Mit jelent a megelőző kemoterápia, amivel Katalin hercegnét kezelik

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.25 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Mit jelent a megelőző kemoterápia, amivel Katalin hercegnét kezelik

Daganatos betegséggel kezelik Katalin walesi hercegnét, Vilmos brit trónörökös feleségét. Ezt a 42 éves hercegné maga jelentette be pénteken közzétett videóüzenetében.

Péntek esti videóüzenetében Katalin elmondta: januárban elvégzett hasüregi műtétje után még az volt az orvosi szakvélemény, hogy a beavatkozást nem rákos elváltozás tette szükségessé. A műtét sikeres volt, de az utána elvégzett vizsgálatok kiderítették, hogy mégis daganatos megbetegedésről van szó – mondta a hercegné hozzátéve, hogy orvosai ezért megelőző jellegű kemoterápiás kezelést javasoltak, és ez a kezelés jelenleg kezdeti szakaszában tart.

Mit jelent a megelőző kemoterápia?

Attól függően, hogy a kemoterápiát milyen célból használják, több típus is létezik. A megelőző, vagy másnéven adjuváns kemoterápiát általában műtétet vagy sugárterápiát követően alkalmazzák, hogy a daganat kiújulásának esélyét csökkentsék. A gyógyszeres kezelést arra használják, hogy megtisztítsák a testet az esetlegesen visszamaradt ráksejtektől a primer rákkezelés után, amely általában a daganat sebészeti eltávolítását jelenti.

Hogyan működik a megelőző kemoterápia?

A terápia célja csökkenteni annak a kockázatát, hogy a kezdeti stádiumban felfedezett és eltávolított daganat visszatérjen és a rákos sejtek elterjedjenek a szervezetben. Ez akkor fordulhat elő, ha a rákos sejtek mérete olyan kicsi, hogy a kórházi vizsgálatokkal és tesztekkel nem észlelhetőek, így a műtét ellenére is a testben maradnak. A rák visszatérésének kockázata általában kisebb, ha a daganatot nagyon korai stádiumban észlelik. A legtöbb kemoterápiás gyógyszer a gyorsan osztódó sejteket célozza meg. A megelőző kemoterápia általában három-hat hónapos időtartamú, attól függően, hogy milyen típusú és stádiumú a daganat, amelyet a műtét során eltávolítottak.

Mennyire hatékony a megelőző kemoterápia?

A megelőző kemoterápia különösen hatékony a mell-, vastagbél- és tüdőrák esetén, de más betegségformák esetén is alkalmazható. Az adjuváns kemoterápiát például gyakran alkalmazzák a petefészekrák műtét után a betegség visszatérésének kockázata miatt. Az orvosok általában a rák típusa, a betegség előrehaladottsága és a daganat egyéb tulajdonságai alapján döntenek a kezelésről.

Milyen mellékhatásai vannak a megelőző kemoterápiának?

A mellékhatások a kapott specifikus gyógyszerektől függenek, de a betegek általában fáradtságot, hányingert, hányást, hasmenést, a fertőzések kockázatának növekedését és étvágytalanságot tapasztalhatnak. A mellékhatások azért jelentkeznek, mert a gyógyszerek nemcsak a ráksejteket, hanem az összes gyorsan osztódó sejtet érintik, ideértve a hajat, a csontvelőt, a bőrt és a emésztőrendszert is. Az egészséges szövetek károsodása általában átmeneti, és a mellékhatások eltűnnek, miután a kezelés befejeződött.

A fiatalabb korosztály általában jobban tűri a kemoterápiát, mint az idősebb páciensek, és kevesebb mellékhatást tapasztalnak a fiatal szövetek gyorsabb gyógyulásának köszönhetően. Ennek következtében a fiatalabb betegek jellemzően magasabb dózisokat kaphatnak a gyógyszerekből, amelyek valószínűbb, hogy kiírtják a testükben maradt ráksejteket.

Mennyi ideig tart a felépülés?

A felépülés a páciens állapotától és a kapott gyógyszerektől függ, de akár több hónapig is eltarthat, amíg valaki visszanyeri teljes erejét. Mivel a fiatalabb páciensek általában egészségesebbek és fittebbek, mint az idősebbek, gyógyulási idejük is jellemzően rövidebb.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!