását egy olyan levélben, amit sosem adnál át a másik személynek. Már az is felszabadító érzés, ha leírod, de nem adod át a levelet. Írd le, amit mondanál, majd tépd szét a papírt és a negatív érzésekkel együtt semmisítsd meg.

Hogyan kezeld a nyomasztó stresszt?

A társadalom – és persze saját magad – által támasztott elvárások közötti egyensúlyozás egyébként is kihívásokkal teli, az ünnepi időszakban viszont egy valódi kötéltánchoz hasonlít. Az irreális normák miatt sokakat nyomaszt a stressz és érzik azt, nem tudnak eleget tenni az elvárásoknak. Hogy kitörj a összehasonlítás és a végtelen elvárások csapdájából, kezdd azzal, hogy elismered, a tökéletesség egy nehezen elérhető cél és nem ez az ünnepek lényege. Fogadd el a hibákat. Próbálj ki új szokásokat és rutinokat, amelyek akár lazábbak, szórakoztatóbbak, vagy akár évről-évre változnak. Szabj határokat a családdal, a barátokkal és az irreális elvárásokkal szemben és nyugodtan legyen egy forgatókönyved azokra a kérdésekre, pikírt megjegyzésekre amelyek a határaidat próbálják feszegetni.

Az ünnepi időszak sokak számára, sokféle okból lehet nehéz.

Míg sokak számára ez az év legcsodálatosabb időszaka, másokat kellemetlen érzések keríthetnek hatalmukba az ünnepek közeledtével. Minél inkább támogatjuk az empátia és megértés kultúráját az ünnepekkel járó összes érzelem körül, annál jobban erősíthetjük közösségeinket, és segíthetünk egymásnak, amikor számít. És ez lehet az az időszak az évben, amikor ez a leginkább számít.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!