Az alkoholizmus a nőket sem kíméli

Hilbert Monika Hilbert Monika | 2023.10.31 | Egészség | Olvasási idő: 8 perc
Az alkoholizmus a nőket sem kíméli

Keveset beszélünk róla, hogy hazánk vezető helyet foglal el az alkoholfogyasztási rendellenességek globális listáján. A WHO adatai szerint az alkoholizmus a teljes magyar népesség mintegy 21,2 százalékát érinti, a nemek szerinti megosztást tekintve pedig a férfiak 36,9, míg a nők 7,2 százaléka szenved az alkoholtól való függőségtől.

A női alkoholizmus kialakulásának hátterében sokféle ok húzódhat meg, a családi mintáktól kezdve a pszichés és érzelmi problémákon át egészen a depresszióig, önértékelési zavarokig, de társadalmi nyomás és túlzott stressz is állhat a háttérben.

Az alkoholfogyasztás gyakran ördögi körhöz vezet, ahol az alkohol segít a stressz enyhítésében rövid távon, de hosszú távon súlyosbítja a mentális problémákat.

Az alkoholizmus nőknél gyakran erős szégyenérzettel társul, mivel még mindig erős a társadalmi stigmatizáció, az elvárások és a női sztereotípiák miatt pedig általában nehezebben vállalják fel problémájukat, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetüket.

A statisztika ugyan azt mutatja, hogy a férfiak hajlamosabbak az alkoholizmusra, de fontos megjegyezni, hogy a nők nagyobb veszélynek vannak kitéve. A nőknél általában kevesebb a függőségi tünet, és a szervezetük nehezebben tolerálja az alkoholt, ezért fontos felismerni a függőségre utaló jeleket. Nézzük, melyek ezek!

Nem tudod csökkenteni, ellenőrizni az alkoholfogyasztást

Az alkoholfüggő nem képes uralkodni magán, ha egyszer elkezd inni. A függőség negatívan befolyásolja az agyat azáltal, hogy rontja az ítélőképességet, döntéshozatalt, amit MRI-felvételek is bizonyítottak. Az agy a jutalom-értékelési régiók felé irányul. Röviden, az alkoholisták nem akarnak várni, azonnal akarják a jutalmukat, ezek az érzések pedig arra ösztönzik őket, hogy igyanak.

Folyamatos vágy az ital után

Az alkoholizmus egyik tünete, hogy a függő intenzív vágyat érez az ivásra. Ezek a késztetések nyugtalanná tehetik az alkoholizmussal küzdő nőket. Úgy érzik, alkohol nélkül üresek, szoronganak és depressziósak.

A felelősség elhanyagolása

Az alkoholizmus következményei közé tartozik a csökkent ítélőképesség. Az olyan, korábban fontos dolgok, mint például a munka, tanulás a gyerekekkel, házimunka, elveszítik jelentőségüket és egyre nehezebben tudják irányítani az életüket. Egy függő nő ideje nagy részét az alkohollal kapcsolatos problémájának kezelésével töltheti. Egyre kevesebb időt szentel az egykor kellemes tevékenységekre és a körülötte élőkre. Nem szokatlan, hogy az alkoholista napokig eltűnik, mert ivott. A napjaikat az alkoholmámor, a másnaposság, és az elvonási tünetek határozzák meg, ami problémákat okozhat a családi és a baráti kapcsolatokban. A felépülő alkoholisták általában később rájönnek, milyen károkat okoztak szeretteiknek.

A következmények sem számítanak

Az alkoholfüggő továbbra is iszik, még akkor is, ha az életében minden rosszul megy: elveszíti munkáját, tönkremennek a kapcsolatai és kicsúszik kezéből az irányítás. A kockázatos viselkedés és a rosszkedv negatív helyzeteket teremthet. A kisebb problémák könnyen válhatnak jelentőssé, amikor az alkohol hatása alatt, olyan dolgokat mond vagy tesz az illető, amelyeket józanul nem tenne meg.

