Vírusként terjed a magány a fiatalok körében

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.18 | Mentális jóllét | Olvasási idő: 5 perc
Vírusként terjed a magány a fiatalok körében

A Meta-Gallup friss felmérése érdekes adatokat tárt fel a magány globális jelenségéről, mely világszerte aggodalomra ad okot. A kutatás 142 országban vizsgálta a magányosság prevalenciáját, a megdöbbentő eredmények pedig egy komoly társadalmi problémára világítottak rá: a résztvevők közel 24 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen küzd a magány érzésével, ami komoly társadalmi kihívást jelent.

A fiatal felnőttek körében a magányosság különösen jelentős probléma, amint azt a felmérés is mutatja. A 19-29 éves korosztályban a magányosság aránya kiemelkedően magas, és ez részben az életükben tapasztalható bizonytalanságnak köszönhető. Az idősebb korosztályokban is jelen van ugyanakkor a magányosság, ami megerősíti, hogy ez egy általános, nem csak és kizárólag generációs jellegű probléma.

A nők körében a magányosság gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál, ez a trend globálisan tapasztalható.

A szociális kapcsolatok hiánya és az elszigeteltség komoly következményekkel járhat az egyén egészségére, fizikai és mentális jóllétére nézve. A kutatók szerint a korlátozott ideig tartó egyedüllétnek akár pozitív hatása is lehet az életünkre, a tartós elszigetelődés viszont egészségügyi problémákat vonhat maga után, sőt a korai halálozás esélyét is növelheti.

Évtizedek óta figyelmeztetnek a szakértők a modern ember elmagányosodására

Kezdetben a városiasodás volt a kötelékek elvesztésének legfőbb oka, később a digitalizáció szeparálta el egymástól az embereket, majd a pandémia és a szociális távolságtartás tett rá minderre egy lapáttal. A magány azonban nem egészséges, hatása pedig egyre ijesztőbb méreteket ölt.

Kutatások kimutatták, hogy a magány jelentősen növelheti a korai halálozás kockázatát. Részben azért, mert feltűnően sok rendellenességhez kapcsolódik, beleértve a kognitív zavarokat, például az Alzheimer-kórt és a demencia más típusait, valamint az olyan mentális zavarokat, mint a depresszió, a szorongás és a skizofrénia. A magány többek között a szív- és érrendszeri betegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, rák és más krónikus betegségek kialakulásához is köthető.

Michelle Lim, az ausztrál szervezeteket tömörítő Ending Loneliness Together nevű kezdeményezés tudományos vezetője, illetve a Swinburne Egyetem kutatója szerint nem létezik egyetlen olyan megoldás, ami általánosan működik. Mindenkinek a saját megküzdési mechanizmusait, gyógymódját kell megtalálnia.

A magány leküzdésének kulcsa szerinte nem csupán annak a számnak a növelésében keresendő, hogy hány emberrel találkozol egy nap, hanem a teljesebb társadalmi kapcsolatok kialakításában, amit többek között a hozzád hasonló emberek megtalálásával lehet elérni. Lim gyakran arra biztatja fiatal pácienseit, hogy egyszerre csak egy kapcsolatuk megjavítását tűzzék ki célul, legyen szó egy testvérről, szülőről esetleg barátról.

A magány csökkentése „nem csak azt jelenti, hogy emberek vannak körülötted, hanem hogy értékes kapcsolatod is van velük”.

Sok fiatal a különböző közösségi médiás platformokon keresztül próbál meg kapcsolatot létesíteni kortársaival, ami egyszerű és kényelmes megoldásnak tűnik, de számos buktatót is rejt magában. Ebben az esetben nem a “passzív görgetés”, hanem az egymással megosztott fotók, képek, multimédiás tartalmak, állapotfrissítések és a privát üzenetfolyamok szolgálhatják a sikeres kapcsolatteremtést.

Fontos hozzátenni, hogy a magány az emberi lét része, egyfajta biológiai hajtóerő, ami arra késztet, hogy újra társas kapcsolatokat teremts és egyáltalán nem szégyellnivaló – mondja Julianne Holt-Lunstad. A járvány idején végzett tanulmányában Holt-Lunstad azt találta, hogy az emberek kevésbé érezték magukat magányosnak, miután apró jócselekedeteket tettek környezetükben és természetesen a meglévő kapcsolatok ápolása is fontos része ennek a folyamatnak.

Ha magányosnak érzed magad, érdemes önkéntes munkát vállalnod, olyan kurzusokra bejelentkezned, ahol új arcokkal találkozol, vagy a szervezetedben boldogsághormont felszabadító tevékenységeket végezned. Ami pedig a legfontosabb: tudatosítsd magadban, hogy nem vagy egyedül és van kiút ebből az állapotból!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!