2000 éves kínai filozófia segít a stresszkezelésben

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.04.06 | Mentális jóllét | Olvasási idő: 4 perc
2000 éves kínai filozófia segít a stresszkezelésben

Az örök érvényű bölcsesség: hogyan alkalmazhatjuk a kínai filozófiát a mai rohanó világunkban? Az ősi kínai filozófia, a „wu wei” (ejtsd: „ooo-way”), vagyis a „nem-cselekvés” vagy „erőfeszítés nélküli cselekvés”, egy olyan bölcsesség, amely segíthet életünk kiegyensúlyozásában és a teljesség elérésében, miközben a sikerek felé vezet.

Dr. Junhong Cao több mint 15 évnyi tapasztalattal rendelkező pszichológusként első kézből láthatta, hogy a “hustle culture”, a folytonos munka, a produktivitás és siker hajszolása milyen mérgező hatással lehet az emberekre. Cikkében a 2000 éves kínai filozófia legfontosabb tanításait osztotta meg. A wu wei lényege, hogy engedjük, hogy a dolgok természetesen történjenek, nem próbálunk irányítani mindenáron mindent. Nem arról van szó, hogy teljesen tétlenül állunk, hanem hogy elfogadjuk az élet áramlását, és csak akkor lépünk cselekvésbe, amikor szükség van rá, anélkül hogy erőltetnénk vagy túlterhelnénk magunkat.

Kutatások támasztják alá, hogy ez az állapot segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, miközben növeli az általános elégedettséget és jólétet.

Hogyan alkalmazhatjuk ezt a filozófiát a mindennapi életünkben? Itt van három egyszerű irányelv, amelyek segíthetnek abban, hogy stresszmentesebbé tegyük az életünket, ráadásul különösebb erőfeszítések nélkül.

1. Fogadd el a dolgokat úgy, ahogy vannak

Tegyük fel például, hogy nem kaptad meg a várt munkahelyi előléptetést – fogadd el, hogy ez a karrierutad normális része. Emlékeztesd magad, hogy nem irányíthatsz mindent, de mindig lehetőséged van, hogy a legjobbat hozd ki abból, ami történik. Ez jelentheti azt is, hogy új lehetőségek után nézel, de azt is, hogy valamit másképp kell csinálnod a munkahelyeden, és változtatnod kell a hozzáállásodon, vagy azon, ahogy képviseled magad.

Amikor kihívással szembesülsz, kérdezd meg magadtól, hogy teljes mértékben te irányítod-e a végeredményt. Ha nem, akkor békélj meg vele, és lépj tovább.

2. Fogadd el a tökéletlenséget

Hagyd, hogy a dolgok a maguk természetes módján alakuljanak, anélkül, hogy erőltetnéd az eredményt. Könnyű megfeledkezni róla, hogy soha semmi sem tökéletes.

Ha új nyelvet tanulsz vagy először játszol egy hangszeren, készülj fel arra, hogy hibázni fogsz, amiből tanulhatsz. Legyél olyan türelmes és megértő magaddal szemben, mint amilyen egy barátoddal lennél hasonló helyzetben. Ahelyett, hogy hosszasan emészted magad egy esetleges hiba miatt, legyél magadhoz is rugalmas, vállald a felelősséget, építsd vissza a bizalmat és lépj tovább.

3. A tudatosság bevezetése

A mindfulness kifejezés pár éve robbant be a köztudatba, aztán gyorsan el is használódott és egy felületes sallang lett, amivel bármit el lehet adni, de az embereknek is elegük lett belőle. Pedig erről nem a mindfulness tehet. Lényegében arról van szó, hogy ítélkezés nélkül tudatában vagy a gondolataidnak és érzéseidnek.

Észleld, és vedd tudomásul a körülötted lévő apró részleteket. Milyen érzés a napsugarak érintése a bőrödön? Hallgasd a természet hangjait, például a madarakat és a zizegő leveleket, vagy figyeld meg a virágok formáit és színeit. A wu wei sokkal könnyebben jön, ha barátságosan és kíváncsian figyelsz arra, ami a jelen pillanatban körülötted és benned történik. Lao-ce, egy ősi kínai filozófus, a taoizmus megalapítója egyszer azt mondta: “Ha depressziós vagy, akkor a múltban élsz. Ha szorongsz, a jövőben élsz. Ha békében vagy, akkor a jelenben élsz.”

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!