A valaha volt 13 legjobb női parfüm

Hilbert Monika Hilbert Monika | 2023.11.02 | Nőiség | Olvasási idő: 8 perc
A valaha volt 13 legjobb női parfüm

Megvan a fiatalsága, érettsége és az idő múlásával a lecsengése is: egy parfüm akkor igazán sikeres, ha minden életszakaszában egyformán kellemes az aromája – írja Patrick Süskind A parfüm című könyvében.

Tökéletesen összefoglalja a parfüm-klasszikusok egyik fő jellemzőjét, miszerint az illat annak megalkotása után évtizedekkel sem veszít relevanciájából. Bár több ezer illat létezik, valójában csak néhány parfüm tudott maradandót alkotni és állta ki az idő – illetve a gyorsan változó trendek – próbáját. Objektív módon megállapítani, hogy egy illatkompozíció sikeres-e, csúszós talaj lehet, hiszen a személyes ízlés feltétlenül befolyásolja a véleményt. Vannak azonban olyan parfümök, amelyek kétségtelenül történelmet írtak és a mai napig elbűvölik a közönség orrát és képzeletét. A valaha volt legjobb női parfümökről a Vogue készített összeállítást.

Frederic Malle, Carnal Flower

A híres orr, Dominique Ropion által 2005-ben megalkotott illat újradefiniálta a tubarózsa parfümöt. Az ártatlanság és a frissesség kezdeti benyomása után egy mélyebb és érzékibb arcot tár fel, melynek köszönhetően szinte testi érzéseket vált ki, innen származik a neve is, „húsvirág” (Carnal Flower). Egyesíti a bergamott, görögdinnye, eukaliptusz, jázmin, kókusz és a tubarózsa jegyeit. A Frederic Malle parfümöket a minőségi összetevők és az egyedi illatkombinációk tették ismertté, a „Carnal Flower” pedig minden értelemben ikonikus alkotás.

L’Artisan Parfumeur, Passage d’Enfer Extreme

Olivia Giacobetti nevéhez fűződik az 1999-ben kiadott eredeti verzió, amely mára ikonikus illattá vált. Egy virágos, fás illat, melyet Bertrand Duchaufour, a híres parfümőr alkotott. A név tisztelgés a párizsi utca előtt, ahol a divatház történelmi központja található. Mély füstölő, szantálfa és vanília abszolút jegyeit ötvözték, a jázmin és a liliom virágos szívjegyeivel.

Nicolaï Parfumeur, New York

Patricia Nicolaï, Pierre Guerlain dédunokája segített létrehozni minden idők leghíresebb illatait. A nevét viselő házhoz innovatív kompozíciókat kreálzt, amelyek igazi klasszikusokká váltak, mint például a „Nagy Almának” szentelt, illat amelynek petit-grain illóolaj, kakukkfű, artemisia, fekete bors, tömjén és pézsma jegyei vannak.

Clinique, Aromatic Elixir

1971-ben Bernard Chantot felkérték, hogy hozzon létre egy formabontó parfümöt úgy, hogy a pénz nem számít. Így született meg az egyik leghíresebb és egyedülálló chypres a bolgár rózsa, pacsuli, írisz, ilang-ilang, vetiver és kamilla jegyeivel.

Chanel N°5

Az 1921-ben Ernest Beaux által kreált parfüm a modern parfümkészítés kezdetét képviseli. Mademoiselle Chanel belefáradt a szokásos virágcsokrokba, ezért új parfümöt kért, olyat, amely végleg szakít a múlttal. A többi pedig már történelem, megszületett a parfümipar egyik legismertebb és leghíresebb illata. Egyedi összetételében az aldehidek, rózsa, jázmin, vanília és szantálfa jegyei találhatók meg. Az aldehidek voltak az első illatkomponensek, melyeket mesterségesen állítottak elő, és ez az egyik dolog, ami rendkívülivé teszi ezt a parfümöt az illatvilágban. Marilyn Monroe híressé tette azzal, hogy azt mondta, hogy éjszaka csak pár csepp No. 5-öt visel az ágyban. Az illatát sokan tekintik egyfajta klasszikusnak, a stílus és az elegancia szinonimájaként.