Az alkohol más drogokhoz hasonlóan gyorsan kialakítja a szervezetben a toleranciáját: egyre többet követel a szervezet ugyanahhoz a hatáshoz. Az alkoholtolerancia az alkoholizmus jele is lehet. A test alkalmazkodik egy bizonyos mennyiségű alkohol jelenlétéhez. Ha nincs több alkohol a szervezetben, fájdalmas mellékhatások lépnek fel, amelynek az oka az agy neurokémiai egyensúlyának hiánya. Ezeket a mellékhatásokat, (hányás, hányinger, remegés, gyengeség, szorongás, hideg verejtékezés, álmatlanság, hallucinációk, görcsrohamok) elvonási tüneteknek nevezik. Az alkoholfogyasztás mértékétől és a függőség súlyosságától függően a tünetek valójában életveszélyesek lehetnek, kómához is vezethetnek. Mivel a szervezet alvás közben metabolizálja az alkoholt, reggelente rendszeresen jelentkezhetnek az elvonási tünetek.

A hosszú távú alkoholfogyasztás a nők szervezetében is komoly egészségügyi problémákat válthat ki.

Májkárosodás: a nők szervezete a magasabb ösztrogénszint miatt hajlamosabb a májkárosodásra, ezért gyakran jelentkezik májgyulladás, amelyet alkoholos hepatitisnek neveznek, és nagyobb valószínűséggel halnak meg cirrhosisban, mint az ugyanabban a helyzetben lévő férfiak. A májkárosodás fizikai jelei közé tartozik a sárga bőr és szem, valamint a duzzadt lábak, bokák, a sötét vizelet, hasi fájdalom, viszkető bőr és a krónikus fáradtság.

Termékenység: az alkoholizmus komoly hatással lehet a női termékenységre is, mivel az alkohol befolyásolja a nők hormonális ciklusát. Az alkohol minden nőre másképp hat, attól függően, hogy a menstruációs ciklusuk melyik fázisában fogyasztják az italt. A tanulmányok azt mutatják, hogy a nők többet isznak a menstruációjuk előtt. Az alkohol emellett cikluszavarokat, például a menstruáció elmaradását, vagy anovulációt okozhat, amikor az ovuláció nincs szinkronban a menstruációs ciklussal.

Emlőrák magasabb kockázata: a mellrák kockázata is növekszik, erről a Journal of American Medical Association számolt be. A tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik rendszeresen napi 2-5 pohár italt fogyasztanak, akár 41 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul melldaganat. A súlyos alkoholfogyasztás más daganatos betegségek indikátora is lehet.

Agykárosodás: a nők érzékenyebbek az alkohol okozta agykárosodásra, gyakrabban jelentkezik az agy zsugorodása, a memóriavesztés vagy a tanulási nehézség.

Demencia: a korai demencia kialakulása az esetek több mint 33 százalékában közvetlenül kapcsolódik az alkoholhoz, mivel a rendszeres italfogyasztás kognitív rendellenességeket okoz. Megakadályozza, hogy az agy új emlékeket hozzon létre, csökkentheti a rövid távú memóriát és megcélozhatja a magasabb végrehajtó kognitív funkciókat is. Az alkoholnak neurotoxikus hatása van az agyra, mérgezi és megöli a neuronokat. Ez a kapcsolat és korreláció a demencia és az alkoholfogyasztás között a nők körében a legerősebb.

Belgyógyászati betegségek: az alkoholizmus későbbi szakaszában az érintettek sokszor küzdenek vérszegénységgel, magas vérnyomással és az alultápláltsággal is. A nőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan súlyos betegségek, mint például csontritkulás vagy hasnyálmirigy-gyulladás.

Az arc változásai: az alkoholfogyasztás egy idő után az arcvonásokon is meglátszik, idősebbnek és fáradtabbnak tűnnek férfiak és nők egyaránt. Gyakori jelenség a puffadt, ödémás arc vagy a feltűnően piros orr. Ezt a jelenséget rhinophyma néven is ismerik, és a test állandó gyulladása okozza.

Az időben történő felismerés és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a gyógyuláshoz.

A társadalomnak, és az oktatásnak is fontos szerepe van az alkoholizmus megelőzésében és a segítségnyújtás elősegítésében. Sokféle terápiás lehetőség áll rendelkezésre az alkoholizmus kezelésére, de az önfelismerés és a támogató közösségek is segíthetnek.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!