Az ülőmunka legalább olyan veszélyes, mint a dohányzás

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.20 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Az ülőmunka legalább olyan veszélyes, mint a dohányzás

A 21. századi, modern társadalom embere idejének jelentős részét tölti autóban, irodában vagy otthon, a televízió előtt ülve. Ez az inaktív életmód hosszú távon viszont komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet. Az orvostudomány egyre inkább felhívja a figyelmet arra, hogy az állandó üldögélés legalább olyan káros lehet, mint a dohányzás.

Az egész napos irodai munka, a hosszú utazások és az esti pihenés mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az aktív időszakok aránya minimálisra csökkenjen a mindennapokban. Sajnos, még a rendszeres testmozgás sem képes teljes mértékben ellensúlyozni az állandó üldögélésből eredő káros hatásokat.

Az ülő életmód számos egészségügyi problémát okozhat.

Az emberi test nem arra van tervezve, hogy hosszú órákat üljünk. A hosszantartó ülés megterheli a hátat és a derekat, valamint hozzájárul a magas vérnyomás, a vércukorszint emelkedéséhez és a koleszterinszint problémáihoz. Ezáltal növeli a szív- és érrendszeri betegségek, nem utolsó sorban pedig az elhízás kialakulásának esélyét.

Az ülő életmód további kockázatai közé tartozik az aranyér kialakulása is, ami a medencefenékre nehezedő nyomás következménye. Emellett növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is. Sajnos, a daganat tünetei sokáig rejtve maradhatnak, ezért fontos időben felismerni és kezelni a problémát.

A megelőzés kiemelkedő fontosságú az ilyen típusú betegségek esetén.

A rendszeres testmozgás és a helyes testtartás fenntartása mellett fontos odafigyelni az egészséges életmódra is. Amennyiben a munkád miatt egész nap a laptop előtt kell ülnöd, törekedj rá, hogy legalább a tartásod rendben legyen ilyenkor. Ügyelj a helyes testhelyzetre, a lábaidat ne keresztezd, a talpaid támaszkodjanak a talajon, a monitor pedig szemmagasságban legyen, így megelőzhető a nyakban és a vállakban megjelenő fájdalom.

Ha minden órában felállsz picit, átmozgatod a tagjaidat, végzel néhány fej-, nyak- és vállkörzést, azzal felpezsdül a vérkeringésed, a tartásjavító gyakorlatokkal pedig a gerincedet, deréktáji izmokat erősíted.

Ami fő, hogy ha teheted, szakíts időt a sportolásra, legalább heti 6-7 órát. Mindegy, hogy mit mozogsz, ebbe az időtartamba belefér a kevésbé megterhelő séta, vagy akár a kertészkedés is. Segít az átmozgatásban a kocogás vagy a futás és az úszás is, utóbbi a gerincedet is erősíti, miközben kíméli az ízületeidet. Az aerob mozgásformák mellett persze fontos az izomerősítés is, de a nyújtó gyakorlatok is kedveznek az izomgörcsök enyhítésében, a jógával, pilatesszel (és természetesen a többi mozgásformával is) a mindennapi stresszt is oldhatod.

Az ülő életmód elkerülhetetlen része a modern életnek, de fontos, hogy ne engedjük, hogy az egészségünket veszélyeztesse. A rendszeres testmozgás, az egészséges étkezés és a megfelelő testtartás mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hosszú távon megelőzzük az ülés által okozott egészségügyi problémákat.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!