A legújabb szuperélelmiszer, amit eddig mindenki kidobott

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2025.04.16 | Uncategorized | Olvasási idő: 4 perc
A legújabb szuperélelmiszer, amit eddig mindenki kidobott

Egy keserű, barna folyadék, amit eddig hulladéknak tartottak, mára igazi egészségbombává lépett elő.

Ahogy mondani szokás: ami az egyik embernek szemét, az a másiknak kincs. Ez különösen igaz az olívaolaj sajtolása után visszamaradó zavaros, barnás folyadékra, amit hivatalosan olívamalom-szennyvíznek (olive mill wastewater) neveznek. Egykor kellemetlen szaga és keserű íze miatt egyszerűen kidobták, most viszont kutatások szerint igazi szuperélelmiszerként tartják számon – méghozzá nem is akármilyenként: egy szuperkoncentrált egészségfokozóként.

Egy friss tanulmány a római Sapienza Egyetemről kimutatta, hogy rendkívül magas koncentrációban tartalmaz ugyanis olyan egészségvédő vegyületeket, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot a szervezetet támadó kórokozókkal, és általánosan is javítják az egészségi állapotot. Sőt, még a növényeket támadó fertőzésekkel szemben is védelmet nyújthat.

Miről is van szó? Egyszerűen fogalmazva: ez az a víz, ami az olajpréselés után visszamarad. „Sokáig csupán hulladéknak tekintették, de ma már újra felfedezték, mivel tele van antioxidánsokkal és bioaktív anyagokkal, amelyek nem kerülnek bele az olívaolajba” – magyarázza dr. Pamela Tambini, az Engage Wellness belgyógyásza.

A mediterrán kultúrák évszázadok óta használták természetes gyógymódként, ám csak az utóbbi időben kezdődtek komolyabb kutatások, amelyek igazolták a benne rejlő jótékony hatásokat. Hidroxitirozol, oleuropein, flavonoidok – mind megtalálhatók benne nagy mennyiségben.

„A kutatók rájöttek, hogy az olívaolajhoz képest ezekből a vegyületekből sokkal több marad vissza – gyakorlatilag egy koncentrált egészségelixírrel van dolgunk” – teszi hozzá Tambini.

Milyen egészségügyi előnyei vannak?

Tele van polifenolokkal, olyan növényi vegyületekkel, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek. Ezek segítenek a sejtkárosodás megelőzésében, ami kulcsfontosságú a szívbetegségek, a krónikus gyulladások és az öregedés lassítása szempontjából is, emellett segíthet a koleszterinszint, a testsúly és a vércukor szabályozásában is.

  • Csökkenti a gyulladást – Kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatású, köszönhetően az oleokantálnak és más polifenoloknak.
  • Jót tesz a szívnek – Segít az egészséges koleszterinszint fenntartásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében.
  • Támogatja az agyműködést – Az antioxidánsai védelmet nyújtanak az idegsejteknek, így segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt és más neurodegeneratív betegségeket.
  • Segíti az emésztést – Organikus savtartalma támogatja a bélflóra egyensúlyát és javíthatja a bélfal védelmét.

Miben különbözik az olívától és az olívaolajtól?

Az olívában és az olajban is bőven találunk hasznos vegyületeket, de az olívaolaj sajtolása után visszamaradó folyadék akár tízszer több polifenolt is tartalmazhat, ráadásul magasabb a hidroxitirozol-tartalma is – ez az egyik legerősebb antioxidáns.

„Ez azért van, mert ezek a vegyületek vízoldékonyak, vagyis nem kerülnek bele az olajba, hanem a vízben maradnak meg” – magyarázza a szakértő hozzátéve, hogy fontos azonban, hogy nem tartalmazza azokat az egészséges zsírokat, amelyek miatt az olívaolaj olyan népszerű. Éppen ezért a legjobb, ha nem helyettesítjük vele, inkább kiegészítésként használjuk.

Hogyan fogyaszd?

Jelenleg még nem könnyű hozzájutni, de néhány kisebb termelő már árulja palackozott formában. Az íze erős és keserű, így ha nehezen bírod, keverd smoothie-ba, gyümölcslébe vagy salátaöntetbe. Mivel rendkívül koncentrált, a kevesebb itt tényleg több – túlzott fogyasztása akár puffadást vagy emésztési problémákat is okozhat.

(Kiemelt kép: Kris Sevinc / Unsplash)

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!