A trombózis jelei: ezekre figyelj!

Horváth Judit Horváth Judit | 2024.05.31 | Egészség | Olvasási idő: 5 perc
A trombózis jelei: ezekre figyelj!

Életet menthet, ha korán felismered a jeleket. A trombózis tüneteit nem érdemes félvállról venni: ha megfelelő gyorsasággal érkezik a segítség, úgy kisebb eséllyel kell számolni súlyos szövődményekkel és a felépülés is gyorsabb lesz. Lássuk, mire kell figyelni!

A vérrögök, ha a szervezetben minden megfelelően működik, minket védenek. Ez ugyanis a szervezet válasza a vérzéssel járó sérülésekre: a vérlemezkék összetapadva lezárják a sérült véredényt, így segítenek a vérzés megállításában. Ahogy gyógyul a seb, ezek a vérrögök lebomlanak, feloldódnak a véráramban.

Gond akkor van, ha vérrög sérülés nélkül keletkezik.

A vér hatékony áramlását gátolják az ér belsejében kialakult vérrögök, amelyek így korlátozzák az érintett testrészek vérellátását is. Súlyos szövődmények kialakulását kockáztatod, ha ezeket a vérrögöket nem kezelik időben, a trombózis akár halálos végkimenetelű is lehet. Ha a vérrög egy darabja leszakad és az ereken belül más testrészekhez jut el, ott embóliát okozhat.

A trombózis két fő fajtáját különbözteti meg az orvostudomány: a vénás trombózis esetén a vérrög a vénát, artériás trombózis esetén pedig az artériát zárja el. Ha az artériában alakul ki a vérrög, az agyi trombózist vagy szívrohamot okozhat.

A vénás trombózisnak is két alfaját különítik el, a mélyvénás trombózist és a tüdőembóliát. Előbbi jellemzően a végtagokban, medencében alakulhat ki, ha pedig ebből a vérrögből leszakad egy darab és az a tüdőbe jut, ott okozhat embóliát.

Hogyan előzhető meg a trombózis?

Eddig az elmélet, lássuk, mely esetekben magasabb a kockázat.

Vénás trombózis nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, vagy éppen valamilyen sérülés, műtét miatt ágyhoz vannak kötve. Növeli a kockázatot az elhízás, bizonyos gyógyszerek, az öröklött vagy autoimmun betegségek, amelyek miatt valószínűbb a véralvadás, vérrögképződés kialakulása.

Az artériás trombózist okozhatja az érelmeszesedés, ha például a zsírlerakódás miatt megvastagszanak az artériák falai. Mindehhez hozzájárul a már említett elhízás, dohányzás, mozgásszegény életmód, különböző gyógyszerek, korábbi sérülések, törések. Növeli a kockázatot a magas vérnyomás és -koleszterinszint, különböző szív- és tüdőbetegségek, korábbi, vagy a családban már jelentkező stroke. Nagyobb veszélynek vannak kitéve a várandósok, a rákkal vagy gyulladásos autoimmun betegséggel küzdők.

Amit pedig megelőzésképpen lehet tenni, hogy amennyire lehet, igyekszel aktív életet élni, hetente többször sportolni, legalább sétálni, biciklizni – bármi jó, ami átmozgatja a végtagokat napi legalább 30 percben. Ha ülőmunkát végzel, legalább óránként egyszer állj fel, sétálj picit, nyújts. Amennyiben erre nincs lehetőség, mert például hosszú repülő- vagy autóút előtt állsz, viselj kompressziós zoknit. Fogyassz minél több folyadékot (főleg, most, a meleg időszakban, naponta 3-4 liter sem túl sok a vízből vagy cukrozatlan, koffeinmentes teából), kerüld a zsíros, nehéz ételeket, hagyd el a dohányzást, csökkentsd az alkoholbevitelt.

Amire figyelni kell: a trombózis jelei

A végtagokon érzékelt bőrpír, erős foltok (anélkül, hogy emlékeznél rá, hol sérültél meg), duzzanat, fájdalom (amikor úgy érzed, szinte „leszakad” a lábad) mind a trombózis jele lehet – persze jelezhet más problémát is, ezért, ha a felsorolt tünetek hosszan fennállnak, érdemes orvoshoz fordulni velük.

A mélyvénás trombózis jelei a duzzanaton, fájdalmon kívül a viszkető, elszíneződött, megkeményedett, felmelegedett bőr. Ha mindezek mellett/később még mellkasi fájdalom, légzési nehézség, légszomj, szapora pulzus, gyors szívverés is jelentkezik, azok már a tüdőembólia tünetei lehetnek. Utóbbiak jelentkezésekor nem szabad várni, azonnal hívj orvost!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!