10 kérdés, amit válás előtt mindenképp tegyél fel magadnak!

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.08 | Párkapcsolat | Olvasási idő: 5 perc
10 kérdés, amit válás előtt mindenképp tegyél fel magadnak!

Vajon meg lehet-e még menteni a kapcsolatot? Amikor kapcsolatunk meging, érdemes megállni, és alaposan átgondolni, hogy van-e még esély a megmentésre. A válaszok nem feltétlenül egyértelműek, segítenek viszont rávilágítani arra a kritikus kérdésre, hogy valóban készek vagyunk-e megmenteni a kapcsolatunkat vagy csak próbálkozunk.

„Egyetlen személytől várjuk azt, amit valamikor egy egész falu lakossága nyújtott, miközben kétszer olyan sokáig élünk. Nagyon nagy elvárás ez két ember kapcsolatától” – idézi Esther Perelt Dr. Sárdy-Papp Réka, nemzetközileg akkreditált coach hozzátéve, hogy az elgondolkodtató és mély tartalommal bíró gondolat számos további kérdést vet fel a kapcsolatok komplexitásáról, az elvárásokról, és arról, hogy milyen sokszínű szerepeket töltünk be egymás életében.

Vajon reális megfelelni ennyi szerepnek? Hogyan befolyásolják ezek a vágyak és hiányok jelenlegi kapcsolatunkat?

Az emberek gyakran nem boldogtalanság miatt válnak el, hanem azért, mert még boldogabbak szeretnének lenni. Ez pedig mélyebb vágyakat, igényeket takar, amelyeket érdemes lehet megvizsgálni – mondja a szakértő felvetve a kérdést, hogy lehetséges-e újraépíteni egy kapcsolatot ugyanazzal a személlyel. Ez a gondolat még inkább hangsúlyozza, hogy a kapcsolatok dinamikája, változékonysága és a közös erőfeszítések milyen fontosak lehetnek.

Sokan valójában hisznek meglévő kapcsolatukban, és értékeiket szeretnék megőrizni és javítani. A vállalkozásokhoz hasonlóan a sikeres kapcsolatok is tudatos döntéseken, kitartó munkán és önfeláldozáson alapulnak.

A most következő tíz konkrét kérdés arra ösztönöz, hogy mélyebben átgondoljuk kapcsolatunkat.

A reggeli kávé melletti nyugodt percek vagy egy kiadós séta segíthet megtalálni a saját válaszokat. A kérdések lényege, hogy önmagunkkal szemben őszinték legyünk, és feltárjuk, valóban készek vagyunk-e az elköteleződésre és a kapcsolatunk megmentésére.

  1. Önmagam lehetek mellette és szeretem azt az embert, aki mellette vagyok? Hozzásegítjük-e egymást a bennünk rejlő lehetőségek kibontakoztatásához és ahhoz, hogy a másik mellett igazán hitelesen önmagunk lehessünk. Tetszik, amit látok az általa tartott tükörben?
  2. Emeljük-e még egymást? Hozzáad-e az életünkhöz, hogy együtt vagyunk? Tudjuk-e inspirálni egymást, fejlődünk-e a másik által?
  3. Támogatjuk-e egymást olyan célok elérésében, ami csak egyikünknek fontos? Összehangolhatóak-e a céljaink? Azonosak-e az alapértékek, még ha a célok különbözőek is?
  4. Lesz-e jelentősége a jelenlegi problémának 5-10 év múlva is?
  5. A konfliktusainkban az azonnali nyerés a fontos, vagy el tudjuk engedni, hogy mindig nyerjünk, legyőzzük egymást? El tudod képzelni, hogy a konfliktusokat nem magatok között, vagy magatok előtt látod?
  6. Amikor beszélgettek, érdekel, amit mond, amit reagál a gondolataidra, vagy csak jól esik hangosan valakinek kimondani? Jól esik-e néha, akár szavak nélkül csak úgy mellette lenni?
  7. Akartok-e kettesben időt eltölteni? (hetente egy este, havonta egy nap, negyedévente egy hétvége, évente egy hét)
  8. Nem az a kérdés, hogy tudsz-e nélküle élni, hanem az, hogy szeretnél-e vele?
  9. Tudod-e még tisztelni?
  10. Van-e még szenvedély a kapcsolatban? Szereted-e az illatát?

A szerelmi kapcsolatoknak két szakasza biztos van – magyarázza a szakértő. Az első, amikor belülről jön a bizsergés és bármit megtennénk azért, hogy a másikat boldognak lássuk. A második szakasz sokkal inkább a tudatosságról szól, hogy megteszem-e azokat a dolgokat, amitől a párom és én boldogok vagyunk. A kettő között van egy átmenet, ami sok konfliktussal jár, még ha azt is gondoljuk, hogy „nálunk nem is volt veszekedés” – nézzünk magunkba, voltak-e belső konfliktusaink, belső feszüléseink.

Ha eldöntöttük, hogy meg szeretnénk menteni a kapcsolatunkat, és elköteleződtünk amellett, hogy energiát is áldozunk rá, akkor sokkal tudatosabban kell működtetnünk, mint előtte. Ehhez nagy segítség egy külső szem, aki felteszi számunkra azokat a kérdéseket, amikre jó, ha ismerjük saját válaszainkat, és ha letérünk az eredeti útról, megkérdezi, hogy biztos ebbe az irányba szeretnénk-e továbbhaladni.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!