Minden ötödik nőt érinti a rejtélyes betegség: adenomiózis

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.27 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Minden ötödik nőt érinti a rejtélyes betegség: adenomiózis

Az adenomiózis egy viszonylag kevésbé ismert állapot a nők körében, noha minden ötödik nő érintett lehet. Míg az endometriózisról egyre többet hallunk az utóbbi években, az adenomiózisról még mindig keveset tudunk.

Az adenomiózis komplexitása a női szervezet működésében rejlik, ahol számos rendellenesség okozhat zavart. Szerencsére a modern orvostudomány segítségével egyre több olyan betegséget tudunk hatékonyan kezelni, amelyek korábban megoldhatatlannak tűntek. Akkor beszélünk adenomiózisról, amikor a méhnyálkahártya sejtjei beterjednek a méhizomzat közé.

Ez az állapot változatos tüneteket produkálhat, ám a rendszertelen és intenzív menstruációs vérzés, valamint a kismedencei fájdalom általában az első jelek közé tartoznak, emellett megjelenhet

  • derékfájdalom,
  • haspuffadás,
  • fájdalmas szexuális együttlét,
  • pecsételő vérzés,
  • korai vetélés,
  • koraszülés.

Érdekes módon, egyes nők tünetmentesek lehetnek, míg másoknál komoly problémákat okozhat a gyermekvállalás terén is. Az adenomiózisban szenvedő nőknél növekszik a vetélés, koraszülés, preeklampszia és szülés utáni vérzés kockázata is.

Az adenomiózis kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak. Megjelenésének valószínűségét növelheti a veleszületett kötőszöveti gyengeség; hajlamosító tényezőként közrejátszhatnak hormonális változások (terhesség, többszöri szülés), sebészeti beavatkozások (többszöri terhességmegszakítás, méhkaparás), valamint a méhnyálkahártya kiterjedt vagy többszöri gyulladása, de bizonyos esetekben például a császármetszés utóhatásaként is jelentkezhet.

Az adenomiózis bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a 40 év feletti nőket érinti. A diagnózis felállítása nem egyszerű és gyakran más betegségek tüneteivel keveredik össze. Azonban a képalkotó vizsgálatok fejlődése segítséget nyújtott a pontosabb diagnózis felállításában.

Az adenomiózist többféle módon kezelik, például hormonális gyógyszerekkel és fájdalomcsillapítókkal. Azonban nem minden kezelés hatékony mindenkinél, és egyes esetekben műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Összességében az adenomiózis egy olyan állapot, amely továbbra is sok kérdést vet fel a kutatók és orvosok számára, de a modern orvostudomány fejlődésével egyre több megoldást találunk a kezelésére.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!