7 reggeli szokás, amitől garantáltan stresszes leszel

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.20 | Mentális jóllét | Olvasási idő: 5 perc
7 reggeli szokás, amitől garantáltan stresszes leszel

A sietős, stresszes reggel valószínűleg senkinek sem cél, mégis sokak számára mindennapi valóság. Ha gyakran indítod így a napod, érdemes megvizsgálnod melyek azok a rutinná vált szokások, amelyek a háttérben állnak és mi lehet az első lépés a változáshoz.

„Valójában a test minden reggelt stresszhelyzetként értelmez. A kortizol, azaz a stresszhormon reggel jellemzően magasabb, ezért még akkor is érezheted magad feszültnek, ha egyébként egészséges reggeli rutint követsz” – mondja Elizabeth Shirtcliff, az Oregon Egyetem neurológiai központjának kutatóprofesszora hozzátéve, hogy vannak olyan reggeli szokások, amelyek jelentősen fokozzák a stresszt és a szorongást. Nézzük, melyek ezek!

Gyakran változik az elalvás és az ébredés időpontja

„Könnyebbé teheted a reggeleket szervezeted számára, ha kiszámítható rutint követsz. A stresszhormon megemelkedett szintjét a tudomány kortizol ébredési válasznak hívja. Ha rendszeresen eltérő időpontokban ébredsz, a szervezet nem tud alkalmazkodni és felkészülni a reggelre, mivel a kortizoltermelés már azelőtt elindul, hogy kinyitnád a szemed” – magyarázza Shirtcliff. „Ez fáradtsághoz és kimerültséghez vezet, mert a test nincs megfelelően felkészülve, emiatt pedig stresszesnek, feszültnek érezheted magad” – teszi hozzá.

Kapkodás és hektikus reggelek

Ha azok közé tartozol, akik folyamatosan halogatják az ébredést, valószínűleg ismerős a helyzet, hogy végül alig marad időd elkészülni és kapkodva, kaotikusan indul a reggel, ami az egész napra rányomhatja a bélyegét és szorongáshoz, felesleges stresszhez vezet. Az alapvető reggeli rutin kialakítása segíthet minimalizálni a káoszt és a szorongást.

Hírek és a hírfolyamok

Az okostelefonok kétségtelenül a mindennapi rutin részévé váltak, miközben viszont töretlenül keressük a megoldást hogyan lehetne egy nap jobb, produktívabb, sikeresebb, számos olyan szokás is természetessé vált, amelyek észrevétlenül vetnek vissza nemcsak a munkában, de mentálisan is. A felhasználók egyharmada például az ébredéstől számított egy percen belül ellenőrzi készülékét. E-mailek, közösségi média értesítések, szöveges üzenetek, hírek – megannyi információ, amely követeli a figyelmet. Könnyű megfeledkezni róla, hogy nincs olyan értesítés, amely ne várhatna addig, amíg szellemileg és fizikailag is felkészülsz az adott nap kihívásaira, megoldandó problémáira. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez a szokás stresszhez, túlterheltséghez, hosszú távon pedig kiégéshez vezethet.

Alváshiány

„A reggeli szorongás csökkentésének legjobb módja egy igazán jó éjszakai alvás” – mondja Shirtcliff.

Túlzott koffeinfogyasztás

A túlzott koffeinfogyasztás szintén állhat a szorongás hátterében. A koffein már önmagában stimulálja a szervezetet, a túlzott fogyasztása pedig alváshiányhoz és dehidratáltsághoz is vezethet, tovább fokozva a stressz és szorongás érzését.

Szükséged van több alvásra? Szünetet kellene tartanod? További támogatásra van szükséged a munkahelyeden? A koffein talán megoldásnak tűnhet, de biztosan nem működik hosszú távon. A koffein csak arra kényszerít, hogy túlhajszold magad, ezzel együtt pedig tovább erősíti a szorongást.

Kávéfogyasztás éhgyomorra

Mindezek felett, ha reggeli előtt iszol kávét, tovább növeled a stresszt, a szervezeted ugyanis gyorsabban felszívja a koffeint, amikor nincs étel a gyomrodban.

Negatív önkritika

Mit látsz, mit gondolsz, mit mondasz magadnak, amikor reggel belenézel a tükörbe? Mindaz amit gondolsz és mondasz ilyenkor, jelentős hatással van arra, hogyan érzed magad az előtted álló nap során.

Hogyan csökkentheted a reggeli szorongást?

„A rutin a jó stresszhormonok kulcsa” – mondja Shirtcliff. „Ide tartozik az azonos napszakban történő étkezés, az azonos időpontban való lefekvés és az azonos időpontban való ébredés. Ezek mind olyan módszerek, amelyek segítenek a testednek előre felkészülni az előtted álló nap kihívásaira, emellett pedig próbálj meg örömöt csempészni a reggelekbe is” – teszi hozzá.

Az egészséges étrend, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás is mind segítenek a szorongás elleni küzdelemben. Mi az az egy dolog, amit ma be tudsz vezetni, és ami segíteni fog holnap a reggeli rutinodban? A legapróbb lépés is segít, hogy felkészülj és csökkentsd azokat a reggeli stresszforrásokat, amelyek kizökkentenek és szorongást okoznak.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!