5 hobbi, amely mentálisan is fitten tart

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.02 | Énidő | Olvasási idő: 4 perc
5 hobbi, amely mentálisan is fitten tart

Vannak hobbik, amelyek nem csupán egyszerű szabadidős tevékenységek, amelyek nem csupán kikapcsolnak, de mentálisan is fitten tartanak, hosszú távon képesek formában tartani a kognitív készségeket.

Az öregedés folyamatát általában a külső megjelenés és a fizikai érzetek alapján határozzák meg, holott legalább ilyen fontos a kognitív egészség hosszú távú megőrzése – magyarázza Dr. Breyanna Grays neurológus hozzátéve, hogy utóbbiban a hobbik is különösen fontos szerepet játszanak.

„A hobbi segíthet a szociális kapcsolatokban és mentőövet nyújthat a magány ellen, emellett javíthatják a mentális és kognitív egészséget is”

mondja a szakértő. Az egész ott kezdődik, hogy egy kellemes, vagy jutalmazó tevékenység, amit végzel, serkenti a dopamin termelést. Ez jó érzéssel tölt el és ismétlésre ösztönöz. Kutatások igazolták, hogy a dopamin többek között a pozitív motivációban is jelentős szerepet játszik. Grays szerint az egyik kulcs, hogy valami olyasmit teszel, amit élvezel, ami örömmel tölt el, míg a másik oldalon egy új dolgot sajátítasz el, így az agyi funkciókat is formában tartod.

Míg a genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők mind befolyásolhatják a kognitív egészséget, bizonyos szabadidős tevékenységek képesek lassítani a kognitív hanyatlást. Fontos, hogy ez a hobbi mentálisan és fizikálisan is megmozgasson, az egyensúly hiánya is káros hatással lehet a szervezetre.

Az olyan hobbik, amely a kéz és a szem koordinációját igénylik, mint például a horgászat, a kertészkedés vagy a kötögetés, valóban javulást hozhatnak és lassíthatják a kognitív folyamatok hanyatlását.

„A legjobb hobbi az, ami nemcsak az elmét köti le, de az elme és a test kapcsolatát is erősíti, emellett örömet vagy boldogságot okoz, ami segít fenntartani az érdeklődést és az állandóságot” – mondja Grays hozzátéve, hogy a hobbik sokféleségével, a változatos tevékenységekkel a kognitív hanyatlás tovább lassítható. Egy-egy új dolog kipróbálása serkenti az agyban a hosszú távú emlékek kialakulásáért és visszahozataláért felelős területet, az agyban található hippokampuszt. Időkeret nincs, minél előbb kezded el, annál jobban jársz hosszú távon.

Nézzük, melyek azok a szabadidős tevékenységek, amelyek képesek lassítani a kognitív hanyatlást:

  • Kézművesség, színezés vagy festés: olyan tevékenységek, mint a hímzés, alacsonyabb valószínűséggel társulnak a korral összefüggő kognitív hanyatlással, míg tanulmányok kimutatták, hogy a művészeti tevékenységek javíthatják az agyban a neurális hálózatok működését.
  • Új nyelv elsajátítása: kutatások szerint egy új nyelv tanulása növelheti a figyelmet és a koncentrációt, ha rendszeresen gyakorolják, és javíthatja azokat a funkciókat, amelyek különösen érzékenyek a kognitív hanyatlásra.
  • Kertészkedés: a kertészkedés nemcsak örömforrás, de számos olyan előnnyel járhat, amelyeket a kognitív funkciók hanyatlásának lassításával kapcsolnak össze, ráadásul a szabadban és a természetben eltöltött idő egyfajta természetterápia is, minden életkorban javítja az általános közérzetet.
  • Szójátékok: az olyan szójátékok, mint a keresztrejtvények, Scrabble, akasztófa, mind memóriát és stratégiát igényelnek, ami javíthatja a kognitív készségeket.
  • Táncórák: ez egy olyan társas tevékenység, amely az elme és a test kapcsolatát egyesíti, ráadásul dopaminforrásként sem utolsó.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!