Családon belüli erőszak: egyenes út a mentális betegségekhez

Horváth Judit Horváth Judit | 2024.03.17 | Mentális jóllét | Olvasási idő: 5 perc
Családon belüli erőszak: egyenes út a mentális betegségekhez

A nők nagyobb arányban szenvednek különböző mentális betegségektől: ennek oka az őket nagyobb arányban érintő, családon belüli bántalmazás – állítják egy friss kutatásban az Egyesült Királyság pszichiáterei. A brit Királyi Pszichiátriai Kollégium megállapítása szerint legyen az abúzus fizikai, vagy mentális, az erőszak miatt jóval nagyobb eséllyel alakul ki pszichés betegség.

A rossz párkapcsolatok – főleg azok, amelyek gyakran kényszerítést alkalmaznak, ahol rendszeres a bántalmazás – nagy szerepet játszanak benne, hogy a szigetországban élő nők mentális egészsége meglehetősen rossz. A kutatás kulcsfontosságú magyarázat lehet rá, hogy a nők körében miért gyakoribbak a különféle mentális betegségek, mint férfi társaik körében.

A kutatást végző pszichiáterek arra kérték a résztvevőket, nevezzenek meg három fő problémát, ami hozzájárult mentális egészségük romlásához.

Tízből hatan elsőként az erőszakot és a bántalmazást nevezték meg, hátrébb sorolva ezzel a pénzügyeket érintő aggodalmat, a magányt, egyéb egészségügyi gondokat, a munkában, illetve az iskolában tapasztalt feszített tempót, nyomást.

A kutatás rámutat, hogy a családon belüli erőszak tapasztalata – ideértve a fizikai, szexuális és érzelmi bántalmazást és kényszerítő ellenőrzést is – szintén nemek szerint eltérő, és jelentős kockázati tényezője a nők és a gyerekek mentális egészségének romlásának.

A londoni University College professzora, Praveetha Patalay kiegészítésképpen elmondja, hogy a szexuális erőszak mindkét nem mentális egészségére hat. De a negatív tapasztalatok sajnos sokkal gyakoribbak a lányok körében, és ez valószínűleg hozzájárul a nők és lányok magasabb arányú mentális egészségügyi problémáihoz.

Dr. Catherine Durkin, a kollégium a nők és a mentális egészség területért felelős vezetője nem lepődött meg az eredményen. Mint mondta, nem ritka, hogy az elszenvedett bántalmazás komoly tüneteket okoz. Gyakoriak az öngyilkossági gondolatok, a pszichózis egyéb tünetei is.

Az áldozatok nagy része függ a bántalmazótól – érzelmi, anyagi vagy egyéb családi okok miatt -, így a kapcsolatból való kilépés szinte lehetetlen. Erősíti a problémát, hogy az erőszak elszenvedői nem tudnak, vagy nem mernek nyíltan beszélni a problémáról, így azok akár évekig is észrevétlenek maradhatnak. A kék, lila foltok hiánya pedig még nem biztosíték rá, hogy minden oké otthon: a verbális bántalmazás hasonlóképpen kártékony.

Hátráltat a társadalmi megbélyegzés

A segélykérés elmaradását magyarázhatja, hogy a bántalmazást elszenvedő nők gyakran találkoznak a problémájuk elbagatellizálásával. Gyakran előfordul, hogy egészen egyszerűen nem hisznek nekik: sem az egészségügyi dolgozók, sem a rendőrök. Magyarországon is sajnos sokat hallott frázis az „amíg vér nem folyik…”, illetve az áldozathibáztatás kultúrája sem éppen arra bátorítja a nőket, hogy jelezzék, ha valaki bántotta, bántja őket.

Az egészségügyi és szociális jelzőrendszer biztosabb működése, az orvosok, szociális munkások további edukálása, hogy észrevegyék, ha baj van, sürgető feladat – nem csak az Egyesült Királyságban, de világszerte.

Az UNICEF egy 2020-as jelentése szerint a 15-19 éves lányok közül minden huszadik lesz szexuális erőszak áldozata, egy korábbi tanulmány pedig rámutat, hogy a nők 28 százaléka lesz élete során legalább egyszer családon belüli erőszak áldozata.

Hogy a bántalmazás szinte egyenes út a depresszióhoz, azt már több tanulmány leírta az elmúlt évtizedekben. Kiváltó oka a tanult tehetetlenség: az áldozat beletörődik sorsába.

Nem is mer róla beszélni, több okból sem: vagy mert fél, hogy nem hisznek neki, vagy hogy őt tartják majd a hibásnak, de erős a szégyenérzet is. Védeni próbálja a bántalmazót, de az is lehet, hogy a körülményei nem engedik meg, hogy kilépjen a bántalmazó kapcsolatból.

Egy szintén angliai, 60 segélyszervezet közös munkájaként megjelent kutatás (Mentálisan Egészségesebb Nemzet címet kapta) felhívja a figyelmet, hogy azok a nők, lányok, akik a családon belüli erőszak (fizikai, mentális bántalmazás, szexuális abúzus, kényszerítés) bármely formáját elszenvedte, a jövőben hatszor nagyobb eséllyel küzd majd valamilyen mentális problémával. Lehetnek ezek a problémák a súlyos szorongás, depresszió, önbántalmazás vagy öngyilkossági gondolatok is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!