Káliumban és magnéziumban gazdag ételek magas vérnyomásra

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.17 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Káliumban és magnéziumban gazdag ételek magas vérnyomásra

Tévhit, hogy a magas vérnyomás okozta tünetek – fejfájás, rossz közérzet, fáradtság, mellkasi fájdalom, rendszertelen szívverés – csak az idősebb generációt érintik. Világszerte több mint egymilliárd ember küzd magas vérnyomással, ami azt jelenti, hogy a probléma négyből egy felnőttet érint, ráadásul egyre fiatalabb korban jelentkeznek az első tünetek.

A magas vérnyomás gyógyszeres kezeléssel is enyhíthető, ugyanakkor az utóbbi időben előtérbe kerültek azok a természetes módszerek, melyek legalább annyira jótékony hatásúak, mint a pirulák. Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás – futás, kocogás, gyaloglás, kerékpározás, általában ezeket a mozgásformákat javasolják az orvosok, ha a vérnyomáscsökkentésről van szó – és az egészséges étrend is fontos a magas vérnyomás kezelésében. Mielőtt ezeket, a magas vérnyomás esetén javasolt tápanyagokat megnéznénk, ki kell emelni, hogy a kezeletlen magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust, az artériák és a szívizmok megmerevedését okozhatja, a szív- és érrendszeri betegségek fő előidézője, így mindenképp fordulj szakorvoshoz, aki figyelemmel kísérheti a folyamatot és segíthet megtalálni a hosszú távon fenntartható, optimális egyensúlyt. A magas vérnyomásnak gyakran nincsenek könnyen észlelhető tünetei, ezért nevezik „csendes gyilkosnak”.

Nézzük, mely ételek azok, amelyek segíthetnek a magas vérnyomás csökkentésében.

Az egészséges, káliumban és magnéziumban gazdag étrend kulcsfontosságú szerepet játszik a magas vérnyomás csökkentésében is. A gránátalma például antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, segíthet felvenni a harcot a magas vérnyomás és az érelmeszesedés ellen is. A citrusfélék, amelyek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, segíthetnek a szív egészségének megőrzésében. A sárgarépa, a lazac és más zsíros halak, a leveles zöldek, diófélék és magvak, hüvelyesek, bogyós gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonák mind olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulhatnak a vérnyomás szabályozásához, egészséges szintentartásához. Az olívaolaj is számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve a magas vérnyomás csökkentését is.

Mennyi a normális vérnyomás?

A vérnyomást higanymilliméterben mérik, magasabb szám az artériákban lévő vér nyomását mutatja, amikor a szív dobog, ez az úgynevezett szisztolés vérnyomás. Míg az alacsonyabb szám a szívverések közötti nyomás értéke, ezt nevezik diasztolés vérnyomásnak. Tulajdonképpen a szisztolés és a diasztolés vérnyomás az artériákban keringő vér nyomásának a maximum és minimum értéke. Az Egészségügyi Világszervezet hivatalos álláspontja szerint ez az érték 130/85 Hgmm alatt egészséges, 140/90 Hgmm felett pedig magas, 40 év felett pedig ajánlott ötévente ellenőriztetni a vérnyomást.

A magas vérnyomás a szívbetegségek leggyakoribb kockázati tényezője. Az életmódbeli változások és az étrend módosítása hatékony lehet a vérnyomás, illetve a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Habár az orvosok gyógyszereket is felírhatnak a vérnyomás csökkentésére, bizonyos ételek, amelyek gazdagok káliumban és magnéziumban, szintén hozzájárulhatnak a vérnyomás optimális szintjének megtartásához.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!