Jóval idősebbnek érzed magad a korodnál? Ez lehet az oka!

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.27 | Egészség | Olvasási idő: 5 perc
Jóval idősebbnek érzed magad a korodnál? Ez lehet az oka!

Két új, egymástól független tanulmány is ugyanarra a kérdésre kereste a választ: miért érzik magukat egyesek jóval idősebbnek valódi koruknál. A kutatók mindkét esetben ugyanarra az eredményre jutottak: a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás lehet a kulcs.

„Az alvásnak meghatározó szerepe van abban, hogy az egyének mennyire érzik magukat öregnek, illetve fiatalosnak, energikusnak” – magyarázza Leonie Balter, az egyik tanulmány vezető szerzője, a svédországi Stockholm Egyetem alváskutatója hozzátéve, hogy az általános egészségi állapottól és a rendszeres testmozgástól is függ, hogy mennyire érzi magát valaki idősnek, az alvás viszont mindennél nagyobb súlyt nyom a latban.

„Az elégtelen alvás álmosságérzetet indukál. Az álmosság fontos motivációs állapot, amelynek következtében prioritássá válik az alvás, és csökken az energiaszint” – teszi hozzá a szakértő.

Az energiahiány és a motiváció csökkenése együttesen járul hozzá ahhoz, hogy egyesek miért érzik magukat jóval öregebbnek a koruknál, ami egyúttal korlátozza az egyén képességét a fizikai és társadalmi aktivitás fenntartására is – mindkettő hozzájárul a fiatalos attitűdhöz – mondja Balter hozzátéve, hogy a kor több dimenzióban is értelmezhető: időbeli, biológiai és szubjektív síkon is. Az elégséges alvás jelentősége kiemelten fontos a mentális és a fizikai egészség szempontjából.

A fiatalos érzés jó dolog a tudomány szerint

A tanulmányok összefüggésbe hozták a fiatalos életérzéssel a hosszabb élettartamot, az alacsonyabb demenciaarányt, a kevesebb depressziót és az olyan pozitív tulajdonságokat, mint az optimizmus, remény és ellenállóképesség, valamint a jobb fizikai és mentális egészséget is.

Valószínű, hogy az agy összhangban van azzal, mennyire érzi magát valaki fiatalnak: egy 2018 júniusi tanulmány szerint azoknak az idősebb embereknek, akik fiatalabbnak látják magukat, nagyobb a szürkeállományuk és jobb eredményeket értek el a kognitív teszteken is.

Két tanulmány, hasonló eredmény

Balter és kollégái két tanulmányt végeztek. Az egyik azt vizsgálta, hogy az 18 és 70 év közötti 429 résztvevő mennyit aludt az előző hónapban. Azok, akik jellemzően rosszul aludtak, átlagosan 25 százalékkal érezték magukat idősebbnek, mint azok, akik kielégítő alvásról számoltak be.

A hangulatváltozások és a fáradtság érzése is hozzájárulnak az öregedés szubjektív érzéséhez. Ezek a változások tipikus megnyilvánulásai az alvás megvonásának, és fokozhatják mind az álmosságot, mind az öregedés érzetét. Ha az ember jól aludt az előző hónapban, átlagosan majdnem hat évvel fiatalabbnak érezte magát, mint a valódi kor – állapították meg a kutatók.

Súlyos alváshiány

A második tanulmány arra kérte a résztvevőket, hogy két éjszakát aludjanak laboratóriumi környezetben, ahol biztosítani tudták, hogy ne aludjanak többet négy óránál. Az öregedés szubjektív élménye sokkal nagyobb volt, amikor az emberek ezt a mértékű alváshiányt tapasztalták: átlagosan közel 4 és fél évvel idősebbnek érezték magukat, mint valójában.

Milyen gyorsan tudnak az emberek felépülni a rossz alvásból, és újra fiatalabbnak érezni magukat?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Amit az adatok sugallnak, az az, hogy ez lehet viszonylag gyors. Bármi, ami enyhítheti az álmosságot, azonnali hatással lehet a szubjektív életkorra. Azonban a jelentősebb és tartósabb hatásokhoz az elégséges alvás biztosítása elengedhetetlen.

Nem számított a nem, de az alvási krónotípus igen: azok az emberek, akik szeretnek korán kelni, mélyebben érezték a hatást, több mint öt évvel idősebbnek érezték magukat, mint az „éjszakai bagoly” típusú emberek, akik átlagosan négy évvel idősebbnek. Azonban amikor a hajnali pacsirta típusú emberek napi kilenc órát aludtak, sokkal fiatalabbnak érezték magukat.

„Ezek az eredmények azt támasztják alá, hogy az alvás, mint életfontosságú biológiai jelenség, kulcsfontosságú tényező a szubjektív életkor szempontjából”– állapítja meg a tanulmány hozzátéve, hogy az általános jóllét javítása érdekében elsődleges kérdés a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!