Az egyik legalulértékeltebb superfood a világon

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.10 | Egészség | Olvasási idő: 5 perc
Az egyik legalulértékeltebb superfood a világon

Színben, méretben és formában is igen változatos, különösen jól tűri a szárazságot, sokféleképpen felhasználható és nem utolsó sorban tele van tápanyaggal, mégis ritkán fogyasztjuk, akkor is leginkább csak a téli időszakban. A sütőtök lehet a jövő szuperélelmiszere?

Kalóriatartalma alacsony, alig tartalmaz zsírt, ellenben tele van rosttal és számos olyan vitaminnal és ásványi anyaggal mint például a béta-karotin, C-vitamin, kálium, kalcium, magnézium vagy foszfor. A sütőtök emellett egy jól alkalmazkodó, strapabíró növény, valódi potenciálja a táplálkozásban és az élelmiszeriparban mégis alulértékelt, hiába fogyasztjuk immáron több mint 7000 éve.

A sütőtök lehet a jövő szuperélelmiszere?

Joggal merül fel a kérdés különösen azokon a területeken, ahol a gazdák rendszeres vízhiánnyal, szélsőséges éghajlati változásokkal küzdenek és a világ azon területein is, ahol az alultápláltság egyre súlyosabb méreteket ölt – írja a BBC.

  • Bangladesben például kis sivatagok – úgynevezett homokzónák – alakulnak ki az éghajlatváltozás által okozott áradások, az öt hónapos monszun intenzív esőzései miatt. A lerakódott üledékek erősen toxikus elemeket tartalmaznak a folyószennyezés miatt, és terméketlenné teszik a földet. Azonban ezeket a folyóáradások által erodált, iszappal borított területeket most töktermesztésre használják segítve ezzel az élelmiszerbizonytalanság, munkanélküliség és alultápláltság elleni küzdelmet. A tökfélék ideális növények a vízhiányos régiók számára szárazságtűrésük miatt, ráadásul a bangladesi gazdák más terményekhez képest magasabb profittal tudják termeszteni.
  • Törökországban, a Selcuk Egyetem kutatói most olyan új tökfajták kifejlesztésén dolgoznak, amelyek az átlagosnál is jobban tűrik a szárazságot és a szélsőséges éghajlati változásokat. A tökfélék termése fontos forrásai az alapvető vitaminoknak, ásványi anyagoknak és zsíroknak, különösen a fejlődő országokban.
  • A tök nemcsak arra alkalmas, hogy vízszegény területeken termesszék, de a talaj minőségének javítására is. Ezt felismerve Ugandában például kifejezetten a fenntartható gazdaság miatt ültetnek tököt olyan területekre, ahol szeretnék a talajeróziót csökkenteni azáltal, hogy a tök képes megkötni a nitrogént a talajban, valamint javítja a talaj egészségét.
  • Egyiptomban, az ország folyamatosan növekvő vízhiánnyal néz szembe, ezért a kutatók igyekeznek azonosítani és megőrizni a különböző tökfélék magjait, ami hosszú távon megoldást jelenthet a táplálkozási bizonytalanság kezelésére.

Nem csoda, hogy annyi kutatás irányul a tökre, hiszen a szárazságtűrés mellett rendkívül tápláló is.

Ez az évszaktól függetlenül termeszthető növény antioxidánsokban, összetett szénhidrátokban, az emésztőrendszer számára nélkülözhetetlen rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Tápanyagtartalma magas, kalóriatartalma pedig alacsony. A sütőtök 90 százaléka víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban. Minél sötétebb narancsszínű a tökhús, annál több béta-karotint tartalmaz. A béta-karotin A-vitaminná alakulva elősegíti a bőr és a látószervek egészségét, erősíti a csontokat. A sütőtök emellett B6, C-, és E-vitaminnal és folsavval gazdagítja szervezetünket, ráadásul a vérnyomást is segít csökkenteni. Szinte minden része ehető, a tökmag magas fehérje- és magnéziumtartalma miatt fontos táplálék, valamint triptofánt is tartalmaz, ami egy olyan aminosav, amely szükséges a csecsemők fejlődéséhez, valamint a test izmainak és fehérjéinek fenntartásához.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének meghatározása alapján az élelmiszerbiztonság szempontjából fontos élelmiszerek négy pillérre épülnek: hozzáférhetőség, elérhetőség, felhasználás és stabilitás. Jól látható, hogy bár a tökfélék szerepét a fenntartható táplálkozásban még sok helyen aluértékelik, globális szinten a jövő egyik legértékesebb szuperélelmiszere lehet.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!