Minden élelmiszer műanyaggal szennyezett - mutat rá egy friss tanulmány

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.01.09 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Minden élelmiszer műanyaggal szennyezett - mutat rá egy friss tanulmány

Az egészségügyi kockázatok ellenére, szinte minden élelmiszerünk műanyagokkal szennyezett – derült ki az amerikai Consumer Report független nonprofit fogyasztóvédelmi szervezet friss felméréséből. Nemrég írtunk róla, hogy milyen negatív hatással vannak a műanyagok a férfi spermiumszámra, így ez egyáltalán nem jó hír.

A Reuters számolt be róla, hogy a független terméktesztekkel, fogyasztóközpontú kutatással és fogyasztói érdekképviselettel foglalkozó amerikai Consumer Reports arra kérte a szabályozó hatóságokat, hogy értékeljék újra az élelmiszerekkel a gyártás során érintkezésbe kerülő műanyagok biztonságosságát. Mindezt a követelést azután fogalmazták meg, hogy vizsgálatuk kimutatta, 85 szupermarketben kapható élelmiszer és gyorsétel közül 84 tartalmazott ftalátok néven ismert „lágyítószereket”, egy olyan vegyi anyagot, amelyet a műanyag tartósabbá tételére használnak.

A tanulmányban azt is kiemelték, hogy a vizsgálatban szereplő élelmiszerminták 79%-a tartalmazott biszfenol A-t (BPA), egy másik, műanyagban található vegyi anyagot, valamint más biszfenolokat, bár ezek szintje alacsonyabb volt, mint a 2009-ben végzett vizsgálatokban.

A BPA a hormonrendszert károsíthatja, különösen magzati- és csecsemőkorban, ezért az EU korábban már betiltotta a cumisüvegekben és más hasonló, gyerekeknek szánt termékekben a BPA használatát, azonban egyéb termékkategóriák esetében még engedélyezett.

Egyúttal a Consumer Reports szerint ftalátok szintje nem haladta meg az amerikai és európai szabályozó hatóságok által meghatározott határértékeket. Azonban azt is hozzátették, hogy nincs olyan ftalát-szint, amelyet a tudósok megerősítettek volna, hogy biztonságos, de ez nem garantálja az elfogyasztott élelmiszerek biztonságosságát.

A biszfenolokhoz hasonlóan a ftalátok megzavarhatják az ösztrogén és más hormonok termelését és szabályozását, potenciálisan növelve a születési rendellenességek, a rák, a cukorbetegség, a meddőség, az idegrendszeri fejlődési zavarok, az elhízás és más egészségügyi problémák kockázatát.

A vizsgált szupermarketekben kapható élelmiszerek közül az Annie’s Organic Cheesy Ravioli tartalmazta a legtöbb ftalátot nanogrammban kifejezve adagonként, 53 579-et, ezt követte a Del Monte szeletelt őszibarack és a Chicken of the Sea rózsaszín lazac.

Emelkedett ftalát-szintet találtak olyan termékekben is, mint a Cheerios, a Gerber bébiétel és a Yoplait joghurt, de érdekesség, hogy több nagy gyorsétteremlánc termékeit is vizsgálták, így ftalátokra bukkantak a Wendy’s, a Burger King és a McDonald’s számos hamburgerében, nuggets-ében és sült krumplijában.

A Consumer Reports egy-egy termékcsoporton belül is talált eltéréseket az egyes termékek között. A Wendy’s Crispy Chicken Nuggets-ben például 33 980 ftalát nanogramm volt egy adagban, ami több mint négyszerese volt a McDonald’s Chicken McNuggets-ében lévő mennyiségnek.

„Ebből arra következtethetünk, hogy bármennyire is elterjedtek ezek a vegyi anyagok, van mód arra, hogy csökkentsük mennyiségüket az élelmiszerekben” – mondta a Reuters kérdésére James Rogers, aki a Consumer Reports termékbiztonsági tesztjeit felügyeli.

A fogyasztói csoport szerint a lágyítószerek kockázatainak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal és más ügynökségek általi újraértékelése „esedékes és elengedhetetlen”.

A Polar málnás-citromos seltzerje volt az egyetlen tesztelt termék, amely nem tartalmazott ftalátokat.

A Chicken of the Sea (TU.BK) és a Del Monte azt mondta, hogy nem adnak ftalátokat az ételeikhez, és hasonló biztosítékokat kapnak a beszállítóiktól. A Del Monte azt is elmondta, hogy a ftalátok „széles körben elterjedtek a környezetben”, tehát attól még, hogy egy gyártó nem használ ilyen anyagokat, az attól még könnyen belekerülhet az ételbe.

A Gerber és a McDonald’s a Reuters megkeresésére azt mondta, hogy követik a szabályozási előírásokat, és szigorú vizsgálatokat írnak elő a csomagolásban lévő vegyi anyagok tekintetében.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!