Az ország, ahol a női vezetők kétszer annyit kerestek mint a férfiak

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.12 | Siker | Olvasási idő: 4 perc
Az ország, ahol a női vezetők kétszer annyit kerestek mint a férfiak

Ma már globális kutatások támasztják alá, hogy jóval eredményesebbek azok a cégek, amelyeknek felsővezetésében nők is vannak, a női vezetők mégis örök hátrányban vannak a munkaerőpiacon. De nem ebben a csendes-óceáni szigetországban.

Új-Zélandon ugyanis nem csak nemek közötti egyensúlyt sikerült megteremteni a felsővezetésben, de a bérszakadékot is sikerült áthidalni. Olyannyira, hogy az új-zélandi női vezérigazgatók átlagosan 5,9 millió dolláros fizetést kaptak, ami több mint kétszerese volt a férfi kollégáik átlagos, 2,6 millió dolláros fizetésének – írja a CNBC az MSCI legfrissebb kutatási eredményeire hivatkozva.

A globális átlaghoz képest több mint 40 százalékkal több női vezető

A fejlett országok is le vannak maradva a női vezetők terén a globális felsővezetésben. Új-Zélandon viszont a globális átlaghoz képest több mint 40 százalékkal több női vezető dolgozik döntéshozó pozícióban szemben olyan országokkal, mint például Svájc (2,2%), Hollandia (3,2%) és Németország (3,6%), ahol kevesebb mint 5%-os a női vezérigazgatók aránya. A svájci nők ráadásul átlagosan több mint négyszer kevesebbet keresnek, mint férfi társaik.

Ázsia területén Japánban (1,1%), Dél-Koreában (3,2%) és Hong Kongban (4,8%) kevesebb, mint 5% a női vezérigazgatók aránya, bár Dél-Koreában többet keresnek, mint a férfiak – írja az MSCI jelentése. Az egészségügyi és az FMCG szegmensben a női vezérigazgatók aránya elérte a 10,4%-ot, míg a pénzügyi vezetők aránya közel 20% volt, míg a nők által elfoglalt igazgatói székek aránya 2023-ban 25,8%-ra emelkedett az előző év 24,5%-ról – mutat rá az MSCI.

Bár ez a növekedés jó jel, a szakértők szerint sokkal többet kell tenni azért, hogy a nők hosszú távon, stabil pozíciókat töltsenek be a vezetőségben.

A vezérigazgatói pozícióról a legtöbb ember egy magabiztos férfi vezetőre asszociál, nem véletlenül. A Fortune 500 vezérigazgatói között még sosem érte el a kétszámjegyű százalékos arányt a női vezetők száma. Azok viszont, akiknek sikerült idáig eljutni pályafutásuk során, inspirációt jelentenek a többi ambiciózus nő számára.

A legfrissebb felmérések szerint a nők 61 százaléka figyelembe veszi a mérlegelésnél, hogy az adott munkahelyen hogyan oszlik meg a női, illetve férfi vezetők aránya. A női kvóta viszont legfeljebb a toborzást segítheti, a munkaerő megtartását nem: a nők és az alulreprezentált tehetségek toborzása nem ugyanaz, mint azok megtartása.

A valódi nemi egyenlőség elengedhetetlen a tehetséges női középvezetők megtartásához. A nők 80 százaléka ugyanis elhagyná a vállalatot, ha úgy érezné, hogy egy másik helyen nagyobb nemi egyenlőséget kínálnak:

  • valóban egyenlő feltételeket biztosítanak az előrelépéshez,
  • valóban egyenlő erőforrások állnak rendelkezésre,
  • valóban egyenlő hozzáférést kapnak a továbbképzéshez,
  • valóban egyenlő és transzparens feltételek szerint történik a fizetésemelés és a bónusz kiosztása.

A gyakorlat, miszerint egy vállalat több női vezetőt foglalkoztat jól hangzik, de önmagában nem fogja megoldani a rendszerszintű egyenlőtlenséget, amivel a nők akkor is találkoznak, ha vezetői pozícióba kerülnek.

„Egy dolog, hogy bepipáljuk a négyzetet és behozzuk őket az igazgatótanácsba, teljesen más kérdés viszont a női vezetők megtartása. Valódi integrációra van szükség a munkahelyi kultúra megváltoztatására, nem színezésre van szükség, hanem arra, hogy valóban sokszínűvé váljon a vállalat” – mondta Chitra Hepburn, az MSCI szóvivője a lapnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!