Yves Saint Laurent, Opium

Az Opium parfümöt eredetileg a parfümőr Jean Amic és Jean-Louis Sieuzac készítették. Az Yves Saint Laurent tervezői által megalkotott illatok közül az Opium az egyik legismertebb és legnagyobb hatású a divat- és parfümiparban. Mitikus illat, keleti és fűszeres kompozícióval az üveghez, amelyet egy szamurájok által viselt japán lakktartály ihletett (amely általában gyógynövényeket és valójában ópiumot tartalmazott a sebek fájdalmának enyhítésére). Nem felejtve el az első reklámkampányt, amelynek főszereplője Jerry Hall modell. Az Opium nemcsak illatával hívja fel magára a figyelmet, hanem nevével is, mely sok vitát váltott ki a megjelenésekor.

Amouage, Gold

1983-ban született Guy Robert legendás érintéséből, a legértékesebb nyersanyagok felhasználásával készült. Százhúsz esszencia alkotja a kivételes szaglási piramist, amely egyesíti a virágok, például a rózsa, a gyöngyvirág és a jázmin időtlen eleganciáját tömjénnel, mirhával és benzoinnal.

Diptyque, Philosykos

Diptyque Philosykos egy rendkívül népszerű illat a Diptyque parfümház kínálatában. Ez az illat 1996-ban jelent meg egy görögországi utazás emlékére, megidézi a nyarat, a napfényt és a mediterrán tájat. Egyedi módon ragadja meg a fás és gyümölcsös jegyeket. Az illat fő összetevői között megtalálható a füge, a fügefa levelei és a fűszeres jegyek is. Olivia Giacobetti alkotta meg ezt a könnyed, friss és kifinomult illatot, amely sokakat elvarázsol azáltal, hogy természetes és különleges illatkombinációt kínál.

Robert Piguet Fracas

Legendás parfüm, amelyet 1948-ban Germaine Cellier, az összes tubarózsa illat előfutára készített. Ami itt kombinálódik az őszibarack, jázmin, pézsma és szantálfa érzéki jegyeivel, ezek a virágos jegyek adják az illat intenzív, édes és nőies karakterét. Gyakran kultikus, legendás illatként hivatkoznak rá a parfümőrök.

Mugler, Angel

Thierry Mugler Olivier Crespre és Yves de Chirisre támaszkodva készített egy édes parfümöt, amelyet a vidámparkban szerzett gyermekkori emlékei ihlettek. Így született meg az első gourmand parfüm, amely forradalmasította az illatok világát a vanília, a csokoládé és a karamell cukros jegyeinek köszönhetően, bergamott, őszibarack, sárgabarack és mandarin kombinációjával. 1992-es megjelenése jelentős hatással volt a parfümiparra. Az illat mellett az Angel csillámporos üvegcséje is emlékezetes.

Dolce&Gabbana, Light Blue

Olivier Cresp által 2001-ben létrehozott illat, ami a Földközi-tenger érzéki frissességét idézi a szicíliai cédrus élénkségének köszönhetően, kombinálva az alma ropogós frissességével, amely jázmin és fehér rózsák szívébe oldódik. Egy könnyed, friss, citrusos és virágos illat, melyet az olasz mediterrán életstílus ihletett. Népszerűsége ma is töretlen.

Le Labo, Santal 33

Egy rendkívül népszerű illat a Le Labo luxus parfümmárkától, amely a „City Exclusive” kollekció része és azon városokat ünnepli, ahol Le Labo butikok találhatók. Egy fás illat, melynek fő jellemzője a szantálfa jegye. Az illat nevében szereplő „33” az összetevők számára utal. A szantálfa jegy mellett többek között a cédrus, bőr, fűszerek és a pézsma jegyei érezhetők a parfümben. Az illat egyedi, markáns és kifinomult, sokan szeretik az elegáns fás és fűszeres stílusa miatt.

Guerlain, Aprés L’Ondee

Egy nagyon híres és klasszikus parfüm a Guerlaintől, amely 1906-ban került piacra, és azóta is ikonikus státusz övezi a parfümrajongók körében. Egy rendkívül finom, elegáns, virágos és púderes illat. A név magyarul azt jelenti, „az eső után”. Az illatot Jacques Guerlain alkotta, akit a tavaszi friss, esős reggelek élménye inspirált. Az illat összetételében megtalálható az ibolya, a liliom, a jázmin, a vanília és az ámbra jegyei. Ez az illat lágy, romantikus és érzékeny aromájával kiemelkedik a klasszikus illatok közül. Sokakat elvarázsol a finom és elegáns virágos jegyeivel, melyeket híresen hoz az egész Guerlain-gyűjtemény.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!