A párkapcsolati válságok leggyakoribb oka

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.20 | Párkapcsolat | Olvasási idő: 4 perc
A párkapcsolati válságok leggyakoribb oka

Habár minden szerelmi történet egyedi és megismételhetetlen, a párkapcsolati válságok leggyakoribb okai általában visszavezethetők néhány ismétlődő mintára.

Az egészségesebb kapcsolat felé vezető első lépés a tudatosság: vedd észre az ismétlődő mintákat, majd pedig helyettesítsd azokat egy valóban működő megoldással. Ezeknek a mintáknak az átrajzolása jelentős különbséget fog hozni a párkapcsolat általános egészségében is. Természetesen nem kell – nem is lehet – mindent egyszerre megváltoztatni. Hosszú távon viszont, lépésről lépésre segítenek felépíteni és megtartani a kiegyensúlyozottságot, amelyekre az esetleges krízishelyzetekben is lehet építeni.

Vádaskodás

Mindig felelős vagy a saját viselkedésedért. Mindig van választási lehetőséged abban, amit teszel, akkor is, ha nem mindig úgy érzed. A partnered hibáztatása korlátozza a változás, a növekedés és az evolúció lehetőségét. Mindketten részt vesztek a dinamikátok megteremtésében. Az a szolgálatotokra és a kapcsolatotokra van, ha felvállaljátok és dolgoztok a saját részeteken, ahelyett, hogy a másikat vádolnátok.

Kölcsönös tisztelet hiánya

Az együtt töltött évek során a másik fél iránti tisztelet és megbecsülés olyan alapvető elemmé válik, amely nélkülözhetetlen az emberi kapcsolatokban, különösen a párkapcsolatokban.

Konfliktuskerülés

Amikor elkerülöd azokat a beszélgetéseket, amiket tudod, hogy le kell folytatnod, a problémáid csak nőnek, nem csökkennek. Időt kell szánnod arra, hogy megoldjátok a dolgokat és ne görgessétek a problémát magatokkal tovább.

A kommunikáció hiánya

Szakemberek egyöntetű véleménye szerint a kommunikáció hiánya vagy nem megfelelő módja a félreértések leggyakoribb forrása és a párkapcsolatok egyik leggyakoribb veszélye. Elengedhetetlen, hogy időt szentelj a mély és őszinte beszélgetésekre, kerülve a vádaskodást és hibáztatást. Fontos, hogy tiszteletteljesen meghallgassátok egymást, figyelembe véve a másik fél érzéseit, gondolatait, igényeit és határait, mivel csak így érhető el a közös nevező.

Házastársból lakótárs

Ne hagyjátok abba az randizást, a lenyűgözésre való törekvést. Ne soroljátok a hétköznapok feladatai mögé a kapcsolatotok és az együtt töltött idő fontosságát.

Felelősségvállalás hiánya

Amikor kimondod, hogy „sajnálom” vagy „bocsánat”, megmutatod a partnerednek, hogy felelősséget vállalsz a tetteidért. Elismered a sebeit és a szerepet is a fájdalomban, amit okoztál. Túl sok pár aggódik azon, kinek volt igaza és ki tévedett, ami lehetetlenné teszi a problémák megoldását.

A spontaneitás nem jön magától

A spontaneitás szexi, de ha meg akarod őrizni az intimitást, akkor valószínűleg meg kell barátkozni a gondolattal, hogy időnként szükség van az együtt töltött idő megtervezésére.

A kompromisszumkészség hiánya

A sikeres emberi kapcsolatok elengedhetetlen alkotóeleme a kompromisszumkészség.Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy vannak olyan alapvető dolgok, amelyekből nem érdemes engedni, mint például az életcélok, a család és barátok fontossága, valamint az egyenlő és megfelelő bánásmód.

A harmónia érdekében kiemelten fontos, hogy reális elvárásokat támasszunk egymás felé, és elfogadjuk, hogy nem szükséges mindig mindenben egyetérteni. Az egymással való felesleges verseny helyett érdemes arra összpontosítani, hogyan lehet együttes erővel hajtani a közös célokat úgy, hogy az út mindenki számára kielégítő és kényelmes legyen.

Olvass tovább: Az intimitás és a szex nem egyenlő

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!